27 януари

България

Симпатизанти на Движението „Възраждане“ и граждани щурмуваха сградата на Министерството на регионалното развитие в София, заради водната криза в страната, полицията използва сълзотворен газ за да ги отблъсне. Пострадали са 40 демонстранти и двама полицаи, шестима протестиращи, които са били сериозно обгазени, са откарани в „Пирогов“.

* * *

Протестиращ срещу водната криза е задържан от спецполицаи в центъра на София. Ако протестираше за някоя глупост като Кой-мой-твой, щяха да го чуят, нали?

Видео

Турция

Металурзите в Турция се вдигат на общонационална стачка.

От 2018 г. насам, турската икономика преминава през криза, при която стагнацията и
рецесията съпътстват инфлацията и увеличаващите се разходи за живот, както и нарастващата безработица.
Това, както може да се предположи, създава непоносими условия за хората, които работят в хватката на дълбока бедност. Работниците от металургията, сега отново са на първа линия в борбата срещу деспотизма на управляващата класа, която поставя огромни бариери срещу борбата на работническата класа, младежта и хората като цяло. За последните години правителството забрани 3 стачки в металургията под фалшивия предтекст за „защита на националната сигурност“. Днес обаче, работниците са решени да водят борбата до край.

Видео

 

28 януари

На този ден, 28 януари 1918 г., стотици хиляди работници започват обща стачка срещу Първата Световна Война в Берлин. Само за няколко дни цялата страна вече е обхваната от общата стачка, като в нея се включват около 4 000 000 работници. Три дни по-късно правителството обявява извънредно положение и арестува лидерите на стачката, хвърля в затвора 150 души, а други 50 000 мъже са изпратени на фронта. Но това не успява да заглуши бунтовете за дълго, като по-късно същата година в Германия избухва революция, която слага край на войната.

Франция

Стачкуващи пожарникари издигнаха барикади в центъра на Париж. Властта насъска полицията срещу тях в опит да разбие блокадата. Неуспешно. Стачката срещу орязването на пенсиите продължава в цялата страна!

Видео

 

29 януари

Франция

Брутални сцени от сблъсъците между стачкуващи пожарникари и полиция в Париж вчера. Хиляди пожарникари се включиха в похода този вторник, който беше втората национална демонстрация на синдиката на пожарникарите за по-малко от четири месеца; стачното движение започна още през юни 2019 г., след като бяха обявени предложените реформи в националната пенсионна схема.

Видео

* * *

На живо от: стачката срещу орязването на пенсиите навлиза в своя 55-ти ден.

Видео

* * *

Уникална галерия от бунта на пожарникарите срещу анти-социалната реформа на Макрон. Работническите протести в цялата страна продължават вече 3-ти месец и няма изгледи да спрат. Пожарникарите и транспортните работници са на първа линия в борбата от самото начало. Те са организирани в общ блок на левите и крайно-леви синдикати в страната – SUD Solidaire, CGT, FO и др., които твърдо заявиха, че няма да приемат отстъпки от правителството, а ще се борят за пълна отмяна на орязването на пенсиите и правата на работниците предвидени в реформата на Макрон. Това е класова борба!

 

България

Видео

 

30 януари

На този ден, 30 януари 1965 г., се провежда погребението на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. Един от най-запомнящите се моменти от него е, когато кранове на доковете в Лондон се накланят, докато траурната баржа минава покрай тях. По-късно обаче се оказва, че първоначално докерите отказват да наклонят крановете, тъй като „не харесват“ Чърчил и се налага властите да им платят допълнително, за да го направят.
Докато днес е представян като национален герой, всъщност Чърчил е бил мразен от много хора, особено от работническата класа, и затова губи изборите през 1945 година.
Чърчил е отявлен расист, който подкрепя използването на химически оръжия срещу цивилни, изпраща армията срещу стачкуващи работници и спомага за геноцида над индийците, който води до смъртта на 4 милиона бенгалци чрез насилствено организиран глад.

 

Франция

След 2 дни на мощни стачни действия и улични сблъсъци, правителството клекна пред исканията на пожарникарите и оттегли плановете си за орязване на работническите им права. Ето няколко снимки от протестите, които обиколиха европейските медии последните дни.

