Мосос д’Ескадра и антикорупционната прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за „международно пране на пари“ с крайна дестинация в Барселона. Това е посочено от жалбата, която породи разследванията и в която има „признаци за истинност“, според заключенията на каталунската полиция. Фактите, според докладите на Мосос, „посочват съществуването на престъпна организация“. Това съобщи испанското издание Периодико по-рано тази сутрин.

Както жалбата, така и разследванията, до които Периодико е получило достъп, установяват, че бенефициентът на този предполагаем заговор е Борислава Йовчева, български ексмодел, чиято евентуална връзка с Борисов е под лупа. Йовчева и баща й, бивш електротехник, са били част от две компании със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над пет милиона евро от 2013 г. насам. Според запитванията тези суми идват от „физически лица, които не пребивават в Испания“.

На 20 март 2019 г. Мосос получи жалба от българско едноименно име MC BUUP (Обединено гражданско движение България), в което се съобщава за предполагаемия заговор. В жалбата се твърди, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила свързана с премиера.

Разследващите са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да видят дали според това, което е декларирал в касата на страната си, е можел да се покрие инвестициите, открити в тези две компании. Изводът е, че въз основа на декларирания официалендоход на премиера, това не би било възможно.

След година на разследвания каталунската полиция заключава, че са направени инвестиции в Каталония, които надхвърлят пет милиона евро. Парите са пристигнали в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат „законни доходи, способни“ да се справят с този стандарт на живот. В своите доклади пред Антикорупционната комисия те припомнят, че жалбата сочи, че парите „са свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“, сред които и Бойко Борисов.

По тази причина разследващите поискаха от прокурора за борба с корупцията да разследва доходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща й и още петима души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40