От 25ти ноември в Радио Франс, по призива на всички представителни синдикати, започна масивна стачка на персонала срещу „Проекта 2022 за цифрова трансформация“, наложен от близката до Макрон шефка на радиото – Сибил Вей. Проектът предвижда в частност съкращаване на 299 работни места, затварянето на регионални информационни бюра в Тулуза и Марсилия, премахване на записите на концертите на Франс Мюзик, премахването на редакцията на музикалното радио FIP. Болшинството от предаванията са заместени от музикални плейлисти вече повече от 20 дни. Предлагаме ви да се запознаете с текста на петицията в подкрепа на общественото радио, както и с този, представящ стачното Радио „Вътре Вън“, информиращо за настоящите борби както вътре, в недрата на Радио Франс, така и вън, в другите обществени услуги, сектори и предприятия.

Общественото радио в опасност

 

Общественото радио е в опасност. Вече с години то е подложено на стратегически проекти и на бюджетни орязвания, които днес застрашават неговото функциониране. Необходима е подкрепата на всички, за да може правителството да чуе притеснението на тези, които го правят. Подпишете се „за“ и подкрепете радиото като обществена услуга и то качествена.
Ние, гласове и сътрудници(чки) на предаванията на Радио Франс, държим да се обърнем колективно към правителството и към министерството на културата в този съществен момент, в който се намира групата.
За нас е важно да отбележим безпокойството ни, що се отнася до снижаването на финансирането, което е причина за проекта за „стратегическата реорганизация“ и за „доброволни съкращения“, за които съобщи нейното ръководството.
Не сме противници нито на движението, нито на промяната. Ние вече сериозно сме се захванали с цифровия преход. Постоянно сме в търсене на нови публики, особено сред най-младите.
Същевременно смятаме, че няма мистерия – за да изпълняваме функциите си на обществена услуга, са необходими средства. Радио Франс вече пристъпи към намаления на персонала под предишното ръководство и успя миналата година да се върне към равновесие на финансите си след съкращението на близо 300 работни места. Да се прави повече с по-малко не става нито в болниците, нито в училищата, нито в транспорта, нито в университетите, нито в местата за изкуство, и пр. Защо в такъв случай това да проработи в радиото?
Орязването на средствата на общественото радио е политически избор. Избор на общество, което ни безпокои. Още повече, че реформата на обществения аудио-визуален сектор, представена от правителството тази есен, както и края на радио-телевизионната такса такава, каквато е била, не представят никаква переспектива относно начина, по който то смята да го финансира отвъд 2022 г.
Осъзнавайки значителният залог, засягащ всички обществени услуги в страната, както и страданията на множество от нашите съграждан(к)и, за нас в никакъв случай не става дума да се крием зад защитата на професионални категории, а наистина да направим така, че сърцето на нашата мисия да бие в услуга на всички хора. Някои от нас имат добри възнаграждения, но много от нас – повечето – имат несигурни условия (договори за по година, компенсации за безработица, ниски заплати въпреки постоянните усилия за радост на една все по-голяма аудитория). Вижда ни се трудно приемливо едно допълнително намаляване на общественото финансиране на радиото, което единствено може да подсигури продължаването на тази услуга, и се опасяваме, че обявения проект няма да ни позволи да гарантираме това качество занапред.
Господин Министър на Културата и на Комуникацията, способен ли сте да подкрепите дългосрочно общественото финансиране на радиото и да защитавате мисиите му на обществена услуга, приветствани ежедневно от нашите слушателки и слушатели?

Колективът на Равио Вътре Вън – Radio Dedans Dehors

Скъпи Слушателки, скъпи Слушатели,
Днес сме 25ти ноември 2019 – първи ден от стачката в Радио Франс.
Ние сме колективът Радио Вътре Вън.
И желаем да ви говорим както за Вътре, така и за Вън.
Първо вътре, в Радио Франс, където беше обявен от дирекцията план за икономии за 60 милиона евро, който би причинил премахването на 300 поста във всички професионални звена – от приема, до продуцент(к)ите, между другото… влошавайки по този начин качеството на програмите и допринасяйки за установяването на една нездравословна атмосфера насред предприятието.
Второ, вън: Болниците, Общественото образование, Транспортите, Правосъдието… всички обществени услуги са в опасност !
Нека не влизаме в конкуренция, да откажем да бъдем доходоносни (предназначението на обществените услуги не е да бъдат доходоносни), нека бъдем вътре и вън заедно !
Радиото в качеството си на обществена услуга е длъжно да дава чуваемост на гласовете на тези, благодарение на чиито действия може да има общество. Така че, ако ви е писнала стачната плейлиста (по време на стачката много от предаванията са заместени от музика, бел.ред.), както и поради невъзможността да вземем антената, за да се обърнем директно към вас, наострете слух за записите на радио Вътре Вън.
Така че да чуете ехото както отвътре навън, така и обратното…

Предаванията на Радио Вътре Вън

https://soundcloud.com/user-749085144
https://www.facebook.com/radio2d/

Обръщение, публикувано на сайта на

Обсерваторията на медиите ACRIMED – Action Critique Médias

https://www.acrimed.org/La-greve-de-Radio-France-vue-de-l-interieur

Призива за стачката на един от представителните синдикати :

Радио Франс : SGT призовава за подновляема стачка

https://snjcgt.fr/2019/11/20/radio-france-la-cgt-appelle-a-la-greve-reconductible/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40