Ситуацията в България и дебатът в ЕП

Вчера хиляди българи проследиха дебатите, ако случилото се в ЕП могат да се нарекат дебати, относно върховенството на закона в България и хиляди българи останаха горчиво разочаровани от видяното и чутото.

Българите очаквахме с нетърпение и надежда 1ви януари 2007 година, когато България стана пълноправен член на ЕС. Всички ние наивно мислехме, че животът ни драстично ще се промени към добро, автоматически с приемането ни в ЕС.

Целите и ценностите на Европейския съюз ни звучаха прекрасно. Ето някои от тези цели:

 • благоденствието на неговите граждани;
 • осигуряване на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници;
 • устойчиво развитие, основаващо се на балансиран икономически растеж и ценова стабилност, силно конкурентна пазарна икономика с пълна заетост и социален напредък, и опазване на околната среда;
 • борба срещу социалното изключване и дискриминацията;
 • засилване на икономическото, социалното и териториалното сближаване и солидарността между държавите членки;

Тринадесет години по-късно отрезняхме и осъзнахме, че всички тези неща не работят в България. Те се оказаха само красиви думи от казионния език на евробюрократите.

Не благоденствие настъпи, а народът потъна в още по-голяма мизерия. Обедняването е видно навсякъде – сгради, къщи, блокове, облекло на хората, градска среда и т.н.

Каква свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници! Свободното придвижване на хората доведе до процъфтяване на модерното робство. Българските граждани продължават да бъдат дискриминирани на трудовия пазар в страните от ЕС и много често стават жертви на съвременното, модерно робство. Едва този месец Европейския прокурор създаде своя офис и се очаква да заработи. Вече се промъква съмнение у нас, че и това отново ще бъде прах очите ни. Корупцията процъфтява у нас, но тя не е българско откритие. Един от заместник-председателите на ЕК, Гюнтер Ферхойген, който наричаха „голият комисар“, беше свързван с разследване за лобиране и необосновано висока заплата на секретарката му, с която по-късно заживя. Скандали около Меглена Кунева и нейното напускане на ЕК, скандалът около Кристалина Георгиева и т.н. Правосъдието в България е обвито в метастазите на корупцията и мафията. Българите сме убедени, че правосъдието не работи и няма равенство пред закона. Богатите и влиятелните, мафиотите и политиците остават ненаказани и се измъкван „чисти“ като сълзи.

Какъв балансиран растеж като един цял регион, Северозападна България, се води официално за най-бедния регион в ЕС, обезлюден и наричан Северозападнал регион!

Какво опазване на околната среда като България се тресе от скандали относно изгарянето на боклуци и опасни материали от цяла Европа! Каква околна среда като фирми на ГЕРБ и ДПС избиха, да това е вярната дума, избиха горите в България. Горите видимо намаляват и България се обезлесява, което води до редица опасности.

Социалното изключване обхваща вече цели групи на обществото ни. Ако преди години това бяха ромите, то вече цели региони са социално изключени. Дискриминацията е поголовна и очевадна. Дискриминация на хора с предизвикателства, възрастова дискриминация, полова дискриминация, дискриминация по партиен признак. Обществена тайна е, че ако не обичаш достатъчно ГЕРБ или ДПС работа ще гледаш през крив макарон в феодализираната ни Татковина.

Пандамията разкри, че широко прокламираната солидарност между страните-членки на ЕС е само красива думичка от казионния език..

Следните ценности, които са обявяване за неразделна част от нашия европейски начин на живот звучат абсурдно в България :

 • Човешко достойнство – нима можем да кажем, че държавата ни е достойна със сегашните ни управляващи и в частност гражданите дали се чувстват достойни или унизени?
 • Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на религията, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС, но дали изразяването на мнение не е вече опасно в България! Колко журналисти си наложиха самоцензора, за да запазят работните си места и колко бяха освободени под различни претексти! Трябва силна воля и решимост за борба, за да получиш информация от държавни институции. Колко заведени дела от НПО срещу държавни институции има и въпреки присъдите в ползва на получаването на информация държавните институции продължават да се правят на умрели лисици. МВР е ноторно в това отношение.
 • Демокрация – Функционирането на ЕС се основава на представителната демокрация. Европейското гражданство е свързано и с възможност за упражняване на политически права. У нас демокрацията е фасадна!
 • Равенство – Равенство означава равни права за всички граждани пред закона. Обществена тайна е, че у нас богатите, заможните, политиците, мафиотите се измъкват от правосъдието. „За милиони няма закони, за кокошка няма прошка“ е градивен принцип на правораздаването от нас, което превърна хората в Андрешковци.
 • Върховенство на закона – Европейският съюз се основава на върховенството на закона. Цялата му дейност се базира на договори, приети доброволно и демократично от неговите страни членки. Правосъдието се осъществява от независима съдебна власт, която следи за спазването на закона. В нас съдебната власт не е независима. Тя е подчинена на изпълнителната власт.
 • Права на човека – Правата на човека са защитени с Хартата на основните права на ЕС. Те обхващат правото на недискриминация въз основа на пол, расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация, правото на защита на вашите лични данни и правото на достъп до правосъдие. Всичките тези думи вече не предизвикват усмивки, а гняв. Примери за нарушаване на основни човешки права – много!

Какво излиза? Излиза, че всичко е просто една манипулация, от която имат интерес управляващите в страните-членки и функционерите на ЕС. ЕС е един начин за обогатяване на една каста, политическа, еврокаста!

Европейската народна партия наистина ли е народна? Разбира се, че не е. Това отново лъсна при вчерашните дебати в ЕП относно ситуацията в България. Стана ясно, че ЕНП е страж на една политическа и икономическа, мафиотизирана каста. Тя не служи на народите. След толкова скандали за корупция тя продължава да ни поучава кога ще има избори в България, въпреки че народа иска оставки сега и веднага, и нови честни избори. Доналд Туск, Манфред Вебер са олицетворението и еманацията на тази каста и кастова система. ЕК и ЕС отказва солидарност и си служи с казионен език, което е отказ и нежелание да застане на страната да правото, закона и народа.

Това означава едно – нямаме нужда от подобен ЕС! Нямаме просто нужда от него! Ако той не се реформира, а повече от сигурно е, че това няма да стане без уличен натиск от народите на ЕС, то не е ли време българите да заявят желанието си за напускане на този прогнил от корупция ЕС?

Отново е време разделно….

Владислав Георгиев

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40