9 декември

Що е анархизъм?

Запознайте се с водещата статия от новия брой на „Свободна мисъл“.
Предлаганата брошура е посветена на 100-годишнината от създаването на Федерацията на анархокомунистите в България (ФАКБ). С нейната публикация авторът и редакцията на вестник Свободна мисъл преследват три цели:
Първата е да се структурират и систематизират по-раншните теоретични познания, тезиси, мисли..
Втората цел е да се дадат отговори – при това на прост и разбираем език – на често възникващите въпроси у тези, които искат да се запознаят с анархизма и да се поставят на общо обсъждане важните въпроси на социалния преврат, които днешното време поставя пред нас.
И последна по място, но първа по важност, е третата цел: да се напомни на новата генерация анархисти тежкото наследство от героичната епоха на световния анархизъм и на ФАКБ, което поемат, и отговорността, която са приели доброволно пред човешкия род. Отговорност, която ги задължава първо да изградят от себе си революционери и апостоли на най-висшата социална идея, до която е стигнал човешкият ум, а след това със словото и дейността си да активират революционния потенциал на „опасните класи“.

Статия

10 декември

Франция

Публикуваме призив за стачката във Франция от блога на Тео Румие:

„Вече месеци наред подготвяме този стачен ден. Стотици хиляди сме тези, които се борим за стачката – отвъд синдикалната си принадлежност.

Многобройни сме тези, които знаем, че сме изправени пред един исторически шанс – шансът да преобърнем спиралата на провалите и да постигнем една голяма и красива победа, която да ни върне доверието в себе си и надеждата за нашата социална класа.“

Статия

* * *

На живо от Париж, безсрочна обща стачка срещу неолибералната пенсионна реформа.

Видео

Чили

Сантяго, Чили – сблъсъците между полицията и протестиращите продължават, докато десетки хиляди заливат улиците в 50-ия ден на протестите срещу неолибералния капитализъм.

Турция

Многобройна демонстрация на анархистката организация „Асоциация на младите работници“ беше проведена вчера в Истанбул, където хиляди работници вдигнаха черните знамена на бунта. Ето превод на декларацията, която те публикуваха:

„Ние сме тези, които не могат да купят дрехи на своите деца. Ние сме тези, чието бебе боледува, защото не могат да платят сметката за отопление. Работим по 14 часа на ден за минимална заплата. Ние сме тези, които не получаваме заплати от 4 месеца. Ние сме тези, които не могат да си платят наема. Ние сме тези, чиито живот е откраднат. Ние сме тези, които те потискат. Те няма да ни дадат нашите права. Ние ще си ги вземем. Те няма да ни дадат хляба. Ние ще си го вземем. Те няма да ни дадат справедливост. Ние ще си я вземем. Те няма да ни дадат свобода. Ние ще си я вземем. Правата не се дават, те се печелят на улицата!

Никога няма да се откажем от борбата срещу капитализма. Ще продължим да подчертаваме, че всички шефове са крадци. Моментът за борба е тук и сега. Докато властта съществува, докато капитализмът съществува, тази борба ще продължи. Ние ще продължим да се борим гордо издигнали черния си флаг.“

11 декември

България

Днес бе голям ден за медицинското съсловие, официално се обяви създаването на независим и борбен синдикат на медицинските специалисти, СБМС.
Днес е и поредното падение за журналистическото съсловие, само един репортер уважи пресконференцията на СБМС.
Честито на СБМС, успехът е неминуем!

