Кратка история за сътрудничеството между Черните пантери и техния бял еквивалент Организацията на Младите патриоти в Чикаго.

През 1969 г. в Чикаго са убити двама млади чернокожи младежи. Членове на Партията на Черните пантери, те са убити в съня си.

Фред Хемптън доказва, че е добър организатор в източната част на Чикаго. Неговите умения обаче не са насочени само към черната общност. Чрез дълъг и труден процес той успява да създаде „Многоцветната коалиция“, в която влизат чернокожи, латиноси и бели от работническата класа.

Черната пантера Боби Лий припомня неговата работа с белите членове на Младите патриоти:

„На първо място, лидерът на Патриотите Уилям „Прийчърман“ Фесперман беше един от най-добрите хора, които някога съм срещал. Той произхождаше от Северна Каролина преди да се премести в Чикаго. Много от Пантерите напуснаха групата, когато създадохме съюзите. Някои не харесваха Патриотите, а други просто не харесваха белите хора. Те бяха повлияни силно от национализма. Да ви кажа истината, това беше необходимо прочистване, с изключение на тези негри, които сами напуснаха организацията. „Многоцветната коалиция“ беше просто кодово име за класова борба. Прийчърман би спрял куршум за мен и почти се опита.

Веднъж бях на среща в Ъптаун и реших да тръгна сам. Незабавно установих, че полицията ме следва. Направих грешката да тръгна сам. Ченгето извика „Знаеш какво да правиш“ и аз сложих ръцете си на стената. Прийчърман излезе навън и видя какво се случва. В студената зима изведе мъжете, жените и децата навън. Ченгетата ме вкараха в колата, докато хората я заобиколиха и искаха освобождението ми. Ченгето се обади на някого, а те сигурно са му казали да ме пусне. Никога няма да забравя тези смели копелета, които бяха застанали пред фаровете на полицейската кола, взирайки се в лицето на смъртта. Поглеждайки назад, имаше ли достатъчно основание за единство? По дяволите, да! Когато отидох до Ъптаун в Чикаго, видях едни от най-бедните квартали, които човек може да си представи. Ужасни бедняшки квартали и бели младежи, които живееха там.

Двете организации подготвиха пътя за „Многоцветната коалиция“, като без тях не би било възможно да се създаде нещо подобно. Rising Up Angry (RUA) се присъединиха към Съюза на общността. Горната част на квартала беше основната зона за набиране на бели расисти. Много от хората, които бяха при Патриотите имаха поне по един член на семейството, който е в Клана. Момчета като Майк Джеймс, Джунбъг и Тапис работеха усърдно, за да се борят срещу този манталитет. Майк Джеймс и RUA забиха клин в тези глупости, тези бели расистки тъпотии, тяхната работа беше просто невероятна, чудесна. Кога за първи път се срещнах с младите патриоти? Беше в Църквата на Трите кръста.  Имаше сбирка, която беше записана във филма Американска революция II. След като тълпата напусна, Младите патриоти все още бяха там. Попитахме свещеника дали би могъл да ни заеме неговия офис. Попитахме и Пантерите дали биха могли да работят с Патриотите  и те казаха да.

Не беше лесно да създадем съюз. Посъветвах ги как да създадем програми с цел „служене на хората“ – безплатни закуски, клиники за хората. Трябваше да работя с тези хора, да се храня с тях и да ходим в залата за билиард. Трябваше да лежа на дивана им в техния квартал. Тогава трябваше да ги поканя и у нас. Ето така се изгради „Многоцветната коалиция“, много бавно.“

Коалицията, създадена от Фред Хемптън, събира облечените с кожени якета Черни пантери заедно с младата бяла работническа класа, облечена с дънкови якета и знамена на Конфедерацията. Съюзите са изградени въз основа на класовата линия с един общ враг: политическият и икономически елит на Чикаго.

Днес Патриотичното движение трябва да се учи от Партията на Младите патриоти през 1960-те години. Само чрез изграждането на междурасов съюз на работническата класа и бедните хора можем да постигнем истинска промяна. Докато Партията на Младите патриоти се бори срещу усилията на Клана и белите расисти да нападат чернокожите и латиносите, борещи се за самоопределение, днешното Патриотично движение се обединява с тези расисти и неофашисти.

Поради тази причина Фред трябваше да бъде убит. Заплахата от мултирасовото движение на латиносите, чернокожите и белите хора от работническата класа е истинска заплаха за политическата и икономическа хегемония. Вероятно това е причината държавата да не убива членовете на днешното Патриотично движение. Това движение не е заплаха за държавата. Напротив, движението просто действа, за да засили властта и контрола на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40