4 -ти

Свят:

Във връзка с актуалните събития в Южна Америка и бунтовете срещу неолибералния капитализъм разтърсващи континента в момента, препоръчваме ви горещо да изгледате този филм, проследяващ корените на социалните проблеми, хвърлили в хаос не само Латинска Америка, но и света.

„Шоковата доктрина“ е документален филм, базиран върху книгата на Наоми Клайн със същото заглавие и структуриран около публичните лекции на канадската писателка и активистка, „Шоковата доктрина“ разкрива, как политиката на свободния пазар на САЩ успява да доминира света чрез експлоатация на шокирани от бедствия и катастрофи хора и страни.
И филмът, и книгата показват как правителствата по целия свят използват природните бедствия, икономическите кризи и войните, за да прокарат радикалните политики на свободния пазар. Клайн нарича това „капитализъм на бедствията“ и според нея той е толкова ефективен за изтриването на нашата колективна памет, колкото и психиатричната шокова терапия.
Филмът прави извода, че резултатът често е катастрофален за обикновените хора и особено доходоносен за големите корпорации. „Шоковата доктрина“ също така добавя към тезата от книгата на Клайн – която е писана преди последния пазарен крах – и анализ как финансовият свят се е озовал в настоящата криза.
Книгата на Наоми Клайн излезе на български език на 22 януари 2011 г.
Режисьори са Майкъл Уинтърботъм и Мат Уайткрос, работили заедно и по филма „Пътят към Гуантанамо“ (2006).

Видео

5 -ти

Франция:

Жълти жилетки във Франция се организират за местните избори:

„Епизодът преди местните избори през март 2020 може да бъде шанс, при условие, че избегнем клопките на политиката на политиците и дребните комбинации на местните управници. Навсякъде в страната се подготвят стотици проекти на «граждански листи». Но техните методи и техните цели са различни:
– Много от тях рискуват да се превърнат просто в «гражданско» прикритие за активисти от местни партии, търсещи власт.
– Други целят да завземат кметството по независим от съществуващите партии начин, без непременно да променят системата из основи.
– Малцина, най-накрая, целят да установят независими от партиите граждански асамблеи и да завземат общината, за да установят пряка демокрация, да върнат цялата власт над решенията на жителите насред общински събрания, на местни Референдуми по Инициатива на Гражданите (РИГ), и пр. За да се промени радикално системата в основата и да се трансформират общинските съвети в обикновени делегати в услуга на жителите.
Именно това е залогът, който правим в Комерси!“

Статия

6 -ти

Чили:

Възрастен чилиец по време на бунтовете срещу неолиберализма държи плакат, който гласи:

„Не се страхувам да умра, страхувам се да се пенсионирам.“

Припомняме, че пенсионната система в Чили бе приватизирана по време на подкрепяната от САЩ дясна диктатура в страната. Тогавашния министър на труда и пенсиите Хосе Пиньера със съдействието на екипа си от неолиберални капиталисти обучени в Чикагския университет приватизират пенсионните фондове и предоставя парите за пенсии на различни американски (и не само) инвестиционни фондове и борсови спекуланти.

Снимка

7 -ти

Русия:

На този ден, 7 ноември 1917 г., в Русия започва може би най-важното събитие в световната история – Октомврийската революция. Болшевиките, анархистите и левите социал-революционери участват в свалянето на временното правителство, ръководено от Керенски, което се ангажира да продължи участието на Русия в катастрофалната Първа световна война. Революционерите поемат контрола върху ключови места в Петроград, като кулминацията е щурма на Зимния дворец.

Това става възможно благодарение на самоорганизацията на работниците и войниците във войнишки и работнически съвети, които ефективно изземват политическите функции на правителството и налагат волята на народа. Следващите години в Русия се извършва безпрецедентна в човешката история социална трансформация – капиталистите и аристократите са избити и прогонени, земята е разпределена между селяните, а работниците поемат контрола над фабриките. Властта на църквата е премахната и е въведено светско образование. Започва провеждането на политики за равноправие на жените, а на различните националности в рамките на бившата руска империя е дадено право на самоопределение.

