- Без Лого - https://bezlogo.com -

Аз им вярвам

[1]

Медицинска услуга… звучи ли ви странно?
Не. Признавам, че и аз свикнах с този израз в годините и едва наскоро си дадох сметка за изродеността му.
„Медицинска услуга“, а не медицинска грижа.
Ами да – ние сме клиенти, не пациенти. Болниците са търговски дружества, не храмове на здравеопазването.
Свикнахме с това, не ни тревожи колко лесно гинат близките и приятелите ни?

Ако си от несвикналите, натисни „ще дойда“ тук:

Две години протести на медицинските специалисти [2]
И покани повече приятели, като обаче им разясниш защо този протест е различен, важен и си струва да бъде подкрепен с присъствие и говорене по въпроса. Независимо дали медиите ще го отразят.
Не за едните заплати излизат медицинските специалисти в понеделник. Излизат упорито вече 2 години, защото се чувстват съучастници в престъпление. Съгласявайки се да работят при нечовешки условия, припадайки от претоварване, давайки по три смени на три работни места в три различни болници и 1 сестра да „обслужва“ по 50-60 души едновременно, те помагат за съсипването на човешки животи. Редом с лекарите.
Нашите медицински специалисти масово не искат да бягат от този ужас в чужбина, където ги чакат като топъл хляб заради уменията им. Искат да останат тук и да претворяват в дела онова, което са учили и в което искрено са вярвали и продължават упорито да вярват – че са полезни пазители на здравето човешко.
Затова се борят вече 2 години:
– да няма търговия в здравеопазването;
– да спрат плащанията от обществото към частните болници;
– да се пренасочат освободените по горната точка гигантски средства (изглежда, че само на „токуда/аджъбадем“ бяха дадени 9 милиона 2020г, преди да открие ковид звено, същото е с останалите частни), та, да се пренасочат тези много пари към държавните и общинските болници, където по този начин да се вдигне неимоверно качеството и ние хората действително да можем да разчитаме на безплатно и отлично здравеопазване, включително чрез просвещение и насърчаване как сами да си помагаме.
Медицинските специалисти искат едно простичко нещо – всички да сме добре. Аз им вярвам.
Това може да стане само ако се върне човешкото отношение на политиците към здравеопазването и то спре да бъде разглеждано като бизнес! Лесно е да се промени законът в наша полза. Само трябва политиците да разберат, че ние масово го искаме.
Ако направим такъв пробив заедно, това ще значи, че можем още много повече!

Натисни „ще дойда“ и ела:

Две години протести на медицинските специалисти [2]
Сърнела Воденичарова