30 март

Днес почина на 98 год. Манолис Глезос, човек символ на съпротивата, който до края на живота си остава истински борец за справедливост.

Глезос е най-вече известен с това, че в нощта на 30 срещу 31 май 1941 г. заедно с неговия другар Апостолос Сантас сваля знамето със свастиката от пилона пред Атинския акропол. Ген. Шарл де Гол го нарича „първия партизанин през Втората световна война“.

Глезос е затварян заради политическите му убеждения и дейност от режима на профашисткия диктатор на Гърция по онова време Йоанис Метаксас, арестуван е и измъчван от германски и италиански окупационни войски.

Индия

Събитията по света не се изчерпват с коронавирус истерии.
Левите бунтовници в Индия са нанесли тежко поражение на правителствените части.

Статия

31 март

Италия

Група кубински медици в Ломбардия.

България

АРК:

Повече от две седмици минаха от въвеждането на извънредно положение в България и може да се направи междинен анализ на ситуацията.

По отношение на извънредно безработните, има поет ангажимент от държавата, който е насочен преди всичко към спасяването на бизнеси, през схемата 60/40. Тя вероятно ще има положителен ефект върху вълната от съкращения, която вече започна. Но тази схема естествено бе договорена с оглед интересите на работодателите, които са тези, които ще получат средствата и ще ги разпределят. В същото време тази мярка не решава по никакъв начин проблема на съкратените, тези които тепърва ще бъдат съкратени, както и на хилядите, които няма да започнат работа заради краха на туристическия сезон.

Макар и не с необходимата твърдост, частните болници бяха задължени да приемат пациенти с Коронавирус.

По отношение на хаоса в болниците и недоснабдяването с лични предпазни средства за медиците и различни консумативи – кръгла нула. Срамно е, при милиарди бюджет за здравеопазване, болниците да разчитат на дарения, срамно е, медиците да си купуват сами маски и дезинфектанти.

Мерки срещу спекулата – кръгла нула.

Реални действия виждаме единствено като повече репресии, полицейщина, безумни мерки и симптоми за появата на „фуражкавирус“, който реално е по-опасен от всички останали и за преборването му има само една известна ваксина, на барутна основа.

Казионните синдикати са пълен пас в ситуацията, което е очаквано.

Настойчиво призоваваме работниците, независими дали са останали на работа или не – приятели, организирайте се за защита на правата си, трудови и граждански или се присъединете към Автономната Работническа Конфедерация. В положение на криза, ясно се виждат истинските проблеми на обществото, а противниците се демаскират.
Само когато сме заедно, организирани и солидарни, представляваме сила.

ИК на АРК, 31.03.2020г.

* * *

Група  „Забранени символи“ излезе с новата си песен „Извънредно положение“

Публикация

* * *

Ще си платите за това! И вие аптекарските босове, които сте се отдали на мръсна спекула продавайки маски по 2 лева парчето, и вие политици и бизнесмени на Прехода, които ни докарахте до тук и целия мазен „елит на нацията“…

САЩ

Снимка на паркинг в Лас Вегас, в една от най-богатите страни в света, който е превърнат в убежище за бездомни и където социалното дистанциране се прилага чрез боядисани кутии, в които да спят.

Междувременно в града е препълнено с налични легла, като се има предвид, че всички хотели в Лас Вегас в момента са празни.
#КъсенКапитализъм

 

1 април

Светът е оцелял, защото се е смял…

Видео

2 април

Палестина

Солидарност по време на криза, а не спекула! Палестински земеделски производители в град Рамала, са оставили част от продукцията си на улицата, под табела с надпис: вземете си, колкото имате нужда“.

 

4 април

Arena и Zamunda може да бъдат спрени всеки момент

* * *

На този ден, през април 1976 г., в студио в Англия започват снимките на първия филм „Междузвездни войни“. Докато неговият американски режисьор Джордж Лукас е възхитен от техническите умения на британския екип, той е напълно объркан от техните трудови практики: по-специално от почивката за чай. След десетилетия на организиране и много стачки работниците в много индустрии в Обединеното кралство си бяха извоювали почивки за чай, по време на които не се извършва никаква работа. В английското филмово студио работата започва в 8:30 ч. и завършва в 17:30 ч. като включва едночасова почивка за обяд, с почивки за чай в 11 ч. и 16 ч. Когато дойде време за почивка, екипът незабавно спира да работи, дори и да е в средата на снимане на сцена. Тази култура на работническата класа, да поставя пиенето на чай и приятната почивка над работната етика и мотива за печалбата, беше едно от нещата, които консервативния политик Маргарет Тачър си постави за цел да разбие няколко години по-късно. Това й спечели много омраза сред общностите на работническата класа, но привлече възхищение дори от нейните съперници сред политическата класа, например президентът на Европейската комисия Жак Делор, който разказа пред биографа на Тачър, Чарлз Мур: „Тя демонстрира своеобразен бунт срещу старата Британската система с нейните паузи за чай. Уважавах това. „

САЩ

Пазарната икономика в действие.Самолет с медицински маски и други предпазни материали бил подготвен за излитане към Франция, когато американци се явили на летището, платили стоката кеш и пренасочили самолета за САЩ.

Статия

България

АРК:

„Професионалната Асоциация на ИТ Специалистите към АРК категорично се противопоставя на опитите на държавата да ограничи свободата на споделяне на информация чрез акцията си срещу Замунда и Арена. В опитите си да наложи изкуствени ограничения над свободното споделяне, държавата си партнира със САЩ в името на защитата на интересите на частните собственици на авторски права за сметка на милионите потребители изграждащи огромната общност зад платформите са свободно споделяне. Но те ще загубят тази битка. Никой не може да спре свободното споделяне на информация, каквито и нови изкуствени регулации и репресии да измисля. Държавните бюрократи, службите и авторските права са миналото. Общността, споделянето и свободата са бъдещето“

ПАИС – АРК

* * *

Квотите и критериите, определени от властите за медиците, които ще получат прословутите „1000 лева премия“, са гавра, наглост, цинизъм, безподобно безобразие, в момент, когато цялото общество разчита именно на професионализма и чувството за дълг на медицинските кадри.
Корифеите в министерства, щабове и директорски кабинети измислиха безумни схеми, свързвайки броя заразени в болница с броя на хората, които ще получат премии и още по-неясни определения за това, какво е „първа линия“…
В същото време, при милиарди левове бюджет за здравеопазване, болниците разчитат на дарения, медиците обикалят аптеки, магазини и складове за да си купуват сами маски, консумативи и защитно облекло…
Незабавно изплащане на извънредни премии за ВСИЧКИ лекари, медицински сестри, санитари, лаборанти, фармацевти и други медицински служители, без значение от „линията“, броят на заразените и прочие глупотевини!

 

 

<< Обзор на събитията от 23 до 29 мартОбзор на събитията от 6 до 12 април >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40