11 ноември

България

На днешния ден преди една година изпратихме нашия другар, вдъхновител и учител, Александър Наков.

Убеден анархо-комунист през целия си живот, заради убежденията си Александър Наков преминава през лагерите на царска България, а после и през тези на сталинистката власт Каквото и да се каже за него ще е малко.

Поклон!

Видео

12 ноември

Боливия

Хиляди се отправят от Ел Алто към столицата Ла Пас, за да се борят срещу преврата в Боливия.

Хората от град Ел Алто излязоха на улиците в понеделник, за да протестират срещу десния преврат, който принуди Ево Моралес да напусне президентския пост в страната. Протестиращите са посрещнати с репресии от боливийската полиция, като до този момент има трима убити.

Видео

Протестиращите срещу преврата в Боливия току-що изгориха полицейски участък.

В градовете Ла Пас, Кочабамба и Ел Алто са регистрирани множество атаки срещу полицейски управления

„Общото събрание на кварталните събрания в Ел Алто обяви война на преврата в Боливия. Мощните организации в Ел Алто, разположени на 5 километра от Ла Пас, призоваха хората да „формират комитети за самозащита, блокади и решителна и постоянна мобилизация“ срещу преврата. Организацията, издала призива за мобилизация изигра централна роля при падането на неолибералния президент Гонсало Санчес де Лозада през 2003 г. Изявлението на кварталните събрания завършва с призива:

„Федерацията на кварталните асоциации на Боливия призовава за създаване на народни синдикални милиции, които да поемат защитата на нашите хора и институции.“

Статия

На практика непознат извън страната си, където никога не е печелил демократични избори, Камачо зае празното място оставено от Моралес. Той е богат и мощен мултимилионер, присъстващ в Панамските документи за укриване на данъци, и ултраконсервативен християнски фундаменталист, поддържан от фашистки пара-милиции, известни с расисткото си насилие, с база в богатия сепаратистки регион на Боливия Санта Крус.

Статия

Гърция

Атина: Хиляди студенти излязоха на протест след вчерашната полицейска атака над студенти. при която полицейските сили нахлуха в Атинския университет по икономика и бизнес (AUEB).

Управлението на университета реши в неделя да закрие университета до 17 ноември, годишнината от въстанието срещу дясната диктатура в страната.

Каталуния

Привърженици на независимостта на Каталуния са блокирали контролни пунктове и пътища на испанско-френската граница.

13 ноември

България

Днес АБМС излезе със следното заявление:

„Днес представители на АБМС бяхме в НС на обсъждането на бюджета на НЗОК. Преди да влезем се събрахме около 10 човека на символичен протест близо до входа на НС и в наш стил изразихме недоволството си. Хубавото е, че независимо от броя на протестиращите имаме колона с микрофон, която е достатъчна за да привлече вниманието не само на костюмираните господа, но и на гражданите, които благодарение на това са вече наясно с много от схемите в здравеопазването и ни подкрепят в подписката, която организираме. Та да се върна на бюджета…с две думи гледахме абсолютно режисиран ЦИРК „безплатно“ от ложата, който в последствие се оказа, че ще ни излезе доста скъпо на потърпевшите де НЕ на артистите, които са главни участници в него. Между другото за първи път виждам толкова пълна зала ( обикновено са не повече от 30 души цъкащи на телефоните ), ясно е ЗАЩО…просто за ЦИРКА трябва публика, която да ръкопляска и гласува. Публиката обаче доста отекчена, защото го е гледала и друг път този цирк независимо, че ролите взаимно се разменят през годините. В заключение разбрахме следното: Отпускат се едни пари ( милиони) публични средства от нашите и вашите осигуровки и се наливат в една НЕРЕФОРМИРАНА система. Правила за разпределение на публичните средства НЯМА или поне до сега НИКОЙ не ги е виждал ( само обещания). Гаранции за увеличение на заплатите на медицинските специалисти от тези милиони също НЯМА ( нали всички лечебни заведения са търговски дружества). Реформа НЯМА, няма и да има през следващите две години. Порочната практика с клиничните пътеки продължава с пълна сила( диагнозата няма никакво значение, важна е ЦЕНАТА на пътеката). Въвеждането на електронна здравна карта е мираж. Доплащанията за пациентите също продължават независимо от осигуровките и полагащото се “ безплатно“ здравеопазване по конституция. За КОНТРОЛ изобщо няма да говоря. Ясно е едно милионите ОТНОВО ще отиват там, където и до сега , но този път ДВОЙНО. Ясно е и друго там, където явно се “ надрискат“ и започне да смърди ще настъпи „ДЕМОКРАЦИЯ“ г-н Борисов ще размаха пръст и ще ни реши проблема…Трагичното в този ЦИРК е, че ние сме маймуните, защото за нас най-важно се оказва, че през последните 30 г може да ядем банани всеки ден. Да ни е честит “ новия“ бюджет 2020г и не се притеснявайте за нищо спете си спокойно банани пак ще има за всички от сърце….“

