3 февруари

Дали това не е третата или четвъртата вълна от масови протести срещу неолибералния ред и неговите пазители? От Бейрут до Сантяго, без да забравяме Париж, политическата власт, изглежда, е неспособна да възстанови реда. Дори когато прибягва до сила.

Статия

* * *

Coca-Cola смазва синдикати в Латинска Америка. General Motors произвежда коли, за които знае че се подпалват. Тютюневи компании потискат изследванията на рака. Boeing са били наясно, че самолетите им са опасни. На корпорациите не им пука, че убиват хора – стига да е рентабилно.

Статия

 

4 февруари

4 февруари 1872г, Честит рожден ден, Гоце Делчев, пръстенот ще носим, знаме ще развеем.

Песен

* * *

Т.нар „ден за възпоменание на жертвите на комунизма“ бе съпроводен със снимков материал от медиите . За съжаление голяма част от снимките са фалшиви, тъй като се отнасят до други събития, които нямат нищо общо с Народния съд .
Ако историята се прави с фалшиви документи, и тя става фалшива.
И така конкретно :
1. Снимки 1 и 5 са от 1946 и нямат нищо общо с Народния съд ( широко използвана от много медии ). Намира се в ДАА
2. Снимка 2 е от Аушвиц, а не от Белене.
3. Снимки 3,4,6, използвани в документален филм за Народния съд , не представят “ изселвания на семейства на осъдени от Народния съд”, а са съответно от Лом и Скопие и представят депортацията на гръцки и македонски евреи от български власти. Тези снимки са част от документален филм от 1943 г.
4.снимка 7, представяна като скръб по убити от Народния съд , е от август 1943 от гара Кочериново и представлява “изпращане ковчега на Борис III от опечаленото гражданство”. Опечаленият младеж впрочем е с бранническа униформа, което не е смутило редакторите. Снимката е част от колекцията “ Изгубената България”

Драги журналисти , това не е история , а пропаганда с фалшиви материали.

Гърция

Атина: Антифашистка демонстрация срещу държавния тероризъм.

България

Протест срещу СЕТА пред Парламента. Спорното търговско споразумение предстои да бъде гласувано на второ четене от народното събрание.

Ако българските политици решат да го ратифицират, то ще даде право на мултинационалните корпорации да използват арбитражни съдилища срещу България и да съдят държавата за пропуснати ползи, включително ако те се дължат на увеличение на минималната работна заплата, екологични регулации и други социални политики.

Така международния капитал ще може да наказва страната и данъкоплатците ще трябва да плащаме огромни компенсации за политики, повишаващи жизнения стандарт в България. Споразумението сваля и регулациите пред вноса на потенциално опасни храни и застрашава местните производители. Протест срещу СЕТА ще има и утре в Добрич, който се очаква да бъде най-тежко засегнатия от търговското споразумение регион на страната.

* * *

Протестите срещу ГЕРБ се увеличават и интензифицират, като тези процеси изглежда ще се ускорят след като по-рано днес президентът Румен Радев свали доверието си от правителството.
Народът се бунтува срещу социалната катастрофа и бедността, срещу водния режим, срещу скандалните търговски споразумения (СЕТА), които правителството се готви да подпише, срещу всепоглъщата корупция и диктатурата на бизнес интересите в страната.

Статия

* * *

На 05.02.2020г от 12 часа, преди заседанието на Икономическата комисия, пред сградата на Народното събрание, на паметника на Цар Освободител ще протестираме срещу ратифицирането на СЕТА от Българския Парламент! Въпреки многобройните доклади, дебати, становища, протести, Българското Правителство, чрез депутатите на ГЕРБ, подкрепени от депутатите на ДПС се канят да ратифицират споразумение, от което не можем да се откажем, защото не подлежи на денонсиране! Бъдете активни и елате, за да им кажем още веднъж какво мислим по въпроса! Поканете и приятели!

