Беларус: срещу капитализма и диктатурата, за международна солидарност

Комисията за Връзки на Международната Федерация на Анархистите (CRIFA) изразява своята подкрепа и интернационална солидарност с борбите на хората в Беларус срещу диктатурата на Александър Лукашенко, с масовото движение, в което участват и нашите другари анархисти там. Ситуацията в Беларус се характеризира с авторитарна диктатура, продължаваща вече 26 години, настоящата икономическа криза, кризи в здравеопазването и обществените услуги. Вълна от протести изпълни площадите на страната, за да поиска оттеглянето на диктатора. Като анархисти, ние не се вълнуваме от дебата относно това дали последните президентски избори са били честни или не. Ясно е, че хората в Беларус казват „достатъчно“: те вече не искат правителство, което да ги бие, потиска и обрича на глад.

Ние сме солидарни с белоруските политически затворници и настояваме за незабавното им освобождаване. Освен това настояваме за възстановяване на работа на всички работници, загубили прехраната си заради участие в стачки или протести, и настояваме за незабавно прекратяване на репресиите. Ние осъждаме насилието и злоупотребите с политически практики, с военните сили или паравоенни формирования, които произволно задържат, бият и измъчват политическите опоненти на режима. Изискваме падането на авторитарна власт, понеже тя е тъжен остатък от тоталитаризма на бившия Съветски съюз и вече служи като оръжие за милитаристическата стратегия на Русия на Путин, която използва съседната си държава за военна опора.

Също както, се противопоставяме на руския милитаризъм в Беларус, ние се противопоставяме на милитаризма на Атлантическите държави от (НАТО) посредством силите им базирани в Балтийските републики. Противопоставяме се на всички армии и всички войни, които се водят от държавите срещу народа. По същия начин не приемаме настоящата реторика на западната „свобода“, нито възможността за посредническа роля на Европейския съюз. Единствената роля, която ЕС има, е да защитава интересите на европейския капитализъм и затова, като интернационалисти, ние сме против тази институция.

Вместо това, призоваваме за международна солидарност между всички работници и потиснати хора. Солидарност между всички социални движения, които са ангажирани с проблемите на хората на Изток, на Запад, със синдикализъм, с права на работниците. Солидарност с борещи се за право на жилище, с феминистките и LGBTQ организациите, с организации за защита на земята и околната среда. Солидарност с борбите, срещу спекулантите. За солидарност и взаимопомощ между хората. Подкрепяме на окупирането на пространства, производството на алтернативни култури и защитата на гражданското общество и всички човешки права и свободи. Солидарни сме срещу експлоатацията и авторитаризмът и др..

Само прякото участие на хората в борби инициирани отдолу може да промени страната и да създаде движение, което да постигне повече от подмяната на старото правителство с ново – повече или по-малко корумпирано, повече или по-малко авторитарно. Наред с всички други предизвикателства, пред които е изправено човечеството, настоящата пандемия потвърждава, че държавата и капитализмът не работят, когато става въпрос за необходимост от солидарност. Цялото общество трябва да се промени към равенство и свобода, а анархизмът е повече от всякога опцията, която предлагаме, за да постигнем това.

Комисията за връзки на ИНТЕРНАЦИОНАЛА НА АНАРХИСТКИТЕ ФЕДЕРАЦИИ (IAF / IFA)

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40