Благодарности за любимия ми поет и възхвалител на бедните Карл Маркс. Ти победи капитализма теоретически, но титулите на капитала не признават теории, драги. Нека в споровете за принадена стойност между работници и капиталисти да не забравим и една друга принадена стойност – човешката душа. Достоевски предрече тази бездуховна бъдеща криза на социализма, така както Маркс предрече краха на капитализма.

Природните науки водят човечеството към прогрес, когато се хванат за ръка с науките за душата. Маркс даде душа на икономиката. Нека не разбираме всичко буквално и догматически, а творчески. Или ако беше се реализирал анархисткия тренд наченат от Бакунин и Кропоткин, но не остане на етичен и морален курс, можеше да видим и чудесии от храброст от крайни анархисти.

Идеологията сама по себе си не дава пътя на човечеството, а нейната човешка надстройка. А човекът се изграждал най-пълно като духовен субект погледнато и исторически. Осъзнато или не дотам има нещо повече от 2 и 2 = 4, както казва Достоевски и може и 2 и 2 = 5 да е дало нещо на света. Въпросът е и не как един самоназначил се авангард да води останалите като стадо. Нека стадото да бъде авангард. Е това е трудното, теориите са по-лесни и се хвърляме на тях белким станем авангардисти.

Другари и колеги, при бедните китайци марксизма беше плодотворен, в Русия също под творческия прочит на маоизъм и ленинизъм, но колеги българинът и след 45 години си остана дребен буржоа по душа. Това не е руското крепостно селячество, нито китайското, живеещо за шепа ориз при разни мандарини и неомандарини. Да не го бием с бича на марксизма, той си иска и малко частничко, какво да го правиш.

И колеги, като му отвориш границите, той бяга да види кво е туй свят. Сега с тия ми ти отворени общества и съотношението на силите в капиталистичесата световна система, ще ни трябват нови решения под формата на исторически микс. И ли не алтернатива ами алтернативи.

Едрите капиталисти и политическите елити заедно с либералната им прислуга ни водят към състояние на атомизирана биомаса. Диктатурата на пролетариата ми се вижда като земен рай, но на български терен няма как да се работи към подобна линия. Засилване на колективизма под формата на работнически организации и не само, е опит за възстановяване на социалните връзки, които са почти унищожени и добра основа. Но това изисква и жертви от всички дори в отношение на словесната риторика.

Забелязва се, че хората се отблъскват от крайности и изваждането на минали събития и личности под формата на монумент. Повечето хора не се интересуват от политически, икономически и др, теории и не са се задълбавали да гледат в дълбочина на историческите процеси. Те са водени от чисто човешка логика и търсят намаляване на социалната болка на първо време, далеч от революции. Уплашени са и са се впили в най-близкото си лично пространство. Болшинството искат просто да бъдат чути, но не и напътствани и дресирани.

А не мога да си обясня защо измежду социалисти и анархисти икономическите инициативи са тема табу. За много дейности са нужни и пари, но за много може и без много много. Ние сме икономически атомизирани, а революция не се задава скоро. Според мен и работнически сформирования (интелектуални или физически като труд) могат да разширят революционното ядро. Дори да го наречем дребнобуржоазно начинание, пак може да бъде форма на някаква алтернатива. Не вярвам и ако на някой му хареса и изкара пари да предаде революцията? Капиталистите пак ще ни натискат, а и може част от печалбата да се дарява за каузи.

Изказвам си мнението не под формата на критика, а като част от комуникацията и поради тоеа, че не ми дадоха думата :). Да живее Зукърбъргската свобода на словото 🙂

Хората биха излезли от залата при споменаването на имената на Ленин и Сталин. Те не са чели за ленинизма, нито оценяват историческата конюнктура. Можем да кажем и със свои думи техния тренд или да работим тихомълком по стъпките им. Дейният анархизъм е жив пример и без да манифестира своета ориентация, бива много по ефективен за работническите борби. Градинарството пък е единствена икономическа сила, която съм забелязал. Дано някой не ме набие :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40