 

5 февруари

„В 19:00 часа на 13 април (1933 г.) на ъгъла на централна улица в София, анархо-синдикалистът Пано Василев е убит от полицията. Това коварно убийство за съжаление не е изолиран случай: то е само една брънка във веригата на затрити съдби в тази нещастна земя, където политическото убийство вече се е превърнало в добродетел, а убийците минават за герои и патриоти.“

Статия

* * *

На този ден, 5 февруари 1919 г., 140 работници от най-големия испански анархосиндикат CNT (Национална Конфедерация на Труда) обявяват стачка в солидарност с осем техни уволнени колеги във водноелектрическата централа Ла Канадиенс в Барселона. Три дни по-късно всички останали работници от централата се присъединяват към стачката.
След седмица 80% от текстилните работници в града излизат на стачка в тяхна подкрепа, като към тях се присъединяват и електротехниците. До 21 февруари всички работници в енергетиката се включват в общата стачка, като по този начин затварят 70% от фирмите в Каталуния.

Правителството се опитва да публикува повиквателни към работниците да бъдат мобилизирани в армията, в опит да спре стачката, но работниците в печатниците отказват да ги отпечатват. Печатарите отказват да печатат и всякакви статии от страна на правителството или шефовете, които атакуват стачниците.
В началото на Март, към стачката се присъединяват и транспортните работници.
В края на март властите се предават и се съгласяват с всички искания на стачката – уволнените работници са възстановени на работа, а в Каталуния са приети първите закони за осем часово ограничение на работния ден.

България

Основен момент на споразумението е гарантирането на печалби на капитала, независимо от последиците за всички останали хора. Механизмът в общо линии е такъв: ако дадена частна компания реши, че печалбите ѝ са намалени в следствие от закони, приети в дадена държава, подписала споразумението, тя има право да съди тази държава за парично обезщетение за всички пропуснати, дори чисто теоретично, ползи.

Статия

* * *

Десетки граждани на Добрич се събраха днес на протест срещу ратификацията на споразумението между Канада и Европейския съюз СЕТА. Недоволството на протестиращите е продиктувано от опасностите, които според тях тази спогодба крие, а именно отпадането на мораториума за добив на шистов газ в България и свободния внос на генномодифицирани храни. Събралите се недоволни граждани поискаха и оставката на правителството.
По думите на протестиращите икономическото и търговското споразумение СЕТА ще даде възможност за добив на подземни природни богатства в Добруджа.

Протестиращите граждани изразиха недоволството си и пред офиса на ГЕРБ в Добрич с викове за оставка.

Статия

 

6 февруари

Дълго време западни интелектуалци и ръководители иронизираха манията на съветските режими да пренаписват историята. Нещо не се чуват напоследък обаче, след като Европейският парламент ревизира Втората световна война. На 19 септември евродепутатите гласуваха резолюция „За важността на европейската памет за бъдещето на Европа“, която поставя в един кюп „комунистическите и нацистките режими“. Като използва 22 пъти понятието „тоталитарни режими“, резолюцията връзва на стълба на позора и нападнатия СССР, и нападащата Германия, 26-те милиона убити руснаци и техните убийци, генерал Георги Жуков и управителите на концентрационните лагери. Европейският парламент „изразява безпокойството си, че символите на тоталитарните режими продължават да бъдат използвани на обществени места и за търговски цели“. А трябва ли, за да го успокоим, да преименуваме площад „Битката при Сталинград“ в Париж на „площад Общ пазар“ или, както в Унгария, да забраним някоя марка бира, защото на етикета ѝ има червена звезда?

Статия

Франция

НА ЖИВО от Париж, където стачката срещу орязването на пенсиите организирано от правителството на Макрон навлиза в 63-тия си ден. Видео

 

7 февруари

На този ден, през февруари 1919 г., избухва може би най-зрелищната стачка в историята на САЩ: общата стачка в Сиатъл. Близо 100 000 работници в целия град оставят инструменти и напускат работните си места, в подкрепа на стачкуващите работници в корабостроителницата. Но по-интересното е, това, което се случва после. Работниците създават Генерален стачен комитет, съставен от трима членове от всеки стачкуващ регион на града, избрани от работниците по места. 300-те членове на комисията са предимно обикновени индустриални работници с малък предишен организационен опит. По време на стачката този комитет и неговият Изпълнителен комитет от 15 души на практика поемат контрола над целия град и управляват Сиатъл.

Стачката не представлява просто блокиране на икономическия живот в града. Вместо това работниците в различните сектори се организират, и започват да предоставят основни услуги, като ре-стартират местната икономика под свой контрол – организирани са общественото здравеопазване, прането, доставките на продукти, сметопочистването и много други неща.

