Бойка Анастасова е медицински специалист, физиотерапевт, една от организаторките и активен участник в протестите на медицинските специалисти, член на ръководството на съсловната си организация и на новосъздаденият Синдикат на българските медицински специалисти (СБМС). Преди десетина дни е била привикана в администрацията на „Пирогов“, където и е връчен документ за налагане на дисциплинарно наказание  и искане да даде писмени обяснения за действията си, а именно „участие в протест на 15.12.2019г, в София“, с което е „уронила престижа и доброто име на болницата“ и т.н.

Абсурдната действителност в България доста ми е завишила прага на реакция, но признавам, творението на отдел административен на „Пирогов“, ме накара да чета и да не вярвам на очите си, ушите си и всички останали сетива…Участието в протест и носенето на транспарант, същите „доказани със снимков материал“, били „грубо нарушение“ на една камара правилници и закони…Елементарен, даже глупав опит, за сплашване на организатор на протести и синдикален деец. Протести срещу една здравна система, която е дълбоко нехуманна и престъпна на практика. Доказателство за това е оттеглянето на директора на НЗОК Дечев. И всички знаем, че някакви лекарства на седемкратни цени, са най-малкото нещо…

Уважаеми ръководители на „Пирогов“, днес твърдите, че Бойка Анастасова е опетнила „доброто ви име“, участвайки в протест за истинско здравеопазване. Много скоро обаче, може да се окаже, че всъщност е СПАСИЛА доброто име на болницата, защитавайки кауза, която ще победи. Защото ситуацията в здравеопазването е абсурдна и нетърпима и това няма да продължи още дълго.

За Редколегията на Без Лого, Веселин Николов

 

„Истински БОЕЦ – това е Бойка Анастасова физиотерапевт! Това е “ крехкото“ момиче, което стои винаги на първа линия и с микрофон в ръка води протестите на медицинските специалисти от самото начало. Това е момичето, което притежава ДОСТОЙНСТВО и висок МОРАЛ, БОРБЕНОСТ и НЕПРИМИРИМОСТ към неправдите все качества, които много малко хора притежават в днешно време. Готова е винаги да си наруши комфорта, да се лиши от лично време и средства в името на една добра кауза.
Бойче, ти си нашата гордост! Обичаме те! Винаги ще бъдем с теб и в добро и в лошо!
ПРОДЪЛЖАВАМЕ!“

Мая Илиева, председател на СБМС, текст от личен фейсбук профил.

 

Официалните обяснения на Бойка Анастасова, за уронването на престижа на „Пирогов“:

ДО ПРОФ.Д-Р АСЕН БАЛТОВ, ДМ -ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА„УМБАЛСП Н. И. ПИРОГОВ“ ЕАД

ПИСМЕНИ ОБЯСНЕНИЯ

от БОЙКА ВАСИЛЕВА АНАСТАСОВА – рехабилитатор в Клиника по детска хирургия при „УМБАЛСП Н. И. ПИРОГОВ“ ЕАД

УВАЖАЕМИ ПРОФ. Д-Р БАЛТОВ,

Във връзка с Ваше искане за писмено обяснение и в указания в него срок представям писмени обяснения относно участието ми в протеста на медицинските специалисти, проведен на 15 и 16.12.2019 г., в следния смисъл:
Не отричам, че взех участие в организираните протести на 15 и 16.12.2019г. Правото на българските граждани да участват в организиране и провеждане на мероприятия при които да изразяват мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин /чл. 3 от ЗСММ/, е гарантирано от Конституцията и Закона за събранията, митингите и манифестациите.
Събитието, организирано и проведено от медицинските специалисти, е гражданско заявяване на позицията ни като част от здравната система и израз на защита на трудовите ни права – право, гарантирано както от националното ни законодателство, така и от международни договори, по които Република България е страна. Заявените от нас искания са насочени към системата на здравеопазването, към моралните принципи и към практическите механизми, в които ние, медицинските специалисти, сме принудени да работим. Нашите искания са насочени към Министерство на здравеопазването, към ресорните министри, към президента, към министър-председателят, към народните представители и политическата класа, както и към всички онези от които зависи цялостната форма на здравната система. Нашите искания са:
– Смяна на модела на финансиране на системата на здравеопазване;
– Ясни правила при разпределение на публичните средства и прозрачност при разходването им;
– Здравето да не е стока;
– Здравето на българските граждани е въпрос от значение за националната сигурност;
– Достъп до качествени здравни грижи за всеки български гражданин до всяко кътче на страната;
– Самостоятелни професионално съсловни организации за регулираните професиите в здравеопазването;
– Качествени грижи без стандарти няма.Медицински стандарти за всяка регулирана професия;
– Правила и контрол в здравната система.
– Безплатни лекарства за пенсионери и деца;
– Въвеждане на електронна здравна карта – веднага!
– Да запазим младите специалисти в България;
– Остойностяване на труда, който полагаме;
– Промяна на категорията „труд”;
– Достойно заплащане на нощния труд;

