2 декември

Ирландия

За социализма и ирландския национализъм (Джеймс Конъли):

„По този начин, вдъхновена от различна идея, ръководена от причината, а не от традицията, следваща различен курс, Ирландската социалистическа републиканска партия достига до същото заключение като повечето непримирими националисти. Държавната власт на Англия, наложена върху нас, трябва да бъде унищожена; задълженият, които ни свързват с нея, трябва да бъдат премахнати. След като научиха от историята, че всички буржоазни движения завършват с компромис, че всички буржоазни революционери днес стават консерватори утре, ирландските социалисти отказват да отрекат или оставят на заден план своята идентичност заради тези, които разбират въпроса за свободата само частично. Те се стремят само към близостта и приятелството на тези, които, обичайки свободата заради самата нея, не се страхуват да следват нейното знаме, когато то е вдигнато от ръцете на работническата класа, която има най-голяма нужда от нея. Техни приятели са тези, които не биха се поколебали да следват този критерий на свободата, да посветят живота си на нея, дори тя да води до страшния арбитраж на войната.“

Статия 

3 декември

България

Повече от 200 пенсионери излязоха на протест в Шумен. Той е с искане за преизчисляване на размера на пенсиите. Недоволството е част от стъпаловидни протести в цялата страна, за които бе взето решение по време на Национална кръгла маса през миналата седмица.

Статия

Испания

На 3 декември бяхме уведомени за следното събитие:

На 30 ноември 2019 г. в испанското градче Мирамбел (Теруел), бе отбелязана 25-годишнината от създаването на филма Земя и Свобода – един от емблематичните филми за испанската гражданска война и социалната революция. На годишнината присъства и легендарния режисьор на филма – Кен Лоуч. Към събитието се присъединиха стотици местни жители, както и членовете на анархистките работнически синдикати.

Чили

Това е посрещането, което медицинските специалисти в Чили организираха на здравния министър на страната миналата седмица, когато той се опита да посети болница за да повдигне рейтинга си за пред медиите.

След години на пазарни реформи и приватизация – здравните работници и пациентите отхвърлят неолиберализма, който унищожава здравната им система.

Видео

5 декември

България

Какво се случва, когато съотношението между най-високите и най-ниски доходи надхвърли 8? Със съотношение над 8 са шепа страни предимно в Африка и Латинска Америка.

В Европа това са Русия и България

При коефициент на поляризация над 8 във всички други държави или има гражданска война, или има война с друга държава – т. е. войната се изнася навън.

Статия

Франция

„Франция е блокирана от историческа по мащабите си стачка на държавните служители срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Реформата предвижда орязване на пенсиите на различни групи работници.

Парализирани са транспортът и услугите в цялата страна, предаде БНР.
Опустели гари, навалица пред оскъдния транспорт и съкратени до минимум услуги – това ще бъде днешният ден на французите.
Парижкото метро е почти замряло – не работят 11 линии. Ж.п. компанията „SNCF“ ще осигури едва 10% от трафика си. Влаковете из страната са рядкост, но стачката се усеща и във въздуха – съкратени са 20% от полетите за деня, 30% в „Ер Франс“, 233 полета компанията „Изи джет“.

Учениците също ще останат без уроци – стачкуват над половината френски учители, в Париж те са близо 80%. Болничният сектор ще работи на забавен ход.
Обявени са 240 митинга срещу пенсионната реформа, която предвижда универсална пенсионна система и отмяна на десетките специфични пенсионни режими.“

Движението на жълтите жилетки взе решение на вече постоянното „Събрание на събранията“ да подкрепи стачката.

* * *

На живо от общата стачка във Франция. Милиони работници са на улицата, подкрепени от студенти и пенсионери. Цялата страна е парализирана. По места избухват сблъсъци с полицията.  Видео

Френски пожарникари застават начело на работническата стачка и пробиват с тела полицейския кордон, разделящ шествията. Видео

Индия

За компанията HMSI, която е един от най-големите производители на мотоциклети в света, работят около 4000 работници в завода на компанията в Манесар. Около 2500 от тях са несигурни работници на временни договори, повечето от които са работили за компанията повече от десетилетие чрез подизпълнители, без да им бъде даден постоянен договор. Позовавайки се на спад в продажбите, тази година компанията започна да съкращава работниците.

Статия

 

6 декември

Испания

Разглеждат се ключовите аспекти на функционирането и структурата на баското национално-освободително движение. Обръща се внимание на особеностите на взаимодействие на организациите, влизащи в движението, открояват се ръководните органи, правят се изводи за мястото и значението на последните, което позволява да се покажат тенденциите, съществуващи в баското национално-освободително движение, и да се направи прогноза за бъдещето му.

Статия

Франция

Сблъсъци между полицията и протестиращите из цяла Франция вчера, когато работниците излязоха на улицата в дългоочаквания ден на национална стачка, за да протестират срещу намаляването на пенсиите и неолибералните политики на президента Еманюел Макрон.

Стачката е безсрочна и продължава, което кара френските анализатори да я сравняват с борбата между правителството и синдикатите през ноември-декември 1995 г., когато страната беше парализирана за около три седмици и в крайна сметка работниците свалиха правителството и спряха пазарните реформи.

 

Нова Зеландия

Доставките на хляб за определени райони на Окланд, най-големият град на Нова Зеландия, могат драстично да намалеят, след като работниците в пекарните на „George Weston Foods “ възобновиха стачните действия.

Статия

 

7 декември

САЩ

На този ден, 7 декември 1928 г., във Филаделфия е роден Ноам Чомски, легендарен американски активист, лингвист и автор.

Чомски доби популярност сред народните движения с ярката си критика срещу войната във Виетнам, за което беше арестуван няколко пъти и поставен в официалния списък на враговете на президента Ричард Никсън. Оттогава той е един от водещите световни критици на външната политика на САЩ и един от най-цитираните живи учени. Политически Чомски се идентифицира с либертарния социализъм и анархо-синдикализма.

Честит 91-и рожден ден, Ноам!

Франция

На живо от Париж, безсрочната национална стачка продължава, пореден протест и на Жълтите жилетки.  Видео

 

8 декември

Гърция

Атина – Сблъсъци между полицията и протестиращите избухнаха тази вечер, когато хиляди хора излязоха по улиците на гръцката столица, за да отбележат единадесетата годишнина от жестокото полицейско убийство на тийнейджъра Александрос Григоропулос в атинския квартал Екзархия през декември 2008.

50 души бяха арестувани, когато полицията нахлу в района на квартал Екзархия и нападна и преби присъстващите.

<< Обзор на събитията 25 ноември – 1 декември 2019Обзор на събитията 9-15 декември 2019 >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40