Въпреки, че в крайна сметка стачката е неуспешна и работниците в корабостроителницата не получават увеличение на заплатите си, петдневната обща стачка представлява важен исторически и успешен експеримент, демонстриращ, че работниците могат да управляват обществото.

Франция

Масовите демонстрации на 5 и 6 февруари в страната белязаха нов връх на стачната мобилизация на младежите и работниците. Всяка седмица от 5 декември насам стачките и протестите се умножават и вече се разпространиха освен на работните места и в гимназиите и университетите, въпреки огромния натиск от страна на властите. Отговорът на социалната криза в никакъв случай не може да бъде в репресията срещу тези които изразяват несъгласие.

Статия

 

8 февруари

На този ден, 8 февруари 1921 г., известния учен географ, писател, революционер и един от най-големите теоретици на анархо-комунизма Петър Кропоткин, умира в Русия.

По време на бурния си живот, Кропоткин основава и участва в множество революционни групи в Русия, Англия, Франция и Швейцария и пише ключови за развитието на анархистичната теория текстове.
Те включват „Взаимопомощта: фактор в еволюцията“, който показа как сътрудничеството, както в животинския свят, така и в човешките общества е ключов фактор за оцеляването и успеха, и „Полета, фабрики и работилници – практически модел за това как едно свободно общество, управлявано от работническата класа, може да функционира.

Америка

„За съжаление политиката на запад вече е това – колкото и внимателно да стъпваш, все ще настъпиш някоя транссексуална мотика, която ще те удари по лицето да ти направи хомосексуална цицина, придружена с феминистко главоболие.

Отговорът на истинското ляво е прост и винаги е бил ясен – класа, класа и пак класа. Само чрез акцентиране на общите класови интереси и създаването на работническа солидарност могат да се решат непосредствените икономически проблеми, както и да се преодолеят, поне до степен на мирно съвместно съществуване, етнически, полови и всякакви други различия. Бърни през цялата си кариера е акцентирал именно на това, но, уви, той пак е принуден да влиза в тона на тези oppression olympics, наречени политика на идентичността.“

Статия

 

9 февруари

На този ден, 9 февруари 2007 г., Алехандро Финистере, поетът-анархист и изобретател на испанската версия на джагите, почина в Замора, Испания. Той измисля играта в болницата, след като е ранен по време на участието си в испанската революция, за да могат ранените деца да играят футбол.
Бягайки от Испания след победата на фашистите, той се озовава в Гватемала, където играе джаги с Че Гевара. След подкрепения от САЩ военен преврат в страната той е отвлечен от агентите на Франко и е натоварен в самолет за Мадрид.
Но, докато е на борда на самолета, той отива до тоалетната, увива един сапун във вестник и изскача с викове „Аз съм испански политически затворник“ и заплашва да взриви самолета. Финистере получава подкрепа от екипажа и пътниците и самолетът е принуден да кацне в Панама, където той успява да се спаси.

България

СБМС се изказа:

„Днес бяхме в гр. Плевен. Залата беше пълна, нямаше свободно място. Имаше представители на ДУЗ, физиотерапевти, акушерки и медицински сестри включително и от частния сектор. Имаше присъствие на две главни сестри ( адмирации за смелостта), представители на БАПЗГ , както и гости от Синдиката на служителите в затворите – Нейко Комитски и Димитър Панайотов от Автономна работническа конфедерация, които споделиха своя опит с нас.
БЛАГОДАРЯ на Снежана Анчева и момичетата, които организираха срещата за гостоприемството. БЛАГОДАРЯ най- вече на присъстващите за готовността да се борят, да си отстояват правата и да искат промяна. Имаше желание за създаване на три структури и единствената причина това да не се случи ДНЕС е членството им в някои от казионните синдикати ( което е поправимо). Така, че вие сте на ход от утре “ мили момичета“, колеги очакваме вашата решителност да не ви напусне и в Плевен още следващата седмица да имаме тези три структури на СБМС. Ние сме насреща, ще помагаме ВИНАГИ, когато имате нужда.
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!
Продължаваме!

P.S Ние от СБМС, ще ви очакваме на 01.03.20г от 12ч в София на протест от СОЛИДАРНОСТ пред болница Пирогов в защита на Бойка Анастасова срещу неправомерното й наказание!
ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!“

<< Обзор на събитията 27януари-2 февруариOбзор на събитията 10-16 февруари >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40