Пети национален протест на медицинските специалисти, палатков лагер и борбата, която продължава.

На 15 декември 2019г, в София, за 5-ти път медицински специалисти от цялата страна се вдигнаха на национален протест против неолибералните реформи в здравеопазването и престъпния начин на функциониране и финансиране на здравната система. Няколкостотин медицински работници, граждани и специализанти се събраха пред сградата на Министерски съвет, за да погребат символично здравеОПАСНАТА система и от този акт да се роди истинската здравна система, без търговски дружества и корупция. Беше обявен публично и новият СИНДИКАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ – СБМС. Много други организации и групи сред, които и АВТОНОМНАТА РАБОТНИЧЕСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ, подкрепиха протеста.

След символичното погребване на здравеОПАСНАТА система, имаше речи на множество представители на медицинските съсловия от различни болници на страната, след което последва  импровизиран концерт на революционната група „Забранени символи“. Бяха изпълнени авторски песни на групата, кавър версии на известни революционни песни, популярни български песни , възрожденски революционни песни.

Протеста продължи „неочаквано“ с палатков лагер, който завзе пространството пред бившия Партиен дом с искането за незабавна среща с премиера Бойко Борисов. Медицинските работници подкрепени от АРК останаха цяла нощ на студа, за да чакат министър-председателят да се съгласи да ги покани в Министерски съвет за преговори.  След повече от 24 часа активни протестни действия, премиерът неохотно ги покани на среща, която протече при доста интересни обстоятелства. Бойко Борисов демонстрира, че си няма никакво понятие от проблемите в здравеопазването, а също така беше притиснат от физиотерапевтите да признание обещания, които е дал, но не е изпълнил, още през 2011г. (Това е станало пред тяхната съсловна организация)

Срещата завърши с нова плеяда от обещания и уговорка за нова среща след Нова година. За протестиращите това е голяма победа, защото за първи път след 10 месеца, премиерът се съгласи да се срещне с тях и освен това, по този начин Борисов легитимира новият независим синдикат СБМС пред обществото, като фактор, който е способен да защитава интересите на медицинските работници.  Палатковият лагер беше вдигнат, но протестната готовност остава.

Медицинските специалисти водят борба вече 10 месеца. Техните безбройни протестни акции,  стачки, блокади, масово колективно подаване на оставки в цели отделения на болници, палаткови лагери в София и страната, предизвикаха дебат в цялото общество. За сега, кардинална промяна в системата и изпълняване на всичките искания, най-вече на първото, което  гласи „Без търговски дружества в здравеопазването“, все още няма, но БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА и тя е до окончателна победа!

Димитър Михов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40