30 декември

Един от процесите, за които повечето хора почти не знаят, е свързан с опитите на радикалната испанска левица да осъществи истинска социална революция в страната по време на войната и по-специално в нейното начало. Защо този процес е толкова слабо популярен? Ами защото за него мълчат както официалните либерални, така и официалните комунистически историци.

Испания 1936 -1939 г. Другата гражданска войнаСтатия

България

Вчера, участниците в инициативата „хоро за хората“, отново играха пред Народния театър „мълчаливо хоро“. За сега, реститутите трайчотрайковисти и соросоидите, печелят, но както се изрази една от организаторките „когато печелиш, не знаеш какво губиш“…

 

Франция

Свежа празнична компилация. Част от кадрите са от места и протести с не особено прогресивен и революционен заряд, но забавлението си е забавление

Видео

 

31 декември

На този ден, 31 декември 1941 г. е роден бившият мениджър на Манчестър Юнайтед и борбен работник Алекс Фъргюсън. Работейки в корабостроителницата в Глазгоу, Фъргюсън става активен синдикален деец и председател на работническата организация в предприятието. Той участва в организацията на мащабната стачка на чираците през 60-те години. Фъргюсън продължава със синдикализма и във футболната си кариера, като веднъж организира успешна стачка на футболистите във Фолкърк, когато мениджърът опитва да не им плати след поражение с 6:1.

* * *

На този ден през 1980 г., след серия от бунтове организирани от движението на пролетарските затворници и отвличането на съдия Д’Урсо от революционната организация „Червените Бригади“ , правителството е принудено да затвори супер-затвора Асинара.

Затворът Асинара, разположен на сардинския остров Асинара, е място за максимално наблюдение на „политическите“ затворници, много от които членове на „Червените Бригади“.

* * *

Някои политически книги улавят духа на времето с такава прецизност, че сякаш размиват границите между страниците и реалния свят, и се превръщат в част от належащите, бързо разгръщащи се промени, които описват. На 30 ноември 1999 г., само дни преди да бъде публикувана дебютната книга на Наоми Клайн „Без лого“, започна епичната „Битка за Сиатъл“.

Статия

 

Ирак

Днес, хиляди протестиращи атакуваха американското посолство в Багдад, като запалиха охранителните постове и хвърляха камъни по силите за сигурност и охраната на посолството.

Американските войски стреляха със сълзотворен газ и зашеметящи гранати, за да разпръснат тълпата, която разруши външната стена на посолството, намиращо се в силно укрепената Зелена зона на столицата.

Американският посланик в Ирак и други служители бяха евакуирани от посолството.

 

2 януари

Франция

Полицията е атакувала стачкуващите работници пред френската опера. Ето какво публикуваха от синдиката Солидер преди малко:

„Много наши стачкуващи колеги и другари са блокирани вече повече от два часа в района на Операта, някои са арестувани и / или ранени. За пореден път държавата репресира онези, които се борят за доброто на всички. Според нашите изчисления, ако Макрон и Кастанер (вътрешния министър на Франция) ловят укривачите на данъци с такова усърдие, с каквото ловят демонстрантите, щяхме да имаме достатъчно пари, за да можем да се пенсионираме на 28 години и 2 месеца.

Да затворим банките и да заключим банкерите!
Освободете нашите другари!“

 

3 януари

Ирак

Днес бе обявено:

„Генерал Касем Сюлеймани, командир на специалните части „Ал Кудс“ на иранския Корпус на стражите на ислямската революция (Революционната гвардия), е бил убит тази сутрин при американски ракетен удар на летище до Багдад (Ирак).

Това събитие ще разтърси Близкия Изток.“

* * *

А ето и мнението на Доналд Тръмп за атаките срещу Иран отпреди да стане президент: Видео

 

4 януари

Ирак

Нов американски въздушен удар в покрайнините на иракската столица Багдад, по непотвърдени информации, цел са били два автомобила, убити са командири на Народното опълчение (Хашд Ал Шааби).
Няма никакво съмнение, САЩ искат война…

п.п. Непотвърдени информации за израелски въздушни удари срещу цели около Дамаск.
п.п 2. Либийската национална армия заяви, че е свалила турски военен самолет.

Честита нова година, човечество…

5 януари

Ирак

Иракският парламент гласува за експулсиране на американските военни от страната.

Депутатите гласуваха в подкрепа на резолюция, която призовава за прекратяване на чуждестранното военно присъствие в страната. Основната цел на резолюцията е да накара САЩ да изтегли около 5000 американски войски, присъстващи в различни части на Ирак.

Гласуването идва два дни след като при атентат организиран от САЩ бе убит иранския генерал Касем Сюлеймани в Ирак, което драстично увеличи напрежението в региона.

* * *

Съобщава се за силни експлозии и шум от сирени в силно укрепената Зелена зона на иракската столица, в която се помещават чуждестранни посолства, включително американските дипломатически мисии.

 

<< Обзор на събитията 23-29 декемвриОбзор на събитията 6-12 януари >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40