България притежава своята вода като собственост след провъзгласяването й като независима държава през 1908год. Нейните минерални извори в момента са обект на чужда печалба по силата на договорените търговки отношения с трета страна. Ще направим хронологична ретроспекция на погаврената с  пазарна любов жрица, зовяща се българска икономика.

Фирмата Devin е основана през 1992г. През 1999г. става АД с 100% частен капитал. От 2010г. е собственост на международния фонд за управление на дялови инвестиции „Адвент Интернешънъл“, който притежаваше и БТК (седалището на фонда е в Лондон, но е американска собственост). През март 2017г. Devin става притежание на белгийската компания Spadel. Тогава белгийски барон купува „Девин“ АД в сделка за 120 милиона евро. Барон Дю Боа има мажоритарния пакет акции в Spadel. През 2014 получава титлата си от белгийския крал Филип, който е от Сакскобурготската династия (Филип и Симеон Сакскобурготски са братовчеди). Сделката е одобрена от КЗК.

„Горди сме с това, което постигнахме и служителите на Devin, докато бяхме собственици казва Крис Мрук, управляващ партньор на „Адвент Интернешънъл“, която управлява активи за 42 милиарда долара. Сделката е определена като страхотен бизнес удар, тъй като американците купуват Devin за 43,25 милиона лева и я продават с 200 милиона печалба (без да слагаме десетките милиони през годините).  През 1855г. вносът на Индия за Англия е 12 670 000 ф.ст., а английският износ за Индия е 10 420 000. Баланс в полза на Индия 2 250 000 ф.ст. Но тук англичаните слагат т.нар. такса „добро управление“ в размер на 3 250 000 и накрая те взимат 1 000 000 от индийците. 200-те милиона осребрени от американците са нова форма на колониалната такса „добро управление“ към  най-бедните в ЕС българи. Преди два века английската армия заедно с индийската компрадорска власт са играели ролята на силова бригада, поддържаща колониалната търговия в ущърб на народонаселението и трудещите се. Към момента натовските войски, разположени на наша територия, са съвременната бухалка. Българската власт, понатъпкала корема си ни казва, че НАТО ни пазят от въображаеми врагове, но те всъщност пазят големия капитал да си дерибейства.

Devin доставя продуктите си до над 35 000 търговски обекта в страната. През 2015г. групата е отчела приходи за 241,9 милиона евро и е реализирала 605 милиона литра вода.   През 2016г. Devin е една от компаниите освободени от данък печалба, тъй като инвестират в район с висока безработица. (това вече е садизъм към българския народ – нали са в такъв район, за да плащат ниски заплати, но явно някой наш министър е похапвал сладко на банкетче).

По какъв механизъм се осъществява колониалната търговска практика.

Взимайки за концесия минералните извори посредством договор подписан от български чиновник (без неговият подпис няма как юридически да се осъществи сделката) чуждестранната компания (инвеститор) осъществява следната търговска практика:

Влиза във владение на концесионирания минерален извор и наема работници, които да бутилират водата и да я пласират на българския пазар, а пред българската общественост се споменава, че чуждестранния инвеститор (ЧИ) отваря работни места.

ЧИ наема български служители от район с по-ниско ниво на заплащане, какъвто е гр. Девин и не наема примерно американски труженици, поради следните причини:

Американският  работник взима средно 4000 долара а българският 400

Транспортирането на американски труженици в България би оскъпило още повече работната сила

Гражданите на САЩ не познават българския език и трудно биха се приспособили в град Девин

Някои биха казали, че този процес е  благотворителен акт от страна на девинчани към глобалния голям капитал и няма да са далеч от истината.

Индианците са избивани от американци и англичани, защото не са искали да се включат в свободната търговия. Българското правителство явно е в крак с историческите тенденции и приема ролята си на несъпротивляващ се индианец , надявайки се на процент от сделката.

Компанията Devin оперира на българския пазар, реализирайки продукцията си на българския потребител, която е изработена, рекламирана и разнасяна от български работници. Самата вода също е българска, а големите печалби за нашите стандарти се осребряват от ЧИ. Доста изгодна за ЧИ е и данъчната система, която им дава възможност да плащат ниски данъци, а българските правителства ни казват, че плоският данък придърпва чуждестранни инвеститори, но явно изброилите се министри на икономиката грешат в сметките си, че това е от полза на българския народ (тезата на доц. Валентин Вацев, че финансовият ресор се назначава с благословията на американския посланик тук се потвърждава).

Компания Devin (изписва се на латиница, за да се знае, че е собственост на западните цивилизовани  бизнесмени, а не на местното варварско население) и големият страшен глобален капитал не се ограничават само с минерална вода, продават и изворна и трапезна  като явно целят да се наложат на водните пазари а не само на тези на безалкохолните напитки, айфоните, компютрите, интернета, петрола, оръжията, кредитните,  златодобивните, медийните, на газта и прочие. Въздуха, който дишаме, е безплатен, но в университетите се изучава усилено маркетинга и ще търсят как и него да ни го продават.

ЧИ е пресметнал, че след като българинът не е толкова добър потребител на айфони, колкото му се иска, все пак нашенецът може да потребява българското от сърцето на Родопите и пак Новият Рим ще печели.

Българите вече не са поданици на Отоманската империя като до преди 150 години, а сме поданици на Търговската империя с център Вашингтон. Но къде са османлиите, би казал нашенецът, там водата поне беше безплатна.

Докато господства търговията ще има и робски зависимости, макар и наричани свободен пазар.