Мас има, свиня не е;
ум има, човек не е;
аз го имам за магаре, ти го имаш за светия.
Що е то?

– Чорбаджия.

Хр. Ботев

Чили

Генерална работническа стачка в Чили срещу неолиберализма

     

Чилийският народ продължава да противостои на неолибералните капиталистически грабители!

Видео

Сантяго, Чили, иновации в градското придвижване, базирани на началната скорост.

Англия

На този ден, 13 ноември 1909 г., суфражетката, част от борбата за право на глас на жените, Тереза Гарнет напада вътрешния министър на Англия – Уинстън Чърчил с камшик в Бристол. Докато го шиба с камшика Гарнет вика „Поеми това от името на обидените жени на Англия!“ Тя е арестувана за нападение, но тъй като Чърчил не иска да се яви в съда, срещу нея не са повдигнати обвинения. Тя е затворена за един месец за „нарушаване на обществения ред“. В затвора Гарнет се присъединява към други суфражетки в гладна стачка, по време на която в крайна сметка властите прибягват до насилствено хранене. Тя подпалва килията си в знак на протест и след това е преместена в изолатора.

Боливия

На живо от Ла Паз, Боливия, масови протести срещу десните превратаджии.

Видео

14 ноември

България

Нова атака срещу работещите: от 1 януари първият ден от болничните няма да се заплаща.

Статия

АРК също излязоха с изяваление:

„Ние, работниците от Автономна Работническа Конфедерация, се обявяваме твърдо против плановете на правителството и работодателите, да премахнат заплащането за 1-вия ден от болничния на работещите!

Този подарък от страна на управляващите към бизнеса, който от години натиска за подобна законодателна промяна, идва внезапно и непосредствено след изборите, което говори, че е много вероятно той да е резултат от предизборна договорка с работодателските организации отговарящи за разпределението на голяма част от т.нар корпоративен вот.

Независимо от непосредствената причина за това решение, то е израз на пълна социална безотговорност от страна на управляващите и на късогледото печалбарство на родния капиталист, чието съзнание е дотолкова замъглено от перспективите за краткосрочни печалби, че е способен напълно да неглижира негативните ефекти, както за работещите, за които по принцип не му пука, но и за самия себе си. Премахването на заплащането за 1-вия ден от болничния ще принуди много работници да ходят на работа болни, което, освен че застрашава тяхното здраве и вреди на трудовия процес, поставя под риск от заразяване и техните колеги. В дългосрочен план, това ще ознаачва ПОВЕЧЕ болни работници и повече загубени работни дни за работодателя.

Самата концепция, заради злоупотребите с болнични да бъдат наказвани всички работещи, като им бъде отнето заплащането за 1-вия ден от болничния, независимо дали злоупотребяват или не, е по същество грешна и вредна.

Настояваме правителството незабавно да спре със социалните експерименти извършвани под диктата на работодателските организации!

Автономна Работническа Конфедерация“

 

Венецуела

Вчера, крайно-десни привърженици на лидера на провалилия се опит за преврат във Венецуела, Хуан Гуайдо, опитаха да окупират венецуелското посолство в Бразилия, но бяха прилично ошамарени и изгонени от левите.

Чили

ОБЩАТА СТАЧКА В ЧИЛИ! ???

