Протестиращите от площад Тахрир излязоха с декларация по повод събитията в Ирак

Повече от 510 протестиращи и членове на силите за сигурност бяха убити, а най-малко 17 000 ранени от началото на вълненията през Октомври. Тогава стотици хиляди иракчани заляха улиците на големите градове с искания за радикална промяна на тежкото икономическо и политическо положение в страната.

Протестиращите от площад Тахрир излязоха с декларация от 4 точки по повод американския атентат срещу генерал Сюлеймани в страната, в която те подчертават, че иракските власти носят отговорност за безопасността на демонстрантите и изключването на Ирак от регионални конфликти.

Текстът на изявлението гласи:

Ние стоим днес на арените на протеста и революцията, където действаме с максимална последователност. Ние сме въоръжени с решителността, произтичаща от жертвите на революционните младежи, които проляха своята кръв в подкрепа на откраднатата ни родина и с надеждата за промяна на политическата ситуация.

Повтарящите се актове на нарушаване на националния ни суверенитет и липсата на уважение към международното право е сериозен въпрос, който не може да бъде толериран и води до поредица от събития, които трябва да бъдат спрени.

В отговор на текущото развитие на иракската сцена, всеки трябва да знае позицията на площада, която е ясна и категорична за всичко, което се случва. Ето нашето обобщение на тази позиция:

1. Революцията подчертава от първия си ден идеята на народа за „Ирак преди всичко“ и по тази причина правителството е длъжно да отхвърля всеки въпрос, който противоречи на националния интерес, включително въвличането на Ирак в конфликти, с които няма нищо общо.

2. Ние обвиняваме политическия процес след 2003 г. и произтичащите от него множество правителства, които носят пълна отговорност за слабостта, която Ирак достигна, и която доведе до продължаващи нарушения на суверенитета му.

3. Потвърждаваме нашата подкрепа за нашите въоръжени сили, като считаме, че те са единствените способни и отговорни за налагането на сигурността и защитата на гражданите, особено на  бунтовниците по площадите, които са обект на постоянни заплахи от началото на протестите.

4. Ние държим отговорни страните от настоящия политически процес за резултатите от отлагането да се отговори на исканията на демонстрантите при избора на министър-председател, който да изпълнява своята работа в подготовката за предсрочните избори, които да възстановят баланса в Ирак, чиято основна цел е интересът на Ирак, неговото достойнство и суверенитет.

Слава на свободните, слава на протестиращите, слава на хората в Ирак. „

Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

Trackback / Pingback

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40