18 ноември

България

Българите бягали от страната, заради лошите новини от медиите…

Статия

Боливия

Ла Паз, Боливия: към протестите срещу преврата се присъединяват и военните!

Видео

19 ноември

България

Относно НЕзаплатените дни от болничните…

Първо, вместо да прехвърлят тежестта на първите дни от болничния към работниците или НОИ, работодателите в България трябва да започнат да заплащат обезщетенията за повече дни – поне 10. Такава е и масовата практика в Европа – в 15 държави се плащат над 10 дни, а в още 5 – между 5 и 10 дни.

Второ, да се освободят работниците от заплащането на осигуровки за общо заболяване и майчинство и то да се прехвърли изцяло към работодателите (или поне да се прехвърли по-голяма тежест към тях).

Трето, да се премахне максималния осигурителен доход.

Статия

* * *

Протестната палатка на АБМС е в градинката до Народното събрание, 19.11.2019г, София.

 

Боливия

Силите на сигурността на десните превратаджии убиха поне 8 протестиращи от Кочабамба и, според съобщенията, повече от 23-ма души в цяла Боливия. Това е разтърсващият момент, когато една боливийска майка открива сина си сред убитите протестиращи:

Видео

 

20 ноември

България

Българската икономика се крепи на изкуствено дишане единствено чрез европейските помощи и от българските работници в чужбина, изпращащи пари на своите близки. Демографската криза ни изправя пред изключително мрачни краткосрочни перспективи. България, въпреки чуждестранните помощи, съвсем скоро няма да може да поддържа основните социални системи на страната – здравната и пенсионната.

Статия

* * *

Бунт срещу водния режим в Перник. Народът иска затвор за длъжностните лица предоставяли оскъдния воден ресурс да бъде прахосван от бизнеса. Воден режим заплашва и други региони на страната.

Статия

* * *

От майките :

„ПОЗОР!!!
ВЪЗМУТЕНИ И ОМЕРЗЕНИ СМЕ!
Отново ни се навира в очите образа на наглостта в лицето на Валери Симеонов, който ние миналата година имахме желание да изтрием от лицето на политиката в България, заради арогантно и безпрецедентно поведение, спрямо майките на деца с увреждания. Няма да припомняме думите му, защото не е спряло да ни боли. Успяхме да го отстраним от поста на вицепремиер, след 26 дни неспирни протести. На трийстият ден, а именно на днешната дата, Парламента гласува неговата оставка. Сега, година по-късно, сякаш обидата има давност, ни предлагат да гледаме и да се „наслаждаваме“ на ухилената му и гнусна физиономия на поста на зам.председател на Парламента. На кой в тази държава, не му стана ясно, че такива индивиди нямат място в управлението на каквото и да било, особенно на институцията, която кове законите на републиката???
Господин Бойко Методиев Борисов, върнете шумомера на измисления патриот Валери Симеонов, и да отива да замерва шума на някои водопад… веднага. А всички, които гласуваха НАЗНАЧЕНИЕТО му трябва да подададът оставка… незабавно! Ние нямаме избор. Оставка на всички, защото на фасадата на сградата на Народното събрание пише, че „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“, нещо което не се проумява отвътре, но отвън народа може и да го разбере най-накрая правилно.“

21 ноември

Последните два месеца станахме свидетели на масови социални бунтове из различни части на света свързани от взривоопасната смес на студентския радикализъм и работническите мобилизации, кипяща под сянката на приближаващата глобална икономическа криза.

Статия

Колумбия

В момента: генерална стачка в Колумбия. Стотици хиляди са се събрали на площада в знак на протест срещу социалните неравенства и неолиберализма.

22 ноември

България

АБМС заявиха:

„Днес в Здравната комисия бяха отхвърлени и двата внесени законопроекти за промяна в Закона за съсловните организации. Беше нещо в стил “ говорете си не ни пречите това няма да се отрази на гласуването“! Днес ни беше направено показно за това как се отхвърлят или „приемат“ законите в България, а именно със задкулисни договорки. Днес ние бяхме предадени или “ продадени“ от депутатите на ДПС“ участващи“ в Здравната комисия, които обещаха да подкрепят промените в закона, но изобщо не дойдоха на обсъждането “ случайно“ и тримата…, но бяха изпратили своя глас “ против“ на хартиен носител. Демократично, нали? Важното е избор да имаш …но рано или късно ще дойде ВИДОВДЕН!

Какво щеше да промени този закон? Този закон щеше да даде правото на всички медицински регулирани професии да имат свои самостоятелни съсловни организации, които да защитават интересите на своите членове във връзка със специфичните им нужди. Това от своя страна щеше да доведе до контрол върху изпълнението на медицинските дейности ( какъвто сега е само по документи). Контролът от своя страна пък щеше да доведе до КАЧЕСТВО на обслужване на пациентите, каквото качество в момента липсва, поради недостига на кадри в системата, поради липсата на стандарти за работа ( които трябваше да се изработят от тези съсловни организации), поради лошите условия на труд. Този закон щеше да накара всички да се съобразяват с “ правилата на играта“ затова беше отхвърлен. За съжаление това доказва само едно в България има едно единствено съсловие – това на лекарите, което със зъби и нокти брани своите интереси. Защото отдавна в политиката и в здравеопазването всичко е ПАРИ и ИНТЕРЕСИ! Защото всички ключови позиции в комисии, казионни и съсловни организации, директори на болници и министерство се заемат от лекари. Защото това са хората, които носят отговорност за състоянието на здравеОпасната система и случващото се в момента там.

Ние от АБМС въпреки всичко нямаме никакво намерение да се отказваме от пътя, който сме поели и ще търсим съмишленици в тази борба. Защото, каузата, която защитаваме засяга целия български народ. Защото в момента в България има една здравеОпасна система, която УБИВА! Убива, заради нашето мълчание, послушание и безхаберие, а всеки от нас е потенциален пациент…

Излизаме на протест 15 декември в 13ч пред МС. Граждани – ПОДКРЕПЕТЕ ни!
Колеги – СЪБУДЕТЕ се!
Само от самите нас зависи ПРОМЯНАТА!

Нека господата в костюмите, които се мислят за “ богоизбрани“ усетят нашия ГНЯВ!
Нека им припари под краката!
Нека си спомнят, че трябва да работят САМО и ЕДИНСТВЕНО в интерес на НАРОДА!
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

За РЕФОРМИ и КАЧЕСТВО в здравеопазването!
ПОДКРЕПЕТЕ ни!“

Колумбия

На този ден най-големите синдикати, студентски организации и много граждански движения свикаха национална стачка. Тя бе насочена против пенсионната и трудовата реформа, против безработицата и скъпото образование, против продължаващите убийства на социални активисти, за защита на правата на индианското население и за спазване на мирното споразумение с лявата революционна организация ФАРК от 2016 г. Стачката премина с незапомнено масови мирни шествия из цялата страна.

Статия

 

<< Обзор на събитията от седмицата 11-17 Ноември 2019 г.Обзор на събитията 25 ноември – 1 декември 2019 >>
One thought on “Обзор на събитията от седмицата 18-24 ноември 2019”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40