Сантяго, Чили

26-ти Ден на социалното въстание

Цялата територия, доминирана от чилийската държава, бе озарена от горящите барикадите.
Призивът за Генерална стачка се оказа успешен – милиони работници и студенти не отидоха на работните си места и се присъединиха към протеста.
Впечатляващи и мащабни маршове преминаха по основните пътища, демонстрирайки силата и единството на потиснатите в този социален бунт.

От обяд започнаха безброй атаки срещу полицейски участъци, къщи на полицейски шефове (благодарение на ново приложение, което идентифицира домовете на висши полицейски началници ), военни казарми, политически щабове, частни компании, банки , църкви и молове.

Като примери: Във Виня дел Мар неизвестни хора нападнаха къщата на майор на полицията, а няколко домове на други полицейски началници са били облицовани със заплахи, а техните превозни средства са вандализирани. Протестиращите атакуваха казармите в Грин Тексас и изгориха част от съоръженията им в Сан Антонио. В туристическия квартал Ластария де Сантяго бе изгорена църква. В квартала на Андите протестиращи колективно отчуждиха аптека, за да доставят памперси и препарати за почистване в старчески дом. В Талка изгориха щаба на ултра десния сенатор Хуан Антонио Колома (UDI).

В центъра на Сантяго сблъсъците продължават през нощта, с лазерни указатели lxs протестиращите свалят полицейски дрон и успяват да превземат бронирано водно оръдие .

Властта извежда огромен брой полицейски сили, но те се разбягват пред обсадата на „качулките“.
В този конфликт има моменти на голямо зрелище, но може би най-ярките ситуации са тези, които ще останат нашите сърца; да се грижим един за друг сред непознати и да споделяме това, което имаме под ръка, както и всичко това, което ни кара да се усмихваме и създаваме братство във борбата .
Снощи населението на Ло Ермида беше обсадено, което доведе до силни репресии от страна на полицията и смела самоотбрана от неговите жители. На това място е нападнато полицейското управление и са ранени шестима полицаи.
Президентът на нацията „призовава за мир“, като мобилизира и пенсионирани полицаи, за да засили редиците си. Още веднъж в думите му няма конкретни предложения за „разрешаване на конфликта“. В неговите монолози той говорин само за репресивни мерки и лъжи , за да се опита да успокои желаещите да променят конституцията. Заплашва да следва закона за държавната сигурност с присъди срещу всички, които се осмеляват да разпространяват, насърчават и разпространяват социалното въстание.
Политиците продължават да обсъждат какъв да бъде методът за промяна на конституцията и да се противопоставят на „вандализма“, докато улицата изисква осезаеми решения за своето оцеляване и качеството на живот.

Много протестиращи заплатиха с живота си, а още повече бяха ранени и платиха с очите си в ужасната реалност на държавния тероризъм. В Европа започва бойкот на вина и авокадо от Чили.

Дано грохотът на социалния бунт продължава да гърми … СМЪРТ НА ДЪРЖАВАТА, ДА ЖИВЕЕ АНАРХИЯТА! ?❤️

Текст: Наталия Тапия
Снимки: Хосе Мигел Арая

Още снимки

Гърция

Атина: мащабните студентски демонстрации за запазване на автономността на университетите, избухнали след решението на новоизбраното дясно правителство да пусне полицейски части в тях, продължават и се интензифицират все повече с приближаването на 17-ти Ноември – датата на свалянето на дясната военна диктатура в страната.

15 ноември

България

За драмата с фалшивите болнични и опитите на държавата и бизнеса да ощетят работещите.

Статия

Чили

Леви екстремисти, обучени от чавистки милиции и платени от Куба, продължават да блокират основните артерии на страната.

Видео

16 ноември

България

Статия

Сред тези предложения, три бяха всеобщо одобрени по време на консултациите, които се проведоха на заключителното събрание:

касае се за призива към цялото население, да се присъедини към нас и да чества с нас годишнината на движението на 17ти ноември;
също за призива всички да се въвлечем директно, с работниците от всички сектори, в процеса по изграждането на общата стачка на 5ти декември;
както и затвърждаването на нашата подкрепа към борбата на всички надигнали се народи в различни краища на света.

