Комерси – 23 и 24 ноември 2019

Общински избори 2020 : Да създадем навсякъде местни контра-власти, да трансформираме системата откъм основата, да вкореним съпротивата и алтернативите!

Вече няколко месеца Франция е в кипеж. Вече над 50-ина пъти жълтите жилетки манифестират за трансформацията на системата, социалната справедливост и пряката демокрация, независимо дали духа вятър, дали вали дъжд или сняг, или дали има опасност от жеги. Десетки хиляди хора излизат на улицата, за да се съпротивляват на унищожаването на планетата. Бедните квартали, които дълго време бяха невидима жертва на държавното насилие, присъстват все повече в челните позиции. И всичко би могло отново да подеме с новата учебна година – до такава степен правителството продължава разрушителните си политики: осигурителните система за безработицата, за здравето и за пенсиите, спешните отделения и болниците… много сектори са с готовност за мобилизация.
За момента олигархията подсигурява системата на национално ниво чрез силна репресия. Но страната тупти: навсякъде тези движения се стремят да действат и да конструират на местно ниво. 230 местни групи на жълти жилетки се събраха на третото «Събрание на събранията» в Монсо-ле-Мин, десетки «народни домове» са в процес на проект, създават се екологични и граждански колективи, синдикалните бази бушуват, и т.н.
Няма да има «връщане към нормалното положение» : в момента се изразяват огромни пориви за социална, демократична и екологична трансформация. И за да не бъдат пометени те, има нужда ние да ги вкореним на общинско ниво, в нашите села, нашите градове, нашите квартали, навсякъде, където се намираме!
Епизодът преди местните избори през март 2020 може да бъде шанс, при условие, че избегнем клопките на политиката на политиците и дребните комбинации на местните управници. Навсякъде в страната се подготвят стотици проекти на «граждански листи». Но техните методи и техните цели са различни:
– Много от тях рискуват да се превърнат просто в «гражданско» прикритие за активисти от местни партии, търсещи власт.
– Други целят да завземат кметството по независим от съществуващите партии начин, без непременно да променят системата из основи.
– Малцина, най-накрая, целят да установят независими от партиите граждански асамблеи и да завземат общината, за да установят пряка демокрация, да върнат цялата власт над решенията на жителите насред общински събрания, на местни Референдуми по Инициатива на Гражданите (РИГ), и пр. За да се промени радикално системата в основата и да се трансформират общинските съвети в обикновени делегати в услуга на жителите.
Именно това е залогът, който правим в Комерси !
Ние ? Ние сме няколко десетки жители въвлечени в местния живот, членове на жълтите жилетки, на сдружения, отделни граждани… Още от май ние лансирахме гражданско събрание, работни групи, местни формирования за размисъл върху начините на конкретна трансформация на нашата община. Ако нашият проект за листа успее, общинският съвет ще бъде задължен да осъществява решенията на едно отворено за всички общинско събрание. Ако тя не спечели, народното събрание ще може все пак да тежи на местно ниво и ние ще продължим да подсилваме нашето установяване.
Отвъд изборния календар са налице други динамики, които продължават духът, който се събуди при нас. Защото за нас този проект не е самоцел, а средство за промяна на системата откъм базата:
– Средство за връщане навсякъде властта за решаване и действие на жителите
– Средство за заздравяване на съотношението на силите там, където се намираме
– Средство за подкопаване на основите на системата – тези избраници, които често са инструмент на политиката от горе, както стана явно с т.нар. Голям Дебат (медийно-маркетингови срещи за отвличане на общественото внимание на Макрон с кметовете-ближи-подметка)
Най-вече, проектирането в общинските избори не трябва да се прави по изолиран начин, за сметка на всичко останало. Нека не очакваме никакво чудо от институциите и нека строим навсякъде независими контра-власти ! Нека отворим Народни домове, да организираме нашите собствени системи за доставка, да учредим паралелни народни събрания, да продължим да участваме в движенията на национално ниво !
Пътят, който се отвори от няколко месеца е само началото на пътешествието : Историята ни учи, че са необходими няколко години, за да се стигне до революция. И така ние ще продължим да напредваме, ние няма да се приберем по домовете си !
Ето стратегическата перспектива, която предлагаме на настоящите движения и на « гражданските листи » :
1) Да се федерира една мрежа от «свободни общини» и от контра-власти, основани на пряката демокрация и противопоставени на властта на парите и на държавното насилие
2) Да изградим заедно една по-справедлива система в нашите квартали, нашите общини, нашите села
3) Подсилване на връзките между алтернативите и съпротивите на местно и национално ниво

Ето хоризонта на трансформациите, към който желаем да вървим, за да изградим една по-справедлива система. Ето път, който може да позволи да приключим със социалните, екологични и демократични катастрофи! Ето какво предлагаме на всичките граждани, на хилядите жълти жилетки, на екологистките колективи, на комитетите от бедните квартали, на всички тези, които отварят и поддържат функциониранто на «народни домове»…
От Комерси, ние каним всичките групи и индивиди, които се разпознават в този призив, да лансират своите народни общински събрания, да отворят Народни домове и да обмислят най-стратегическия начин да се подсилят на местно ниво.

После, ако се разпознавате в този призив, ние ви каним през уикенда на 23ти и 24ти НОЕМВРИ 2019та на една голяма национална среща в Комерси, за да обменим и се координираме! Нека да споделим нашия опит, нека си вдъхнем смелост и нека се федерираме, за да създадем ефекта на снежната топка!
По време на първата от вида си среща ние искаме да разширим хоризонта, без да се затваряме в дебати на специализирани активисти. Ние каним стотиците местни групи, изхождащи от движението на жълтите жилетки, всичките «граждански листи», Народните Домове, всичките общински проекти и действително съществуващи местни групи, които се разпознават в перспективата на този призив !
За да бъде съвсем ясно, припомняме, че ние сме абсолютно независими от политическите партии : не желаем повече тяхната система, техните его-конфликти, случващи се на наш гръб. Ние желаем да построим един друг свят, откъм основата. Ние сме способни на това: нека се срещнем и да се организираме!

Записване и информация : communedescommunes@riseup.net
Местно Гражданско Събрание : assembleecitoyennecommercy@riseup.net

ДА ЖИВЕЕ ОБЩИНАТА НА ОБЩИНИТЕ !
ДА ЖИВЕЕ ВЛАСТТА НА НАРОДА, ОТ НАРОДА, ЗА НАРОДА !

Видео на призива: https://www.facebook.com/105578430819272/videos/475086839739807/
Страница на призива: https://www.facebook.com/La-Commune-des-Communes-105578430819272/

<< Призив на учителите към все още будните граждан(к)иОфициално комюнике от 4тото Събрание на Събранията на Жълтите жилетки в Монпелие >>
One thought on “Франция: Среща на гражданските листи и на свободните общини”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40