12 декември

България

Посрещаме 2020 със:

– Срив на чуждестранните инвестиции
– Колапс на здравеопазването
– Воден режим в няколко области на страната
– 33,7 процента не могат да поддържат домовете си топли през зимата
– 31% от българите пък не могат да си позволят месо или риба всеки втори ден
– 32% имат просрочени ипотека, наем, комунални сметки или друг тип финансови задължения.
– Срив в образованието. Функционалната неграмотност сред младите се е сринала до нива невиждани от средата на миналия век.
– България е страната с най-ниска продължителност на живот в ЕС
– Българските работници получават най-ниските заплати в ЕС
– България е страната с най-голямо неравенство в Европа. Парите се съсредоточават във все по-малко хора
– България е единствената страна в Европа, в която данъчната тежест е стоварена върху гърба на работещите и бедните чрез системата от плосък данък и липса на диференцирани ставки на ДДС
– Българския народ трябва да плати милиардите колониална такса, които правителството предостави на задокеанските господари под формата на оръжейни сделки
– Демографска катастрофа. Българите са най-бързо изчезващия народ в света
– България е на последно място по свобода на медиите.
– Данъчен рай. България е страната, където бизнесът ползва най-много привилегии и данъчни облекчения.

Всичко това резултат от десетилетия безкомпромисно налагани над населението десни политики, сливане на властта с бизнеса и все по-авторитарно управление. Реформи на парче няма да ни изведат от социалната катастрофа, в която ни вкараха управляващите. Това, от което имаме нужда е социална революция!

Само в революцията, българския народ може да докаже жизнеността и правото си на съществуване, което ни бе отнето след десетилетия на примирение.

Ел Салвадор

На този ден, през декември 1981 г., подкрепени от администрацията на Рейгън отряди на смъртта, избиват около 1000 души в Ел Мозоте, Ел Салвадор. Преди да бъдат убити, много от жертвите – половината от които деца, са изтезавани, а момичета, някои на по 10 години са изнасилени от обучените от американците войници. Акцията е част от офанзивата на правителството срещу левите бунтове в страната. Избитите жители на Ел Мозоте не участват в бунта, но отрядите на правителството провеждат кампания на терор насочена безогледно срещу всички общности, независимо дали участват в конфликта или не.

Италия

На този ден, 12 декември 1969 г., след месеци на интензивни стачки на работници и студенти, бомба избухва в банка в централната част на Милано, убивайки 17 души и ранявайки 88. Първоначално за бомбения атентат е обвинена извънпарламентарната левица и това води до множество арести на синдикалисти и леви дейци, както и до полицейското убийство на железопътния работник и анархосиндикалист Джузепе Пинели. По-късно се разкрива, че бомбения атентат всъщност е извършен от крайно-дясна групировка, наета за атентата от италианската държава, като част от кампанията на италианските служби за сигурност, станала известна като „стратегията на напрежението“. Като част от кампанията, италианските служби използват крайно десни групировки за да извършват атентати и убийства срещу обикновени граждани, които държавата приписва на леви организации и синдикати за да оправдае арестите и убийствата на активни работници. В крайна сметка, след разкритията, трима фашисти са арестувани и осъдени за атентатите.

13 декември

България

Системата на здравеопазването в България може лесно да бъде описана с една дума – парадоксална. Но както скоро ще се убедим, парадоксите лесно могат да бъдат обяснени с алчността на управниците и милионерите.

Статия

* * *

Анти-екологичния министър Нено Димов ще бъде съден за престъпните си действия довели до воден режим в Перник. Министърът „десен либертарианец“ и привърженик на свободния пазар – Нено Димов отхвърля науката, против екологичните регулации е и смята изискването за устойчиво развитие за форма на „нов социализъм“. Той не смята, че държавата трябва да се меси в икономиката, дори за да защитава околната среда. Последствията от пазарния талибанизъм на Нено са налице.

Статия

* * *

14 декември

Чили

Народът не ще бъде победен! Видео

15 декември

Начало на Национален протест на медицинските специалисти, 15 декември 2019г, София, Министерски съвет.

 

   

* * *

Протестът на медицинските специалисти блокира за кратко кръстовищата в „триъгълника на властта“.

Видео

Статия

<< Обзор на събитията 2-8 декември 2019Обзор на събитията 16-22 декември >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40