- Без Лого - https://bezlogo.com -

Финландия също се тресе от работнически стачки

Сформирането на ново коалиционно правителство във Финландия отне седмица, след като в началото на декември премиерът Антти Ринне подаде оставка. Промените са малко, а новото правителство е съставено от същите партии. Оставката на Ринне дойде след успеха на голяма стачка в подкрепа на 700 работници от колетната служба на държавните пощи и срещу опитите работните им места да бъдат изнесени в частния сектор при значително по-ниски заплати.

Но новото правителство, съставено от социал-демократи, център, зелени, Шведската народна партия и Левия алианс, е изправено пред нови проблеми. 100 000 индустриални работници, предвождани от Индустриалния профсъюз, профсъюзът ПРО и Федерацията на заетите на професионални и ръководни позииции YTN поведоха нова ожесточена битка, която започна с тридневна стачка за трудовите им договори. Стачката практически спря дейността на финландския експортен сектор.

Според работодателите стачката е струвала 400 милиона евро. Цялата страна беше блокирана. Цялата продукция във високотехнологичните и индустриалните сектори е спряла, разказва Ралф Холмлунд, главен представител на YTN и един от стачкуващите 3 000 работници във фабриката на компанията Вартсила във Вааса. Стачката е за заплати, които изостават зад възнагражденията на работниците в ключови конкурентни страни заради т. нар. „Пакт за конкурентноспособността“, който преди време бе наложен на профсъюзите от работодателите и правителството. Споразумението включва клауза, която гласи, че годишното работно време може да бъде разширено с до 24 часа годишно без заплащане – сега профсъюзите целят нейното премахване. Сега работодателите се опитват и да намалят заплащанията за овъртайм и работа през уикенда

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Финландия също се тресе от работнически стачки"

#1 Pingback By Обзор на събитията 16-22 декември | Без Лого On 22 декември 2019 @ 19:43

[…] Статия […]