6 април

Еквадор

Трупове по улиците в Еквадор, здравеопазването и всички социални системи са в колапс.

Снимки

7 април

„Виждаме нужда за международен отговор и нужда за международна работа на всички Covid-19 наблюдаващи групи и подобни на тях структури. Ако вече работите по подобен проект, бихме искали да си съдействаме. Ако около вас няма наблюдаваща група или друга подобна структура, моля почувствайте се в правото си да се присъедините към Coview или да започнете нещо подобно във вашата страна/регион/град/общност!“

Статия

* * *

Твърдите мерки за социална дистанция, солените глоби и назидателния тон идват за да компенсират пълната безпомощност на управляващите да овладеят здравната криза. Българското здравеопазване е в колапс и то не от вчера, не от началото на Пандемията. В този материал надигаме завесата над това, което реално се случва в болниците из страната в момента.

Статия

 

8 април

На този ден, 8 април 2013 г., умря бившият премиер на Обединеното кралство от консервативната партия – Маргарет Тачър. Новината за смъртта й бе посрещната от масови улични партита, които избухнаха спонтанно в цялата страна, особено в кварталите на работническата класа и в бившите миньорски градчета, които бяха опустошени от политиките на Тачър.

Нейното управление се помни най-вече с разрушаването на организираното работническо движение във Великобритания, след разгрома на стачката на миньорите 1984-5. Това постави основите за драстичното увеличаване на икономическото неравенство и безработицата, възникнали през 80-те години. Нейното правителство също така ефективно унищожи социалните жилища, помагайки да се стигне до днешната ситуация, при която повечето хора във Англия не могат да си позволят жилище, като цените на частните имоти скочиха до небето.

По отношение на външната политика Тачър беше мощен привърженик на расизма, съветвайки австралийския външен министър да се пази от азиатците, предупреждавайки, че страната му не трябва да „свършва като Фиджи, където индийските мигранти са превзели страната“. Тя беше домакин на държавния глава на апартейда в Южна Африка, като същевременно денонсира Африканския национален конгрес на Мандела като „типична терористична организация“.

Маргарет Тачър беше близка лична приятелка с чилийския диктатор Аугусто Пиночет, отговорен за изнасилванията, убийствата и изтезанията на десетки хиляди хора.

Във Великобритания тя подкрепяше множество насилници над деца, въпреки че беше наясно с обвиненията срещу тях като сър Питър Хейман и депутатите Кирил Смит и Питър Морисън. Тачър лобира за приятеля си, сериалния педофил Джими Савил, да получи рицарско звание, въпреки че доказано е знаела за педофилските му престъпления.

В крайна сметка тя беше принудена да се оттегли от властта след поражението на омразния данък върху жилищата, който беше посрещнат от масова кампания за неплащане.

На снимката: Джими Савил посреща Тачър в ада.

България

Българската банка за развитие налива 75 млн. лева на СГ Груп – печално известната колекторска фирма, която от години тероризира народа. Това е класова война!

Статия

 

10 април

В името на икономиката солидарността трябваше да бъде всячески подкопавана не само като практика, но дори като концепция. Трябваше да мислим за другите човеци като за конкуренция и да действаме според закона на джунглата. Естествените и логични обществени мрежи и организации за подкрепа трябваше да бъдат отхвърлени и заменени с необосновано упование в невидимата ръка на пазара и богаташката филантропия.

Всичко това ни се представяше като най-естественото, универсално, логично, еволюционно, ефективно, адаптивно и в крайна сметка безалтернативно устройство на обществото. И изведнъж цялата тази рамка напълно се разпадна под натиска на една извънредна ситуация, която, обективно погледнато, не е нито неочаквана (пандемии винаги са се случвали и ще се случват), нито пък е най-страшният възможен вариант на глобална здравна криза, който би могъл да ни сполети. Неолибералният, пропазарен икономически и политически модел се оказа напълно неспособен да се адаптира и да предложи решения, произтичащи от уж ненадминатата му логика.