В рекламния отдел на Devin най-вероятно работят българи завършили нашите университети. Те са надъхвани да правят реклами за компанията с мотивиращи послания насочени към потребителите и ще приведем някои от тях:

Девин минерална изворна вода

Вода от планината

Devin Минерална е натурална вода от сърцето на Родопите – чиста, нискоминерализирана и подходяща за активните, динамични хора, които искат да водят здравословен начин на живот. Тя доставя необходимите минерали и соли, и се грижи за добрата хидратация на организма в забързаното ежедневие, по време на спорт или физическо натоварване.

Devin Изворна вода идва до теб директно от чист родопски извор, недокосната от човешка ръка. Лека, пивка с утоляващ жаждата вкус, Devin  Изворна има уникален баланс на минералното съдържание и е с много ниска обща минерализация. Това я прави подходяща за всекидневна употреба от цялото семейство, дори за приготвянето на храна за бебета и малки деца.

ЧИ използва знанията и лексикалния запас на работниците си, придобит от българските университети, за да съчиняват подобни текстове. ВУЗ-овете се строят и поддържат от българските данъкоплатци. Самите студенти, за да завършат в големият процент са субсидирани от собствените си родители, на които после продават скъпата вода. Нека приведем и цените, на които ни продава ЧИ нашета вода:

6х1,5л-5,70 лева(63 стотинки на литър)     6х1л-5,40 лева(90стотинки на литър)

Това са „специалните оферти“ приложени в официалният им уебсайт, както и гореизложените рекламни изречения. Взимаме тях, тъй като би следвало да имат най-ниска цена до потребителя. Осреднено от двете оферти идва, че водата ни се продава за 77 стотинки за литър.

Основна пречка пред осъществяването на промяна в модела играе подмяната на факти и събития от пропагандният медиен апарат и създадената от него паралелна реалност. По време на османското потисничество на всеки българин му е бил ясен проблема с робската му зависимост. Сега на гражданина му се внушава, че живее в най-свободния възможен свят. Той сам избира дали да си купи вода Devin или от друга марка, а може да направи и свободният избор да емигрира и пак да живее и работи в същите зависимости с по-добър доход, губейки своя идентитет.

За какво му е било нужно на Ботев да превзема Радецки и да акостира на козлодуйския бряг, търсейки забранената му свобода, която той е открил по собствен начин?

Васил Левски казва преди обесването си, че българинът иска свободата, но ако може да му я донесат в къщи. И ето дойде Революцията след един век и вече тя е в домовете ни. Ботев умря на 28 години за нея, а  сега е в ръцете и на всяко дете. Приела формата на дистанционното на телевизора свободата се осъществява като сменяне на многобройни канали, които гледаме умно и научаваме за новите тенденции на пазара от стоки, ставайки академици по потребление. Тезата на социолога Юрген Хабермас, че съвременното общество консумира и самата култура изглежда напълно достоверна.

Дали по силата на свободната търговия може българска фирма да отиде в САЩ и да  продава водата от сърцето на Апалачите и да завземе пазара, както става тук? Просто американци и бенелюксембургци са свободни търговци и хора и могат да си продават, където и каквото искат, а ние сме роби. Имаме право само да пазаруваме от тях, а да продаваме можем само стоки с ниска добавена стойност или работните си ръце, но при условие, че е на безценица. Продаваме си ръцете и мозъците на търговската империя, мислейки си че робството и феодализма са далечно минало. Просто сега се казва капитализъм,  неолиберализъм, глобализация, модерен свят, свободен пазар, демокрация или както там искаме или както ни кажат многоуважаваните учени.

У нас всеки вади нож в момента и го забива в гърба на Бойко Борисов като с това се заблуждава публиката, че идва свободата и демокрацията. Говори се и се пише за корумпираните практики и се пускат забавни песнички и снимки от спални. Но трябва да се знае, че се изобличава несъстоятелността само на туземската власт. Правилната власт се намира в американското посолство и там са готови да работят с нов проект след Герб, ако и новият ще е послушен, колкото старият. Просто сегашните лица се изтъркаха и трябват нови, но няма да дойдат нито Левски, нито Ботев, а новите послушковци отляво или отдясно. Бойкоборисовци  ще идват и ще си отиват, но Devin ще продължава да се пише на латиница, а не на кирилица още дълго време.

Нека се върнем към проблематиката на икономическите и социални процеси в страната за последните 30 години от квазипрехода. Примерът с Devin и БТК ни показват целият процес на приватизация (реколонизация) за периода. Той е аналогичен с търговско-колониалната практика между Индия и Англия по гореизложеният търговски баланс между колонизатор и колонизиран. Американският* голям капитал дойде по нашите земи, за да ни таксува с такса „добро управление“, извличайки многомилиардна полза. Ще споменем само американските самолети и чуждестранните банки, които пият кръвта на българското население. Както навремето англичаните се съюзяват с индийската компрадорска власт, така и американците се съюзяват с българската такава. Сметката се плаща от българският народ, но той е подготвен да робува още от времето на османското владичество. Не можем да не признаем и икономическите успехи на социалистическа България, но тоталитарно-управленските похвати институционализираха българското общество. То по никакъв начин не беше подготвено за процеса на колонизация след 1989г.

В сайта на Devin ни представят 500 служители на фирмата, които са на заплати, но големите печалби ги взима американеца или белгийският барон. Милиони българи се използват като неграмотни потребители, заплащащи скъпата вода, която би трябвало да е БЕЗПЛАТНА. Явно да гледаш телевизора не значи да си информиран или образован, а по-скоро да те препрограмират по свой план. Превръщайки се в биомаса ние постиламе пътеката, по която инженерите ни  могат да правят каквото си решат с нас.

*големият  капитал е глобален като центъра му е в САЩ, бидейки страната с най-голяма военна мощ, пазейки неолибералната върхушка. Разбира се има и други конкуриращи го капитали, но в България върлува главно този

One thought on “Компания „Девин“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40