Испания

Днес повече от сто хиляди души излязоха по улиците на главните градове на страната на Баските по време на общата стачка, свикана от синдикатите.

Нито една национална медия не излъчи новини за мащабните демонстрации, които започнаха от зори и продължиха през целия ден до късния следобед, като заляха целия регион.

Те изискват увеличение на минималната работна заплата до 1200 евро и намаляване на работната седмица до 35 часа, минимална пенсия от 1080 евро, равно заплащане и права за жени и мъже, признаване на домашния труд, регулиране на наемите срещу увеличението на цените поради туризма, закриване на всички хазартни зали и центрове за залагания, разширяване и обновяване на училищните съоръжения, постоянни трудови договори за учителите и други социални искания .

Достоен труд, пенсии и живот за всички!

31 януари

Турция

Повече от сто хиляди металурзи в Турция готвят мащабна обща стачка на 5 февруари 2020 г. Това идва след дългогодишен преговорен процес с шефовете в металургичната промишленост, която представлява стратегически сектор за страната и осигуряване голям дял от износа, жизненоважен за турската икономика. Промишлеността обхваща сектори като автомобилостроенето и производството на всякакъв вид бяла техника и машинни части, както и отливане на метал, което е от съществено значение за други сектори на промишлеността. Както в исторически план, така и през последните години, металурзите бяха най-активната част на турската работническа класа в класовата борба.

Статия

Испания

На пръв поглед андалуското градче прилича на всеки друг град в тази част на Испания. Разположен е в живописната долина Кампина, наоколо има зелени хълмове, големи маслинови плантации и обширни златни полета от пшеница. Но за разлика от другите градове в региона, в Мариналеда няма бедност, безработица, няма реклами по улиците, няма бездомни, а кметът става известен като „Испанският Робин Худ“, след като обира големи вериги супермаркети и раздава храната на бедните.

Статия

 

1 февруари

На този ден, 1 февруари през 1931 г., италианският анархист Северино ди Джовани е екзекутиран в Буенос Айрес. Принуден да избяга от фашистка Италия, той организира еднолична терористична кампания срещу символите на фашизма и капитализма в Аржентина.
За да подкрепи фалшиво-обвинените и екзекутирани италиано-американски анархисти Сако и Ванцети, той бомбардира американското посолство, статуята на Джордж Вашингтон, автомобилната компания „Форд“, както и други американски фирми и банки, замесени в аферата. Джовани организира атаки и срещу местни фашисти и италианското посолство в Аржентина.
След десния преврат в страната Джовани е арестуван, съден от военен трибунал и разстрелян.

България

Група „Забранени символи“, София, 1 февруари 2020г.

Видео

 

2 февруари

България

СБМС заяви:

„Гаврата с труда на работещите в здравеопазването продължава с пълна сила и на всички нива!
Синдиката на българските медицински специалисти подкрепя, справедливите искания на санитарите работещи в МБАЛ Силистра!
Във връзка с предстоящия им протест, призоваваме всички колегите да застанат до тях!
Недопустимо е 21 век, в „демократична“ България, да не е премахнат робския труд!
Колеги, докога ще позволяваме да ни мачкат безропотно?
Санитари измислиха надписа на плаката:
„Лекари, медицински сестри и санитари, ЗАЕДНО в борбата за по-добро здравеопазване! “
„Солидарност“ и „подкрепа“ са думите, с които заставаме до вас, оценявайки достойния ви и не лек труд!
ЗАЕДНО!“

* * *

„Група „Забранени символи“ е създадена в края на 2016г, от група любители музиканти с цел популяризирането на алтернативна музика със социални и общественозначими послания…
Противопоставяме се на апатията и отчаянието, на мейнстрийма и конформизма. Искаме нашите песни да вдъхновяват хората за борба за по-добър живот и да им вдъхват вяра, че един друг, по-добър свят е възможен.“

Статия

<< Обзор на събитията 20-26 януариОбзор на събитията 3-9 февруари >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40