Статия

 

11 април

„Посланието е ясно: Времената, в които мултинационални корпорации можеха да експлоатират работниците си, да уволняват стотици изнасяйки производствата си в чужбина, да преследват профсъюзни организации и въпреки всичко да минават за либерални, прогресивни и дори леви (!?!?!?!), защото в главния си офис имат тоалетна за трансджендъри, отиват към своя край. Тук трябва да сме пределно конкретни: тази игра продължава с пълна сила и с огромен успех сред образованите градски либерали; ентусиазмът на работническата класа, обаче, рязко намалява. Намалява, защото както казва Дж. Толкин: „Когато интригата узрее, тя не остава скрита“, а интригата, в интерес на истината, е очевидна от много време: внасянето емигранти + изнасянето на производства = демонтаж на социал-демократическия консенсус от 50-те, 60-те и 70-те години и замяната му с корпоративна неофеодална киберпънк антиутопия. И докато градските либерали временно печелят от схемата, то тези, които тя засяга директно показаха, че повече не искат да играят.

Тази криза, обаче, предлага и изключителна възможност – възможността да запълним вакуума на политическо представителство с идеология, която цялостно и принципно изразява настроенията на работническата класа предлагайки този липсващ компонент от социо-икономически-културния пъзел, който би могъл да ни постави отново на сцената! Накратко, ние бихме могли да предложим тази социално-консервативна и радикално икономически-лява алтернатива, която липсва в съвременното пространство. По този начин бихме могли да елиминираме когнитивния дисонанс изцяло, вместо да се надяваме на едно или друго негово решение.

В България тенденциите са по-неясни, но тук бихме предложили поне една основна насока: фактите показват, че българският етнос в момента претърпява безпрецедентна за световните стандарти демографска катастрофа. Накратко, става дума за изчезването на българското общество като такова.

От какво се страхуваме? От кого? От Центъра за изследване на демокрацията или от Центъра за либерални стратегии? Може би от Института за пазарни изследвания? Или от НБУ?

По наше мнение левият анти-либерализъм и анти-глобализъм е единствената възможна и политически адекватна позиция в настоящия исторически момент. Ако изпуснем този момент и останем в страни от автентичните социални процеси ще повторим опита на прогресистите от последното десетилетие – прогресивен и прогресиращ провал.“

Статия

12 април

Фейсбук-страницата „Съпротива“ направи изявление:

Очакваше се. От един месец властта не прави нищо, освен да наложи една карантина, която при пълното й бездействие за всичко останало, трябва да продължи безкрайно. И знаете ли защо толкова бързо и строго наложиха карантината? Защото за всичко друго трябва да извадят пари. Самият щаб ежедневно демонстрира, че правилата важат само за някои, докато другите ни плашеха с глоба 5000 лв. От милиционери друго и не може да се очаква. Къде са тестовете, г-да управляващи? Къде са маските, които вие сте длъжни да осигурите безплатно ПО ЗАКОН?

А като не искате хората да излизат навън и да ходят по пазарите в търсене на евтина и качествена храна, вие какво направихте по въпроса? Точно така, нарекохте всички тези хора “маргинали”. въпреки че огромната част от тях си плащат и данъците, и всичко. Накрая разбира се, хората са виновни, не тъпите фуражки, които ги правят на маймуни ежедневно, и не премиера-слънце, който цял месец се върти като шугав, но няма свършена работа за 5 стотинки. Докато за едни има милиони, даже цели 75 милиона, за другите – само милиционерщина. Ама те не знаели! Да бе, да – смях в залата. Забраняват се протести, които напълно отговарят на мерките, но църквите са отворени, продължават да пристигат хора от чужбина, които не се тестват и нямаме никакви данни какво ВСЪЩНОСТ е положението. Така няма да я бъде, г-да управляващи.

България е една от много малкото държави, която досега не е предприела никакви мерки за справяне с кризата в икономиката. Защото властта я интересува повече “стабилността” на бюджета, отколкото благосъстоянието на гражданите. Само за сравнение три цифри: САЩ – 2 трилиона долара, Япония – 1 трилион долара, Германия (държавата, където финансовата дисциплина е религия) – 750 милиарда евро. България – 20 милиона лева за самотни майки, но с един куп бюрократични условия. Виждате ли разликата и защо България ще продължава да е най-мизерната държава и след кризата? Междувременно много българи са поставени пред невъзможен избор – глад или зараза. Не, не сме ние виновните. Вие сте.

* * *

Извънредно безработни! Приятели, нека всеки потърпевш или солидарен, да подкрепи инициативата на Автономната работническа конфедерация.

Преглед на публикацията

<< Обзор на събитията 30 март-5 април

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40