Френските синдикални активисти прекъснаха електричеството на близо 100 000 офиси. Служителите на Айфеловата кула напуснаха работа. Дори работниците от Парижката опера се присъединиха към националната стачка, изпълнявайки Арията на Гнева на площада, докато работниците се надигнаха в цялата страна срещу плана на правителството да повиши пенсионната възраст до 64 години и да ореже размера на пенсиите.

Въпреки продължаващите близо 2 седмици мощни стачки на железничарите и работниците от метрото, френският президент Еманюел Макрон и неговото правителство продължават да настояват орязването на пенсиите да се осъществи. Премиерът заяви своята „тотална“ решимост да прекрои пенсионната система, която работниците ценят изключително много и смятат за модел за останалия.

Осветявайки градовете с червени пламъци и марширувайки под одеяло от многоцветни синдикални знамена, стотици хиляди работници преминаха през френски градове от Бретан на Атлантическия океан до Пиренеите на юг.

Медицински специалисти и лекари облечени в своите престилки, летищни работници от Еър Франс в униформи, юристи, носещи дълги черни одежди – хора от цялата френска работническа класа се присъединиха към стачките и протестите тази седмица, които са още по-многобройни от миналата седмица, когато бе началото на общата стачка.

Пенсионната реформа, която ги обединява, е само едно от многото им проблеми с правителството на Макрон – благоразположен към бизнеса дясно-центрист, който опитва да демонтира скъпата, но сочена за пример по цял свят социална система на Франция.

Работници от най-големия, следващ твърдо лява линия синдикат CGT (Обща Конфедерация на Труда) във вторник извършиха така наречените „насочени“ прекъсвания в електрическите мрежи около Лион и Бордо, за да привлекат внимание към своите искания и да демонстрират силата си.

Няколко европейски държави повишиха възрастта за пенсиониране или намалиха пенсиите през последните години, за да се справят с удължаването на продължителността на живота и забавянето на икономическия растеж. Макрон твърди, че Франция трябва да направи същото. Работниците не са съгласни.

Туристите отмениха почивките си, а работниците, които не участват в стачката трябваше да пътуват часове, за да започнат работа във вторник, тъй като машинистите на влакове продължиха да стачкуват срещу промените в системата, която позволява на тях и други работници ползващи специални пенсионни режими да се пенсионират още на 50 години.

„Паметникът е затворен“ пише на надпис поставен върху стъклената стена в основата на Айфеловата кула, която беше затворена за втори път след началото на стачката, един от най-дългосрочните общи стачки, които някога са се случвали във Франция, започнала на 5 декември.

Полицията в Париж се барикадира в президентския дворец Елисей, като използва насилие за да опита да овладее протестите, насочено най-вече срещу жълтите жилетки или други радикални демонстранти, които също се присъединиха в подкрепа на стачните действия.

Из цялата френска столица, синдикални лидери държат речи по площадите, настоявайки Макрон да се откаже от пенсионната си реформа.

„Те трябва да си отворят очите“, каза Филип Мартинес, ръководител на синдиката CGT,  който бе начело на Парижкия марш.

Пред начумерените лица на специалните полицейски части за борба с безредиците, протестиращи, носещи карикатури срещу Макрон и срещу капитализма, знаци и цветни костюми, минават покрай историческия площад на Бастилията. На стъпалата на операта с изглед към паметника работници пеят известни арии и социално-революционни песни.

Бернар Бъфе, шивач на костюми, е на 63 години и се пенсионира през април след 35 години работа в операта на Бастилията, но протестира в знак на солидарност с по-младите си колеги.

„Правителството е твърдо решено да наложи реформата. Те са много арогантни “, казва той.

Премиерът Едуар Филип потвърди, че започва нови преговори със синдикатите от сряда, но не показа никакви признаци за отстъпление.

„Демократичната опозиция, синдикалната опозиция е напълно легитимна“, каза той пред депутатите. „Но ние ясно очертахме плановете си. И за осъществяването на този план – създаването на универсална пенсионна система, моята решителност … е тотална. „

Той също отдаде почит на стачкоизменниците или както той ги нарече „французите, които отиват на работа въпреки трудностите“.

В допълнение към стачката парализирала транспорта, училищата из цялата страна са затворени, а всички изпити – отменени, тъй като учителите се присъединиха към стачката.

Болниците реквизираха работници, за да осигурят базови услуги във вторник, тъй като медицинските сестри, лекарите и фармацевтите се присъединиха към стачката, за да спасят някога страхотната система на публично здравеопазване във Франция, която днес е заплашена, след години натиск от правителствата за намаляване на разходите.

Протестите във вторник засилиха натиска върху Макрон, като ключовия архитект на неговата пенсионна реформа бе принуден да подаде оставка в понеделник заради подозрения в конфликт на интереси.

Синдикатите се опасяват, че хората ще трябва да работят по-дълго за по-ниски пенсии, а анкетите предполагат, че повече от половината от французите все още подкрепят стачката въпреки трудностите. Синдикатът на железничарите е сред най-радикалните – работниците от синдиката заявиха готовност да продължат стачката и през коледните празници.

One thought on “Няма училища, няма влакове, няма Айфелова кула – Франция е в стачка!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40