Медицинска услуга… звучи ли ви странно?
Не. Признавам, че и аз свикнах с този израз в годините и едва наскоро си дадох сметка за изродеността му.
„Медицинска услуга“, а не медицинска грижа.
Ами да – ние сме клиенти, не пациенти. Болниците са търговски дружества, не храмове на здравеопазването.
Свикнахме с това, не ни тревожи колко лесно гинат близките и приятелите ни?

Ако си от несвикналите, натисни „ще дойда“ тук:

И покани повече приятели, като обаче им разясниш защо този протест е различен, важен и си струва да бъде подкрепен с присъствие и говорене по въпроса. Независимо дали медиите ще го отразят.
Не за едните заплати излизат медицинските специалисти в понеделник. Излизат упорито вече 2 години, защото се чувстват съучастници в престъпление. Съгласявайки се да работят при нечовешки условия, припадайки от претоварване, давайки по три смени на три работни места в три различни болници и 1 сестра да „обслужва“ по 50-60 души едновременно, те помагат за съсипването на човешки животи. Редом с лекарите.
Нашите медицински специалисти масово не искат да бягат от този ужас в чужбина, където ги чакат като топъл хляб заради уменията им. Искат да останат тук и да претворяват в дела онова, което са учили и в което искрено са вярвали и продължават упорито да вярват – че са полезни пазители на здравето човешко.
Затова се борят вече 2 години:
– да няма търговия в здравеопазването;
– да спрат плащанията от обществото към частните болници;
– да се пренасочат освободените по горната точка гигантски средства (изглежда, че само на „токуда/аджъбадем“ бяха дадени 9 милиона 2020г, преди да открие ковид звено, същото е с останалите частни), та, да се пренасочат тези много пари към държавните и общинските болници, където по този начин да се вдигне неимоверно качеството и ние хората действително да можем да разчитаме на безплатно и отлично здравеопазване, включително чрез просвещение и насърчаване как сами да си помагаме.
Медицинските специалисти искат едно простичко нещо – всички да сме добре. Аз им вярвам.
Това може да стане само ако се върне човешкото отношение на политиците към здравеопазването и то спре да бъде разглеждано като бизнес! Лесно е да се промени законът в наша полза. Само трябва политиците да разберат, че ние масово го искаме.
Ако направим такъв пробив заедно, това ще значи, че можем още много повече!
Сърнела Воденичарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40