 

* * *

Петър Димков за възстановяването на родната къща на Васил Левски:

„Една вечер при мене дойдоха петима стари турци начело с един учител – много мъдър турчин, карловец, над сто години може би имаше. Той каза така: „Щом ще се прави къщата на Левски, да дадем и ние като карловци, каквото можем. Защото той не бе враг на турския народ, а на бейовете, на изедниците. И събрахме помежду си тези пари и Ви ги даваме да ги употребите както Вие знаете…“ И ми подава една голяма кесия, а в нея 18 000 лева. Дар за къщата на Левски! Още повече се удивих, когато ми съобщиха, че иска да ме види и ходжата. Помислих, че войниците са направили някоя пакост и е дошъл да се жалва. А той пристъпи скромно, извади една стара кърпа, на девет възела вързана, и в самия й край бяха надиплени две-три златни монети. И вика: „Дойдох да помогна и аз.“ Като му знаех вярата, аз се позасмях и рекох: „Ами че той беше ваш враг бе, ходжа!“ А човекът отвърна: „Героите никога не могат да са врагове!“ Когато вече привършвахме работата, дойде друг стар турчин и каза: „Ашколсун, добре сте направили къщата, точно такава си беше. Но къде е бояджийницата на бай Иван Кунчев?“ Казах му, че не знам да е имало бояджийница. „Имаше – рече – помня я. Защото и аз бях бояджия.“ И ни я описа цялата. По негов терк я направихме. Той дори ни даде „такъма“, каза кое как е било, кое къде да се постави. И ето – всичко бе готово. Така, като си помагаха добри българи, добри турци, въобще добри хора, из руините израсна къщата на Левски, която и днес, и винаги ще тачим и ще пристъпваме към нея като на поклонение.“

* * *

Днес можеше да срещнете съпротива. Можеше да има синдикати, които да вдигнат хората на стачка, като във Франция. Можеше анонимен гняв да залее улиците като в Чили или Гърция. Можеше някой от вас да пострада, както в Италия или САЩ.

Честито, господа мръсници, и шапки долу пред БКП!

Статия

17 ноември

Иран

Масови протести избухнаха заради увеличението на цените на горивата. Протестиращи подпалиха централната банка на страната.

Видео в Туитър

Гърция

Днес в Атина десетки хиляди се включиха във възпоменателната демонстрация отбелязваща годишнината от въстанието в Атинския политехнически университет, което предизвика верига от събития, които в крайна сметка събориха подкрепяната от САЩ дясна военна диктатура в страната – известна в Гърция като „Хунтата“ – през 1974 г. Въстанието е посрещнато с насилие от Хунтата, като правителството изпраща танк, който разбива портите на университета и най-малко 24 души са убити. Събитията оставят дълбоко вкоренена омраза към държавата сред гърците.

Дронове, хеликоптери и около 5000 полицаи са разположени в централна Атина като част от строга операция за сигурност по време на ежегоден протест, отбелязващ годишнината от въстанието през 1973 г.

Демонстрантите традиционно използваха годишнината, за да изразят противопоставяне на капитализма и американския империализъм, като шествието мина пред посолството на Вашингтон.

Анархосиндикалисткия блок на днешните демонстрации в Гърция.

Мексико

На този ден, 17 ноември 1983 г., 6 души основават Сапатистката армия за национално освобождение (EZLN) в планините на щата Чиапас, Мексико.
11 години по-късно около 3000 въоръжени индианци от Сапатистите вдигат въстание, като поемат контрола над значително част от щата Чипас, освобождават политическите затворници и унищожават казармите на полицията и армията. При контраатака на мексиканската армия партизаните губят контрол над много градове и се оттеглят в джунглата Лакандон.
Въпреки това, те скоро се завръщат и създават редица автономни общности с население от над 300 000 души. В териториите на Сапатистите, с изключение на личната собственост, частната собственост е напълно премахната и заменена от колективна собственост върху земята и колективна собственост и самоуправление на работните места. Създават се радикални, демократични училища, в които няма оценки, както и универсална здравна система, което драстично подобрява общественото здраве и води до рязко намаляване на детската смъртност.

<< Обзор на събитията от седмицата 4-10 Ноември 2019 г.Обзор на събитията от седмицата 18-24 ноември 2019 >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40