Гледай, гледай, народе, как в демокрацията на демокрациите, в светая светих, в земята на свободните и дома на смелите, за втори поредни избори се готвят да не допуснат кандидат, който изповядва политики, радващи се на съответно 70 и 60 % одобрение сред народа – универсално здравеопазване и безплатно висше образование. (https://www.cnbc.com/…/over-60-of-americans-back-tuition-fr… / https://thehill.com/…/412545-70-percent-of-americans-suppor…)

Накрая американците отново ще трябва да избират между giant douche и turd sandwich. А въпросният кандидат – Бърни Сандърс, ще бъде прецакан не от кой да е, а от собствената му Демократическа партия.

Миналите сега в понеделник първични избори на демократите в Айова зададоха тона. Че демократическата върхушка ще се опита да саботира Бърни, както го направи през 2016г, беше ясно и на децата. Но избраният курс на действие е друг – всички мислехме, че въпросната върхушка ще застане зад чучелото Байдън. Но големците явно са видели, че слийпи Джо прекалено много лъха на нафталин, че да плени публиката. Оттук до края на първичните избори, топ-демократите най-вероятно ще бутат ГМО-то Пийт Бутиджидж [sic] – кмет на 100 хилядно градче в Индиана. Допреди няколко месеца никому неизвестен, Пийт е идеалният кандидат за корпоративните и империалистически интереси – млад, центрист, пластмасов, иначе безинтересен, но гей.

Това последното лично за мен не е от никакво значение. Политиката си е политика, спалнята си е спалня. Но последните няколко месеца от кампанията на Бърни показаха как американският политически дискурс се е изродил в блато от „идпол“ (идпол – идентичностни политики) бъркочи. Джо Роугън, един от най-големите подкастъри в момента и човек, на когото много се възхищавам за професионалния начин, по който интервюира гостите си, подкрепи Бърни, а от щаба на последния ретуитнаха новината. Последва вълна от недоволство, че видиш ли Бърни се радва на подкрепата на хомофоб, расист и не знам си още какъв си.

Който е гледал Роугън знае, че предаването му не е нещо, което да се взима твърде на сериозно. Той самият не се взима според мен твърде на сериозно, и именно затова е забавен за гледане/слушане. Роугън е типичен калифорниец и една добра част от разговорите в студиото му са за джойнт, лсд и т.н. Че има просташки вицове на всякакви тематики, каквито впрочем 90% от хората, стига да не са сноби от викторианската епоха, си подхвърлят, не го прави хомофоб и там още каквото го обвиняват.

Но ето, намериха си бдителните борци за „социална справедливост“ линия по която да се нахвърлят на Бърни. За съжаление политиката на запад вече е това – колкото и внимателно да стъпваш, все ще настъпиш някоя транссексуална мотика, която ще те удари по лицето да ти направи хомосексуална цицина, придружена с феминистко главоболие.

Отговорът на истинското ляво е прост и винаги е бил ясен – класа, класа и пак класа. Само чрез акцентиране на общите класови интереси и създаването на работническа солидарност могат да се решат непосредствените икономически проблеми, както и да се преодолеят, поне до степен на мирно съвместно съществуване, етнически, полови и всякакви други различия. Бърни през цялата си кариера е акцентирал именно на това, но, уви, той пак е принуден да влиза в тона на тези oppression olympics, наречени политика на идентичността.

Ще завърша с нещо, с което някои ентусиазирани за Бърни другари няма да са съгласни, но все пак. Прецакването му всъщност е добра новина. Ако за втори поредни избори не бъде допуснат, народът още повече ще загуби доверие в изборната система и още повече ще се радикализира. Обратно – ако по някакво чудо той грабне номинацията, а после бие и Тръмп – неговото президенство ще бъде саботирано от първия ден, а на всичкото отгоре ще обере и негативите от задаващата се криза. Така, идеите, за които той се бори (а те са най-обикновена социал-демокрация от западноевропейски тип, нищо по-радикално), ще бъдат дискредитирани за години наред пред голяма част от електората, която, дайте да не се лъжем, ще лапа пропагандата от бойкоборисовски тип „предишните са виновни за всичко“.

Мартин Димитров

П.П. Препоръчвам статията на Макс Блументал от Грейзон, един от титаните на съвременната журналистика. В нея подробно е описано как се извърши измамата в Айова:

Billionaire pro-Israel Buttigieg backer Seth Klarman funds group behind Iowa’s disastrous voting app

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40