Това е последната част на текста „Технологичният Мордор“, който бе подготвен от колектив Буревестник, за да излезе в сборник по случай 100-годишнината на ФАКБ. С публикуването целим да предизвикаме реакции и коментари, които да ни помогнат, да подобрим текста.

Господарят на Мордор не можел да създаде нови същества, но успешно покварявал вече създадените. Превръщал елфи в орки, енти в тролове, хора във върколаци. И ги използвал според нуждите си.

Модерната медицина все още не може да прави подобни неща. Тя може да клонира хора, но не може да създаде армия от клонирани убийци, по простата причина, че трябва да има армия от майки, които да ги родят. Може да редактира гени, но не може да предвиди резултата от всяка редакция.

Напредъкът е безспорен. С навлизането и усъвършенстването на CRISPR технологията в последните няколко години, вече може да бъде редактиран геномът на ембриони, така че да бъдат премахнати или добавени определени гени.1 Засега това се представя като спасение от генетичното предразположение към болести. Но не бива да забравяме, че живеем в общество, в което най-новите технологиите са най-скъпи технологии, а най-скъпото е достъпно само за най-богатите. Не е ясно колко време ще мине, докато всеки може да си позволи да спаси децата си от такива болести. Всъщност, като имаме предвид, че милиони хора все още не могат да си позволят да нахранят децата си, вероятно това никога няма да се случи. Но е сигурно, че бедните ще бъдат евтин ресурс за генетичен материал и биологични експерименти.2

Медицината все още е на ниво шаманизъм, много напреднал и технологичен, но шаманизъм. Лекарите рядко могат да кажат каква точно е причината за дадено заболяване. Това което правят е на практика натрупване на огромно количество статистически данни и опит за обобщаването им. След което създават лекарства и започват да ги пробват едно по едно, за да разберат дали помагат и какви странични последствия имат. Тук идва ролята на бедните, които служат за опитни животни, преди успешната медицина да бъде приложена върху платежоспособните. Междувременно можем да очакваме богатите не просто да лекуват децата си, но да ги усъвършенстват все-повече, а в скоро време и да им гарантират все по-продължителен живот.3 Ако генетичното редактиране достигне там, където опитват да го доведат богаташите, вероятно разделението на „висши“ и „нисши“ ще се превърне не просто в идеологическа манипулация, каквото беше в аристократичните общества, а в биологичен факт. 4

Медицината може да помогне и за проблема с излишното население. Планетата вече е собственост5 на по-малко от един процент от хората – за останалите ще става все по-тясно на нея. Още Малтус е препоръчал решение на проблема с пренаселването. Според него това, което държи населението под контрол са нещастия (войни, епидемии, глад и болести), морални ограничения и поквара (към които той включва убийства, предпазване от забременяване и хомосексуалност).6 Днешните милиардери са по-прикрити, но съзнателно работят в ущърб на човечеството и защита на интересите си.7 Правителствени и корпоративни представители все по-често се събират на световни форуми, за да обсъждат планетарните проблеми. Кое лекарство ще бъде предписано на човечеството от самоназначилите се лечители още не е ясно, но вероятно ще му сипят коктейл от всички отрови, с които разполагат.

Откакто държавите са започнали да воюват помежду си, те не са се колебали да разпространяват болести и зарази сред враговете си.8 Опитите да се прекрати тази практика никога не са били успешни. През 1972 водещите военни сили подписаха „Конвенцията за забрана на биологическите оръжия“, но след разпадането на СССР стана ясно, че неговата армия е продължила да ги разработва9 – нищо не ни гарантира, че същото не правят и другите армии в момента. В комбинация с възможността за генетични промени, вероятно не е особено трудно да се разработи зараза, която поразява подходящите хора – както хербицидът Раундъп поразява всички растения, на които им липсва специалния ген на Монсанто.

Днес анархията е по-възможна от всякога. Разполагаме с технологиите и ресурсите да задоволим разумните нужди на всеки човек на планетата. Можем да разпрострем пряката демокрация така, че всички заедно да оптимизираме производството и потреблението и да създадем едно устойчиво, но благоденстващо общество. Можем да дадем възможност на хората да се развиват в науките и изкуствата и да достигнем съзнание, което дори не сме подозирали, че е възможно.

Но засега нещата не отиват в тази посока. Технологиите се разработват и внедряват според решенията на политици и корпорации, представляващи желанията на нищожно малцинство от човечеството, при това с психотични наклонности10 11 12. Ако съдим по поведението им, тяхното желание е все-повече експлоатация и контрол, дори ако е нужно да достигнат до изтребление.

1 „Engineering the Perfect Baby“, Antonio Regalado, Mit Technology Review, март 2015

2 Трябва да посочим, че има изключения, потвърждаващи правилото. Например Aubrey de Grey от SENS Research Foundation има сериозни разработки в посока удължаване на живота, но държи достиженията му да са обществено достояние. Съответно, не може да намери финансиране.

3 Виж например „Genetic Engineering Will Change Everything Forever – CRISPR“ от Kurzgesagt – In a Nutshell в YouTube

4 Добра илюстрация на заплахата е фантастичната книга „Червен изгрев“ на Пиърс Браун

5 „Global Inequality“ в inequality.org

6 Според статията за Томас Малтус в бъглароезичната Уикипедия.

7 „Скритите милиардери“ от Меган Дей за Jacobin, преведена в baricada.org през април 2019

8 Виж „History of biological warfare“ на англоезичната Уикипедия.

9 Описано в „Biohazard: The Chilling True Story of the Largest Covert Biological Weapons Program in the World – Told from Inside by the Man Who Ran it.“ от Alibek, K. и S. Handelman. Delta (2000) ISBN 0-385-33496-6

10

Psychoticism as a Dimension of Personality: A Multivariate Genetic Test of Eysenck and Eysenck’s Psychoticism Construct. A. C. Heath, N. G. Martin. Journal of Personality and Social Psychology1990, Vol. 58, No. 1,111-121

11

Psychopathic personality traits: heritability and genetic overlap with internalizing and externalizing psychopathology. DANIEL M. BLONIGEN, BRIAN M. HICKS, ROBERT F. KRUEGER, CHRISTOPHER J. PATRICK, and WILLIAM G. IACONO, Psychol Med. Author manuscript; available in PMC 2008 Feb 13.

12

„Патология на властта“ в-к „Свободна мисъл“, април 2018

<< Потенциалът на социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40