- Без Лого - https://bezlogo.com -

Обзор на събитията 25 ноември – 1 декември 2019

Това е част 6 от 24 в серията Седмичен обзор [1]

26 ноември

Хърватска

Мащабна учителска стачка в Хърватска. Над 90% от учителите в страната започнаха ефективни стачни действия с искания за достойно заплащане и условия на труд.

На плаката на преден план се вижда обръщение към министър-председателя на Хърватска – Андрей Пленкович, което няма нужда от превод. Министър-председателят отхвърли исканията на учителите за 6% увеличение на заплатите през Октомври, което доведе до стачната вълна в страната.

Image may contain: one or more people and outdoor

27 ноември

България

Днес бе проведен мащабен протест срещу опитите на бизнеса да открадне първите три дни болничен от работещите. Ето и исканията, които работниците, повечето от които членове на втория по големина синдикат в страната, поставиха :

– работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните;
– да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци);

Допълнителни задължителни:
– отпадане на данъка върху минималната работна заплата;
– спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки;
– ограничаване на извънредния труд;
– прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor

Перу.

Хиляди миньори излизат на улиците в деня обявен за обща стачка, за да протестират срещу злоупотребите на работодателите и съучастието на правителството.

Това е втората обща стачка след тази през август, когато хиляди миньори излязоха на улицата, а правителството отговори с тежки репресии и разпореди арестуването на всички техни лидери.

Протестите започнаха още през 2017 г., след като работодателите намалиха заплатите на миньорите и въведоха други социални орязвания, подкрепени от правителството.

Image may contain: 5 people, crowd and outdoor

28 ноември

България

Втори протест от серията „ОСТАВКА за ВСИЧКИ“ за оттеглянето на Валери Симеонов от поста зам. председател на НС и оставка на 118-те народни представители, гласували за него.

Image may contain: 1 person, outdoor

<< Обзор на събитията от седмицата 18-24 ноември 2019 [2]Обзор на събитията 2-8 декември 2019 >> [3]