20 януари

Днес в САЩ се отбелязва деня на Мартин Лутър Кинг. Докато политическия елит в САЩ, и особено демократите се опитват да представят Кинг за свой герой и вдъхновение, докато той е жив, той е дълбоко непопулярен сред бялата средна класа, богатите и властта.
Подхранвано от негативното отразяване в медиите, само 22% от американците одобряват правото на чернокожи да се возат в обществения транспорт, а 63% неодобряват Мартин Лутър Кинг.
Началникът на вътрешното разузнаване на ФБР го нарича „най-опасния негър за бъдещето на тази нация от гледна точка на комунизма, негрите и националната сигурност“, а по-късно изпраща на Кинг анонимно писмо, в които се опитва да го изнудва да извърши самоубийство.
По-късно политици като Чък Грасли и Джон Маккейн се противопоставят на създаването на неговия празник. Дори либералите от средната класа се разстроиха от него, тъй като той ставаше все по-радикален: нарича себе си социалист, критикува колониализма, империализма, войната във Виетнам и капитализма и стартира кампания за бедните хора от всички цветове, преди животът му да бъде отнет от расист, по време на стачка на санитарни работници, която Кинг отива да подкрепи.

Франция

Стачкуващи транспортни работници нахлуха в централата на казионния синдикат CFDT във Франция и нападнаха бюрократите. Няколко функционери на казионката са били набити.Това се случва дни след като от ръководството на казионния синдикат скюлчиха сделка с правителството на Макрон и призоваха членовете си да се откажат от борбата срещу пенсионната реформа и да спрат със стачките. Въпреки предателските действия на големия синдикат, работниците продължават със стачката в цяла Франция.

Снимката е от централата на CFDT, която отново бе разбита от работници през 2016, когато казионния синдикат бе единствения, който подкрепи трудовата реформа на догавашния премиер Оланд, орязваща сериозно правата на работниците.

* * *

CFDT (казионния синдикат във Франция) от самото начало се продаде и не следваше синдикализираните и стачкуващи работници. От много години назад, но от месец много ясно, работниците част от този синдикат се разграничават от ръководството му. Повече от 40 дни продължава стачката на френските работници и икономическия блокаж. Освен парализирането на транспортите, 7 пристанища бяха блокирани миналата седмица, 8 рафинерии от 9 от месец насам са частично или изцяло блокирани (ако продължат така, след месец ще се изхабят държавните резерви и няма да има гориво в страната), адвокатите навсякъде си хвърлят черните адвокатски тоги на земята, учителите пък хвърлят учебници и помагала пред министерството, тези дни 1000 лекари са подали оставка накуп, да не говорим за всекидневните блокажи в малките населени места, протестите вече сутрин и вечер, всеки ден, постоянното отваряне на пеажите на магистралите, за да минават хората без да плащат, разрушените радари (около 90 процента от радарите във Франция не функционират), Парижката опера, която също стачкува и изнася безплатни концерти на площада отпред, както и работниците от EDF, френското ЧЕЗ (но и с държавно участие), които периодично от месец насам спират тока на държавните администрации и големи вериги супермаркети и молове, и същевременно пускат безплатно ток на обикновенните граждани. Макрон и всички политически представители на неговата партия в големите, но и в много малките населени места, са причаквани от хората, усвирквани и разпитвани. Всички мълчат попарени, защото хората са информирани, анализират ситуацията, казват ясно не искаме това, и знаят и изказват ясно какво искат. Днес 20.01. Макрон се среща в двореца Версай с шефовете на големите индустрии, демек с олигарсите на капитализма. Днес, ще се разбере какъв им е плана и какво ще се случва занапред.

 

21 януари

На този ден, 21 януари 1950 г., умира известния британски писател и социалист – Джордж Оруел. Оруел умира само на 46 години след бурен живот, който го отвежда като журналист в едно от най-взривоопасните места на света – революционна Испания, където той се включва в борбата срещу фашистите.

Докато повечето западни журналисти и писатели просто висят в хотелите на Барселона, Оруел се сражава в редиците на антисталинската, социалистическа милиция POUM и е прострелян в шията от фашистите.
Той описва ярко атмосферата в революционната Барселона в една от най-добрите си творби – „Почит към Каталония“. В нея той пише:

„Анархистите практически контролираха цяла Каталония и революцията все още беше в разгара си… Влизайки в Барселона, това беше първият път в живота ми, когато попадах в град, където работническата класа управляваше всичко…
Сервитьори и продавачи ви гледат в лицето и се отнасят с вас като с равен. Служебните и дори церемониални форми на реч временно бяха изчезнали. Никой не казва „Сеньор“ или „Дон“, всички наричат всички останали „другар“ и говорят на „ти“ , поздравяват те със „Салюд!“ вместо „Буенас Диас.“ … Доколкото човек може да прецени, хората са доволни и изпълнени с надежда. Безработица нямаше, а цената на живота все още беше изключително ниска …
Преди всичко имаше вяра в революцията и бъдещето, усещане, че изведнъж навлизаме в епоха на равенство и свобода.
Човешките същества се опитваха да се държат като човешки същества, а не като зъбци в капиталистическата машина. Бръснарниците бяха накичени с анархистки плакати (бръснарите бяха предимно анархисти) тържествено обясняващи, че бръснарите вече не са роби. “

На снимката: Джордж Оруел и неговите другари от социалистическата милиция POUM.

