16 декември

На този ден, 16 декември 1913 г., Ема Голдман произнася прословутата си реч на тема „Духът на анархизма в работническите борби“ пред многолюдна тълпа от работници, членове на радикалния синдикат Индустриални Работници на Света (IWW – Industrial Workers of the World) в Патерсън, Ню Джърси. Тя излиза пред работниците въпреки официалните предупреждения на полицията, които й забраняват да говори публично. По средата на речта, тя е атакувана от полицейските сили и е свалена насилствено от платформата, но работниците от публиката започват схватка с полицията, за да я освободят.

По това време в много щати на „страната на свободата“ работодателите издействат от властта забрана за синдикални публични събрания и публични речи. Тази забрана е използвана за разтурване на работнически мероприятия и срещи.

България

Медицински специалисти от цялата страна отново на бунт за социална реформа в здравеопазването. Протестът бе организиран от новосъздадения Синдикат на българските медицински специалисти СБМС Протестиращите настояват за слагане на край на търговията с човешкото здраве – премахване на статута на търговски дружества на болниците, премахване на схемата с клиничните пътеки, която е в основата на корупцията в сектора, премахване на финансирането на частни болници с публични средства и достойно заплащане и условия на труд на медицинските специалисти. Те бяха подкрепени от работници от Автономна Работническа Конфедерация – АРК, пациенти, граждани.

Снимка на Без Лого.
* * *

17 декември

Франция

Франция: протестите срещу пазарните реформи на Макрон предвиждащи орязване на пенсиите и други социални придобивки продължават. Френската работническа класа не се дава лесно на неолибералите.

Видео

 

18 декември

На днешната дата – 18 декември през 1844 година е роден Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода – български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.

Франция

Френските синдикални активисти прекъснаха електричеството на близо 100 000 офиси. Служителите на Айфеловата кула напуснаха работа. Дори работниците от Парижката опера се присъединиха към националната стачка, изпълнявайки Арията на Гнева на площада, докато работниците се надигнаха в цялата страна срещу плана на правителството да повиши пенсионната възраст до 64 години и да ореже размера на пенсиите.

Статия

Финландия

Оставката на правителството на Финландия дойде след успеха на голяма стачка в подкрепа на 700 работници от държавните пощи и срещу опитите работните им места да бъдат изнесени в частния сектор при значително по-ниски заплати. Новоизбраното правителство е посрещнато от 100 000 индустриални работници, предвождани от Индустриалния профсъюз и профсъюзът ПРО, които поведоха нова ожесточена битка, започнала с тридневна стачка за трудовите им договори. Стачката практически спря дейността на финландския експортен сектор.

Статия

Боливия

На живо, митинг срещу десните превратаджии.

Видео

Испания, Каталуния

Барселона: сблъсъци с полицията около стадион Камп Ноу.    Видео

 

19 декември

На този ден, 19 декември 1925 г., в град Градишка в Босна е родена Лепа Радич. Лепа става комунистка и се присъединява към антинацистките партизани още когато е само на 15 години през 1941 г. Тя е пленена през 1943 година.
Немците предлагат да пощадят живота й, ако тя издаде имената на своите другари, но тя отговоря, че не е предател и че те ще разберат кои са другарите й едва в деня, в който те ще отмъстят за смъртта й.
Впоследствие палачът съобщава, че „бандитката“ е „проявила безпрецедентнo пренебрежение“ към убийците си.

България

Това, че жената физически е по-слаба и сравнително късно в новата история участва в професионалния и обществен живот на равна нога с мъжа, по никакъв начин не трябва да измества и да делегитимира въпроса за равенството, което, въпреки демонстративната позитивна дискриминация на сексуална, религиозна и етническа основа, в либералния свят е мръсна дума.

Статия

 

20 декември

На този ден, 20 декември през 1943 г военни и полицейски агенти на фашисткия режим в България разстрелват шест деца и родителите им край село Ястребино.

„Не ме убивайте, аз съм малък“ са последните думи на седемгодишния Стойне, който е сред убитите.

Акцията е в изпълнение на писмена заповед да се изтребят помагачите и близките на партизаните от региона, с цел да се прекъснат връзките им с базите за подкрепа в разгара на зимата. Подпоручик Костадин Йорданов получава заповедта от командира на полка полк. Йорданов събира роднините на нелегалните от селото – няколко семейства с жените, децата и дядовците и ги нарежда на селския мегдан. Подкарват ги извън селото и в един дол ги разстрелват. Йорданов се престарава, като на място издава устна заповед за разстрел на жените и децата заедно с мъжете и старците. Часове след разстрела идва нова заповед акцията да бъде отменена, но твърде късно. Жертвите сред децата са:

Стойне (7 г.), Иван (9 г.), Надежда (12 г.); Димитринка (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.).

Убитите 18 човека са от 6 различни семейства. Общото между тях е, че от всяко семейство има по един партизанин. Останалите жертви са: Стойне Станков, на 75 г., и съпругата му Наста, на 70 г., Рангел Дончев, на 57 г., и съпругата му Мара на 58 г. Петър Калайджийски, на 50 г. и съпругата му Стоянка, на 48 г., Иван Димитров Янков, на 55 г. и съпругата му Марийка, на 45 г., Петко Стоичков, на 56 г., и съпругата му Лазарка, на 51 г., Димитър Богословов, на 48 г., и съпругата му Станка, на 42 г. След разстрела всички са заровени в плитък гроб, който на следващия ден е разкопан, а телата на убитите са изгорени на клада за да се прикрият следите от престъплението.