Искаме от властимащите да работят само и единствено в интерес на българските пациенти (а не клиенти) и медицинските специалисти (а не търговци).
Уважаеми проф.Балтов, както вече няколкократно съм заявила в личните ни и обществени срещи с Вас, ние, медицинските специалисти, нямаме претенции към вас, нашите работодатели. Нашите искания са насочени към правилата, по които работи здравната система, а нашите работодатели и началници са само изпълнители в тази система като нас и ние не проявяваме никакви претенции към тях. Нашите искания са граждански искания и не са отправени към коректните работодатели, които изпълняват подписаните досегашни правила за работа и условия на труд на своите служители, какъвто сте Вие, проф. Балтов. Нееднократно съм заявявала публично, че съм привилегирована с възможността да работя в екип от професионалисти и ръководство, което мисли и се бори за подобряване условията на труд и заплащане на своите служители. Групата от медицински специалисти събрали се зад плаката „Пирогов е тук” с достойнство и ясното съзнание на специалисти работещи в добри условия на труд, застанахме в подкрепа и съпричастност на нашите колеги, които нямат нашите условия, и пациентите, които искат промените в здравната система. Системата е тази, която превръща нас в некоректни към съвестта си и обществото личности, а ръководствата на лечебните структури ги принуждава да лавират за да съхранят както поверените им лечебни заведения, така и пациентите си. „Пирогов” като символ на добрите практики в тази здравна система, изпълнена с възможности за корупционни схеми, е като добър пример за правилно развитие в насока мислеща както за пациентите, така и за персонала си. Ние медицинските специалисти, работещи в „Пирогов” смятаме, че плакатът „Пирогов е тук” е лоялност не само към колегите, пропътували километри от другите лечебни заведения в страната, но и към колегите в „Пирогов”, защото въпреки голямата ни натовареност с оглед естеството на нашата работа, намираме сили и време да сме съпричастни към общите проблеми на здравната система.
В отговор на въпроса, постановен към мен, заявявам, че не съм съгласувала с ръководството на лечебното заведение поставянето на инициалите на „УМБАЛСП Н. И. ПИРОГОВ“ ЕАД. Не съм го направила, защото считам, че с действията си, които по същество са упражняване на гарантирани от българското законодателство граждански и трудови права, по никакъв начин не съм злоупотребила с доверието на работодателя, не съм разпространила поверителни за него сведения и не съм уронила доброто име на лечебното заведение. „УМБАЛСП Н. И. ПИРОГОВ“ ЕАД е публично търговско акционерно дружество, собственост на българската държава в лицето на Министерството на здравеопазването като негов принципал, и като такова, намирам, че всеки български гражданин има право да ползва името му без да иска разрешение за това от управителните му органи. Считам, че такова право има и всеки работещ в лечебното заведение, доколкото ползвайки го по време на защита на трудовите си права, заявява с кой работодател е в трудово правоотношение – нещо, което не може да бъде възприето като поверителна информация, чието издаване да налага съгласуване с органите на управление на лечебното заведение.
Пишейки името на тази легенда проф.д-р Н.И.Пирогов, дарил част от светлия си земен път за свободата на майка България, за една справедлива народна кауза каквато е премахването на търговията в здравеопазването и връщането на хуманността на нашата професия, за миг не съм си помислила, че мога да опетня паметта му.

Бойка Анастасова – физиотерапевт

2 thoughts on “Бойка Анастасова е боец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40