* * *

“Икономическото неравенство е извън контрол – 2153-ма милиардера са разполагали с повече богатство от 4.6 млрд. души през 2019 г.” се подчертава в доклада на Oxfam. “Нашите деформирани икономики пълнят джобовете на милиардерите и големите бизнеси за сметка на обикновените мъже и жени. Нищо чудно, че хората започват да поставят под въпрос дали милиардерите трябва да съществуват”, заявява Главният изпълнителен директор на Oxfam Индия Амитабх Бехар.

Статия

България

Новият независим синдикат на медицинските специалисти, който се роди по време на протестите и стачките през последната година вече е факт и създава структури из цялата страна. Сред основните цели, които новия синдикат си поставя са прекратяването на търговията с човешкото здраве и задържането на младите специалисти у нас чрез незабавно и значително увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд в сектора.

Статия

Гърция

Гърция, Атина: обща стачка на учителите в цялата страна срещу поредните неолиберални реформи в образованието. Учениците излязоха и подкрепиха своите преподаватели, не просто символично, а срещу палките и сълзотворния газ на полицията.
Изводите са за нас.

22 януари

На този ден, 22 януари 2018 г., легендарната анархистка и писателка Урсула ле Гуин почина в Портланд на 88 годишна възраст. Пламенна застъпничка за многообразието в литературата и издателството, тя печели множество награди за своите фентъзита и научнофантастични романи.

Намираме тези нейни думи за особено вдъхновяващи и си струва да се имат предвид в тези трудни времена:

„Ние живеем в капитализъм. Неговата власт изглежда тотална. Но така бе и с божественото право на кралете. На всяка човешка власт може да бъде оказана съпротива и тя може да бъде променена от хората. Съпротивата и промяната често започват от изкуството и то най-често от нашето изкуство – изкуството на думите. “

България

Турция

На 19 Януари(неделя), хиляди работници от металургични, металообработващи и машиностроителни предприятия се включиха в митингите организирани от от Обединения Синдикат на Металурзите и казионния Синдикален съюз на Металурзите в Бурса и Гебзе. Работниците участващи в мероприятията скандираха лозунги като: „Няма да бъдем роби на капиталистите!“ и „Металурзите искат стачка!“, Те изразиха своето недоволство срещу повишението на цените във всички сфери на живота, обедняването както и предположенията направени от работодателската организацияза повишение на заплатите само с 8%, срокът на новите КТД в сектора да се съкрати до 3 години, както и въвеждането на „гъвкаво работно време“.

Статия

23 януари

Докато народът събира капачки за нови кувьози, бизнесът върти далавери с лекарства и източва здравната каса.

Докато народът организира доброволни дружини за почистване на гори и плажове, бизнесът трови реките, източва язовирите и внася тонове бали с отпадъци от Европа.

Докато народът произвежда всички стоки и услуги в страната, бизнесът демонстративно ги консумира, а за народа остават трохите.

Българският народ е съзидателната сила в страната – работниците, пенсионерите, които са се трудили цял живот за страната си и техните деца и внуци, студенти и ученици, които предстои да го правят. Бизнесмените не са част от българския народ, така както паразитът не е част от тялото, което обитава.

24 януари

На този ден, през януари 1913 г., 10 000 шивачки излизат на стачка в Ню Йорк, с искания за 8-часов работен ден, 10% увеличение на заплатите, признаване на техния синдикат и допълнително заплащане за извънреден труд и празници. Шест от тях са ранени по време на стачката, а една работничка, 18-годишната Ида Брейман, е растреляна от наемник изпратен от собственик на шивашка фабрика и умира.
Стачката в крайна сметка приключва с частична победа, като шефовете са принудени да подпишат документ, в който обещават да не преследват работници за това, че са се присъединили към синдикат.

Ирак

Ирак, Багдад: над 1 милион души поискаха незабавно изтегляне на американските войски от страната.

25 януари

Протест за въздух и вода, София, 25 януари 2020г.

Ливан

Фейсбук страницата Фронтови новини от Близкия Изток  обяви:

„Половината от новото правителство на Ливан са дами. За министър-председателя Хасан Дияб се смята, че е близък до Хизбула, но мнозинство в кабинета имат представители на християнските партии. Движението на Саид Харири не е включено в правителството. Поста на министър на отбраната е даден на Зейна Адри, което се смята за компромис към САЩ и Саудитска Арабия.“

26 януари

България

„Приканваме Ви да прекратите тези „практики“ към членове на Синдиката на българските медицински специалисти и да отмените вашата заповед в противен случай освен, че ще сезираме съответните институции, които имат отношение към тези неправомерни действия и оказване на натиск Ви обещаваме, че следващият протест на медицинските специалисти ще бъде пред болница „Пирогов“!

И тогава….не знаем дали „Пирогов ще е тук“, но ние със сигурност ще сме ТАМ в знак на солидарност и защита на правата и интересите на нашите членове. Ако Заповед N РД – 36 – 1/ 16.01.2020г не бъде отменена – ще се видим в Съда!“

<< Обзор на събитията 13-19 януариОбзор на събитията 27януари-2 февруари >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40