Хосемари Лоренцо Еспиноса е историк и автор на книгата „ЕТА. Историята не се отказва“. Интервюто се занимава с историческата дъга на баския национализъм в Еускал Ерия, Баската националистическа партия, ЕТА, нейното разпускане и краят на въоръжената борба.

– Какво беше ЕТА (Баско отечество и свобода) и откъде произлиза тази въоръжена организация?

– Това е една организация или политическа група, която е използвала въоръжената борба, за да постигне или спомогне за постигането на целите си. Появява се през 1958 г. в Билбао. Първо като група за учене, посветена на възстановяването на баския език, познаване на нейната история и нейните древни закони. Тогава тя става по-радикална. В началото на 1960-те години тя се присъединява към група млади дисиденти от Баската националистическа партия (EGI) и започва да използва оръжия.

– Какви политически цели е имала преди да остави оръжието и въоръжената борба?

– Целта на ЕТА през шестдесетте години на своето съществуване е да постигне независимостта на Еускади в едно социалистическо общество. С някои нюанси или стратегически различия, които предизвикаха няколко разцепления. Стратегическото изтъкване, по-общо, беше: Независимост, Социализъм, Обединение на баските и Euskaldunización (процес на баско налагане). Също така тя имаше тактическа алтернатива (KAS), за да говори за прекратяване на въоръжената борба, където предвиждат признаването на правото на самоопределение, подобряването на условията на труд, амнистията, политическите и синдикалните свободи и др.

– Какво е представлявало Кралство Навара и какво правят баския народ и език с автономната общност Навара?

– Кралство Навара е баска историческа територия във феодалния период. Подобно на Кастилия, Галисия, Арагон, Каталуния и др.
Въпреки това, което мислят мнозина, включително някои наварски поддръжници за независимост, то не е предшественик на баския национализъм, тъй като техните царе и граждани нямат национално съзнание, а принадлежат към родолюбивото наследство на феодалните царе. Те си сътрудничат с царете на Кастилия и Арагон във войната срещу мюсюлманите (т.е. срещу Андалусия), въпреки че по-късно са завладени от Кастилия-Арагон (1512), губейки своята независимост.
Тогава Навара изчезва като такова кралство, въпреки че ще запази своите „фуерос“ (закони), както и другите баски територии в някаква феодална федерация до войната на карлистите през XIX век.
Баският език е документиран на територията на Навара от римско време. Като език navarrorum. Няма съмнение, че речта на баските, с повече или по-малко диалектни различия, се говори от останалите баски и вероятно по-късно се разширява до Риоха и част от Кастилия.

– ЕТА искала ли е самоопределение за Навара като част от Еускал Ерия? Като организация, която е вярвала в социализма, какво е искала за баската работническа класа по въпросите за труда, жилищата, здравето, положението на пролетарските жени…?

– Политико-социалната цел на ЕТА винаги е била социализъм. Разбрана в класическите термини на марксизма-ленинизма. Не в социалдемократичния тип в помощ на капитализма, който се защитава от настоящите и фалшиви социалистически партии (всъщност социалдемократите). Твърдението за самоопределение е компромисно. То е второстепенно по отношение на независимостта, която би съответствала на всички баски територии, но самоопределението беше прието от ЕТА в Alternativa KAS, като условие за оставяне на оръжието.
По отношение на работническата класа стратегическото твърдение на ЕТА беше социализмът. Концепцията е включена в определението й за революционния национализъм. В това, което се смяташе за социалистически начин на производство в марксистките ленински термини.
Това означава, че работниците трябва да бъдат собственици не само на своя труд, но и на средствата за производство. И оттам самостоятелно да решават другите въпроси на баското общество по отношение на социалистическото равенство без социални класи или различия между половете и т.н.

– Защо ЕТА има на своето лого секира и змия около нея? Какво означава това? Какво представлява „Арано Белца“ и защо има знаме с името й и орел?

– Секирата символизира сила, дързост, смелост, а змията – хитрост, интелигентност. Създателят на анаграмата е Ликиниано, баски анархист, заточен в Ипаралде, свързан с кръговете в изгнание на ЕТА.
Аrrano beltza (черен орел) е символ на Санчо III. Един от царете на Навара. Наварските поддръжници на независимостта го смятат за първия владетел на баското кралство.

– Франция и нейните сили действали ли са по някакъв начин срещу ЕТА? ЕТА е обвинена, че използва Франция като люлка, за да се финансира с наркотици, оръжие и общува с мафиите.

– Без коментари. Няма сериозен автор или достоверен документален източник, който доказва част от това. Предполагам, че става дума за ежедневни отравяния от типа на OK Diario, Libertad Digital и т.н. Единственото историческо финансиране на ЕТА, което се осъществява, е в реквизациите или банковите грабежи, отвличанията на членове на висшата буржоазия или т.нар. „революционен данък“ за повече или по-малко заможни бизнесмени.

– Каква е връзката на националистическата левица и ЕТА със силите на поддръжниците за независимост на Ирландия? ЕТА подкрепяна ли е от ИРА и Ирландската републиканска армия за освобождение?

– Отношения с ИРА не съществуват. Само в произхода на въоръжената борба има паралелизъм. Без прекалено голямо значение. Препратките и влиянията на ирландския национализъм практически не съществуват от шестдесетте години.
През тридесетте години е имало баска националистическа група, която е помогнала на ирландците, когато търговията им е била блокирана от Англия, но оттогава няма източник или данни, които доказват някаква връзка.

– Да отидем в света на футбола. Защо почти всички баски футболни клубове в Еускал Ерия имат антифашистки и националистически привърженици? Тези фенове участват ли в политическия свят, националното освобождение, интернационализма…?

– Не знам също много за това. Истината е, че между баските и национализма има емоционална връзка. Особено в случая с Билбао, който винаги е с играчи от региона, родени или израснали в Страната на баските. Това винаги е било считано за признаване на националната идентичност. И това е било така, дори в ерата на Франко, когато ръководствата са били членове на най-испанската олигархия.
От друга страна, сегашната политизация на спорта, особено футбола, идва от характеристиките на популярността и масовостта и от манипулациите, които клубовете правят със своите привърженици. Антифашизмът също би бил обяснен с това обстоятелство.
Освен това светът на футбола е също толкова опетнен навсякъде.

– Как се случва това, че толкова много кокаин и хероин пристигат в Еускал Ерия и как се отразява на баската младеж? Какво отношение има това към „баския рок“?

– Преди всичко това беше през осемдесетте. Хероинът стана популярен като силно лекарство на бедните по целия свят. В случая с баските мафиите намериха добре настроена клиентела поради нейните характеристики на бунт и конфронтация със ситуацията. Едно от местата за развъждане, без съмнение, бяха музикалните фестивали. Сред тях на мода беше баският радикален рок с неговите елементи на радикална критика.
Има и версия, която твърди, че полицейските елементи толерират навлизането и разпространението на наркотици в големи количества и на достъпна цена, за да бъдат отвлечени младите хора. Да ги откажат социално и да избегнат включването им в мобилизацията за независимост. В ЕТА се прие тази теория, както се вижда от смъртоносните нападения срещу известни трафиканти от онова време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40