Докато част от тези политики продължават в една или друга степен до края на съветската власт, повечето от тях са прекратени още в зародиш, чрез постепенното подкопаване на властта на съветите в полза на централната власт, която пък завива все по-надясно, постепенно възстановявайки капиталистическите отношения (под формата на държавен капитализъм), национализма и властта на църквата, до пълния й колапс през 90-те и окончателната реставрация на капитализма в страната и в целия „източен блок“.

Снимка

8 -ти

Чили:

С протести и стачки не ставало… ами ето че става. Но чилийците искат нещо много повече. Искат пълен демонтаж на неолибералната икономическа система и изхвърляне на обслужващата я политическа клика

Статия

9 -ти

Чили:

Чили. Днес, от Конфедерацията на металургичните работници (CTC) съобщиха, че се присъединяват към пристанищните работници, миньорите и работниците от публичния сектор в националната стачка, свикана за вторник, 14 ноември. В официалното изявление на синдиката те обясниха своето решение с това, че „е дошло време да се мобилизираме като работническа класа“.

В същото изявление, от организацията поставят ултиматум на управляващите:

„Поставяме ултиматум на политическия елит на Чили незабавно да преустанови всякакви законодателни инициативи да се стартира процеса на изграждане на нова конституция на страната“.

Припомняме, че в страната все още е в сила конституцията създадена по времето на дясната диктатура на Пиночет.

В текста се казва още: „решихме да парализираме страната заедно с пристанищните работници, тези от енергийния сектор, строителството, търговията, публичния сектор. Накратко, всички производствени и стратегически сектори на страната са в ефективна стачка.“.

Снимка

Германия:

На този ден, 9 ноември 1918 г., настъпва кулминацията на борбата на германските работници за прекратяване на Първата световна война. Революция помита страната и кайзерът абдикира. Берлин е обхванат от антивоенна обща стачка, докато въстанали моряци, войници и работници заливат улиците на града. Заместник-председателят на Социалистическата партия (СПД) Филип Шнайдерман разбира, че революционният социалист Карл Либкнехт, току що излязал от затвора, планира да обяви социалистическа република. Затова, за да не бъде изпреварен, Шнайдерман излиза на балкона на Райхстага, от където обявява република. Същата вечер стотици работници от големите берлински фабрики, нямащи доверие на ръководството на СПД, окупират Райхстага и обявяват избори на фабрични и армейски полкови съвети, за да формират революционно правителство на следващия ден.

Снимка

България:

Утре празнуваме 30 години от началото на прехода към пазарна икономика. Ето една новина за загрявка за големия празник. Всъщност трудно може да се нарече новина, тъй като тази статистика излиза всяка година и е все така впечатляваща. Но, все пак трябва да си поддържаме празничното настроение. И не забравяйте да си повтаряте – „комунистите са виновни за всичко“.

Статия

10 -ти

Бразилия:

Лула беше освободен от затвора в Бразилия, докато президентския стол на Болсонеро се клати заради убийството на прогресивен политик.

Чили е в състояние на всеобщ анти нео-консервативен бунт. Подобна е и ситуацията в Еквадор, макар че в момента текат преговори с правителството, а опозиционните лидери са прибрани превантивно в арестите.

Аржентина току що избра по-прогресивен президент, но това е същият стар перонизъм.

От друга страна изглежда само въпрос на време Моралес в Боливия да бъде отстранен от длъжност чрез преврат.

Чавизмът във Венецуела изглежда в по-голяма безопасност от преди година, но все още е под силен натиск.

Можем ли да твърдим, че всички тези събития, случващи се едновременно са доказателство, че и „ляво”, и „дясно” са просто различни цветове на един и същи експлоататорски елит, или е по-правилно да разглеждаме събитията от перспективата, че левицата (колкото и реформистка да е тя) е под тежка и упорита атака от дясно и че трябва да се търсят по-устойчиви форми на социализъм от ляво популисткия?

Снимка

Боливия:

Боливийският президент Ево Моралес подаде оставка.

Снимка

<< Обзор на събитията от седмицата 28 Октомври – 3 Ноември 2019 г.Обзор на събитията от седмицата 11-17 Ноември 2019 г. >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40