* * *

На 20 декември 1973 г. в Мадрид е убит испанският фашистки министър-председател, който е избран лично от Франко, за негов наследник.
Баските сепаратисти ETA прекарват пет месеца, копаейки тунел под улицата, по която се очаква неговата кола да премине по пътя за масово мероприятие на управляващата фашистка партия.

Когато колата се приближава до мястото, те взривяват мощната бомба, изстрелвайки колата на 20 метра във въздуха над близката пететажна сграда, спечелвайки на Бланко прякора – „първия испански астронавт“.

Неговият наследник не успява да обедини различните фракции на правителството и затова се счита, че тази акция значително ускорява възстановяването на демокрацията в страната след смъртта на диктатора Франко.

На снимката е кинематографично пресъздаване на акцията.

Франция

От 25ти ноември в Радио Франс, по призива на всички представителни синдикати, започна масивна стачка на персонала срещу „Проекта 2022 за цифрова трансформация“, наложен от близката до Макрон шефка на радиото – Сибил Вей. Проектът предвижда в частност съкращаване на 299 работни места, затварянето на регионални информационни бюра в Тулуза и Марсилия, премахване на записите на концертите на Франс Мюзик, премахването на редакцията на музикалното радио FIP. Болшинството от предаванията са заместени от музикални плейлисти вече повече от 20 дни. Предлагаме ви да се запознаете с текста на петицията в подкрепа на общественото радио, както и с този, представящ стачното Радио „Вътре Вън“, информиращо за настоящите борби както вътре, в недрата на Радио Франс, така и вън, в другите обществени услуги, сектори и предприятия.

Статия

България

Пазарната идеология на неолиберализма води до разтваряне ножицата на неравенствата, създава бедност и социално опустошение, докато обслужва интересите на един малък бизнес елит, който се радва на увеличаваща се икономическа и политическа власт. Следвайки сляпо пазарната доктрина, България се превърна в най-антисоциалната страна на континента и в най-бързо изчезващата нация в света. Пазарът е рак, който разяжда тъканта на нашето общество. Свеждайки всички човешки отношения до обикновена търговия, той нивелира обществата и обезличава индивида. Всяка естествена, народна проява на творчество и предприемчивост моментално бива обхваната от мрежите на пазарната икономика, комерсиализирана и изпразнена от съдържание.

Статия

 

21 декември

На този ден, 21 декември 1907 г., се случва едно от най-кървавите кланета срещу стачкуващи работници в историята. В нитратените мини в северната част на Чили, хиляди миньори живеят и работят при ужасяващи условия. Те живеят заедно със семействата си в бараки притежавани от шефовете на мините, а заплатите си получават в купони, валидни само в магазините собственост на същите шефове. Хиляди миньори се организират и започват стачка срещи мизерните условия на труд и заплащане. Шефовете на мините изпращат срещу стачкуващите миньори чилийската армия, която убива над 2000 души: стачкуващи миньори, техните съпруги и деца в Санта Мария, Икике.
Анархистът Антонио Рамон по-късно се опитва да убие военния офицер, отговорен за убийствата, като го намушква 7 пъти. След неуспешния опит, Рамон е арестуван и в Чили се организира огромна обществена кампания в негова подкрепа.

България

Блокада и сблъсък на протест срещу водната криза в Перник. Видео

 

22 декември

„В този кратък текст е изразена едновременно и социално-класова, и национална идея. Това е типично за епохата на подем на социално-революционните движения от левите есери до Махновщината. В революционните епохи обикновено класовото не се отделя от националното, националната култура става достояние на работниците на този народ, присвоена от тях, както се присвояват фабриките и заводите; премахва се от контрола на бизнеса или държавата.“

Махновщината за националността и езика

* * *

История на Ирландската републиканска армия: Статия

България

АРК заявиха:

„Автономната Работническа Конфедерация се обявява категорично против увеличението на цената на водата в цялата страна от 1 януари 2020г.
Изразяваме нашата солидарност с гражданите на Перник докарани до бедствена водна криза заради некадърни и алчни политици, чиновници и бизнесмени.
Водните ресурси трябва да бъдат обществена собственост и да бъдат използвани за задоволяване на обществените нужди, а не да бъдат прахосвани за задоволяване на алчността на бизнеса. Настояваме за прекратяване на концесията на частната корпорация Веолия, управляваща Софийска вода и публичен контрол над управлението на водните ресурси.
Всеки сантиметър земя, всяка капка вода, всеки къс природен ресурс, принадлежи само и единствено на българския народ!“

* * *

От доста време, в София, Пловдив и други градове на страната се провежда неформалната инициатива „Хоро за хората“. Всяка неделна привечер, ентусиасти се събират и играят хора, отдавайки чест на прастарата народна традиция на сборове по селските мегдани в края на седмицата. В София хората се играят на площада пред Народния театър.
До този момент, общината и полицията не създаваха проблеми на тези събирания.

Под натиска на политическите джендъри от „градската десница“ и други човешки недоразумения:

https://www.ploshtadslaveikov.com/selskiyat-megdan-v-grads…/
https://www.dnevnik.bg/…/3979301_shte_glasuvam_za_tozi_koi…/
https://clubz.bg/91900-direktoryt_na_narodniq_za_horoto_pre…

днес, полицията е принудила гражданите да приберат колоната си, под заплаха от конфискация и е съставила актове за нарушаване на обществения ред на няколко души.

В момента, хората пеят и играят хора.

Другата неделя, 17 часа, всички пред Народния театър!

 

<< Обзор на събитията 9-15 декември 2019Обзор на събитията 23-29 декември >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40