6 януари

Днес се навършват 172 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери и един от най-значимите ни поети и публицисти.

На този ден ви препоръчваме да прочетете един от малко известните текстове на Ботев, озаглавен „Народът – вчера, днес и утре“, отпечатан във вестника „Дума на българските емигранти” през юли 1871г.

Статия

* * *

На този ден, 6 януари 2014 г., работниците в завода на Goodyear в Амиен, Франция, научиха, че предстои затваряне на предприятието и в отговор взеха двама старши мениджъри за заложници, като поискаха по-добро обезщетение. Над 100 работници превзеха предприятието и барикадираха мениджърите вътре в продължение на 30 часа, докато компанията не се съгласи да утрои предложеното заплащане за съкращение от първоначална оферта, като всеки работник получи средно по 20 000 Евро.

На снимката: Бернар Глесер, директор на сектор човешки ресурси в завода на Goodyear в Амиен, е изведен от полиция от фабриката, след като е държан вътре повече от 30 часа като заложник от работниците.

Ирак

Протестиращите от площад Тахрир излязоха с декларация от 4 точки по повод американския атентат срещу генерал Сюлеймани в страната, в която те подчертават, че иракските власти носят отговорност за безопасността на демонстрантите и изключването на Ирак от регионални конфликти.

Статия

* * *

Американците обявиха, че започват изтеглянето си от Ирак, след като иракския парламент прие резолюция за тяхното прогонване от страната.

Писмото все още не е с потвърдена автентичност.

 

7 януари

България

Позиция на автономните синдикати срещу въвеждането на 9 часов работен ден в страната.

 

8 януари

Ирак

Извънредно! Иран нанесе удар срещу американски бази в Ирак в операция наречена „Мъченикът Сюлеймани“! На няколко вълни, десетки балистични ракети с далечен обсег на действие са поразили целите си. Информациите за жертви и разрушения са противоречиви.

* * *

Аятолах Али Хаменей: ракетната атака е шамар в лицето на САЩ.

 

България

Коментар на убийството на Сюлеймани в радио ЕРА. Войната едва ли е пред прага, но трябва да сме подготвени за нея.

За задаващата се война-аудио запис

 

9 януари

Индия

Стотици милиони работници излязоха на стачка през последната седмица в Индия.

Стачката започна от здравните работници , които започнаха мащабна безсрочна стачка, изискваща постоянна работа и увеличение на заплатите. Днес към стачни действия преминаха почти всички останали сектори в страната, което се превърна в най-голямата стачка в света, в която днес се включиха над 250 милиона (около 1/5 от населението) работници от всички сектори, фермери и студенти.

В цялата страна работниците отправят недоволство срещу икономическата политика на дясното правителство на Моди. Някои от ключовите въпроси са нарастващата безработица, покачването на цените, социалното осигуряване, приватизациите и опитите за отслабване на трудовото законодателство. Индийските работници също се присъединиха към протестите срещу разделителните анти-мюсюлмански закони за гражданство.

 

Франция

Пореден ден на обща стачка във Франция, борбата срещу неолибералната пенсионна „реформа“ е в разгара си! Видео

* * *

Синдикатите във Франция обявиха нова вълна на продължаващата от началото на декември миналата година национална стачка. Новите стачни действия са планирани за периода от 9 до 11 януари. По информация на българското посолство в Париж стачните действия ще засегнат обществения транспорт, включително и полетите, както и училища, болници, рафинерии и бензиностанции.

Има синдикални призиви за блокади на рафинерии, което е възможно да доведе до недостиг на гориво на бензиностанциите. Обявено е и провеждането на голяма манифестация в Париж на 11 януари.“

Статия

10 януари

Франция

Френската държава днес започна офанзива за смазване на общата стачка срещу пенсионните реформи. Безпрецедентно насилие, наблюдавано в Париж, побои в Руан и масови арести и сълзотворен газ в Нант. Няколко журналисти са арестувани.

Видео

* * *

Стачките във Франция започнаха още през лятото, когато медици от спешната помощ се разбунтуваха срещу лошите условия на труд и липсата на финансиране. Последваха ги хиляди медицински сестри и легари, които обявиха стачки из цялата страна срещу атаките на правителството срещу публичното здравеопазване. Докато съпругът й унищожава здравеопазването, президентшата Бриджит Макрон стартира кампания „Жълти стотинки“ за събиране на дарения за хоспитализирани деца.

Лицемерието на управляващите класи и в България и във Франция и на всякъде по света е достигнало връхна точка.

България

Първият храненик на “Института за дясна политика”, който се озова зад решетките се оказа Нено Димов. Освен самоотвержен лакей на бизнес интересите в страната, Димов беше и една от най-големите отрепки заемала някога тази длъжност и в личен и в политически план.

Статия

 

11 януари

На този ден, 11 януари 1908 г., е роден американският актьор Лионел Стендър. Известен най-вече с участието си през 80-те години на миналия век, в хитовото телевизионно шоу Hart-to-Hart. Стендер е популярен холивудски актьор и е активен в подкрепата на стачки и антифашистки кампании и заради това е поставен в един от черните списъци на американското правителство по време на антикомунистическата истерия от 40-те и 50-те години.По това време американските власти събират информация и започват масови преследвания на граждани с леви политически убеждения из цялата страна.

Стендър е един от многото актьори, изправени пред „Комитета за анти-Американска дейност“, но със сигурност сред най-колоритните. Когато комисията му задава въпрос дали членува в американската Комунистическа партия, той отговаря, че е много по-ляв от нея.

България

Мащабно протестно автошествие в Перник заради водната криза.

Автошествието започна от спортната зала „Борис Гюдеров“ и се отправи към село Студена. Част от протестиращите носят жълти жилетки.

Перничани са категорични, че проблемът с отговорността за водната криза в града не може да бъде изчерпан само с ареста и оставката на екоминистъра Нено Димов.

Демонстрантите искат уволнения, разследване и съд за всички длъжностни лица, виновни за кризата.

Протестиращите настояват и за добра организация при раздаването на изворна и минерална вода – с приоритет за уязвимите групи, както и всеки ден да бъдат информирани какво се върши по изпълнение на аварийния план за излизане от водната криза.

В протеста днес се включиха и работници на „Стомана“, които се страхуват, че ще останат не само без вода, но и без работа.

 

12 януари

– Последствия от убийството на иранския генерал Солеймани.
– Как католическата църква в САЩ избягва да плаща обезщетения за малтретираните от нея деца.
– Кои големи американски компании изпитват затруднения заради натрупани дългове и слаби продажби.
– Защо стачкуват синдикатите във Франция и какво можем да научим от тях.
– Великобритания след изборите.

Икономически преглед с Ричард Улф, първа част-видео

 

13 януари

България

След 30 години преход, вече всякакви надежди за просперитет и нормално развитие на страната отдавна са забравени. Българският капитализъм се срина. Огромните неравенства, които той създаде концентрирайки цялото богатство и власт в държавата в ръцете на една шепа бизнесмени и политици хвърли огромната част от населението в трайна мизерия, а останалите изпрати по пътя на принудителната трудова миграция в чужбина. Десетилетия на десни, про-пазарни политики ни доведоха до сегашния момент, в който България вече не може да поддържа основните си системи.Демографската катастрофа застрашава основите на пенсионната система, като дори екстремното увеличение на възрастта за пенсиониране и поддържането на размера на пенсиите под ръба на бедността не са достатъчни за да поддържат системата работеща. Публичното здравеопазване е в колапс – медицинските специалисти напуснаха страната, болниците са превърнати в чаршия, а лекарите са сведени до жалки търговци. Страната е застрашена от воден режим, след десетилетия безстопанственост и раздаване на публичните блага на частния бизнес. България е на последно място по всички стандарти и класации – най-ниски заплати, най-висока смъртност, най-много доплащане за здраве, най-мръсен въздух, най-голяма бедност. Единственото, което все още крепи настоящия режим в страната е пълната липса на алтернатива.

<< Обзор на събитията 30 декември-5 януариОбзор на събитията 13-19 януари >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40