Популярният автор на “Шоковата доктрина” Наоми Клайн, известен авторитет в борбата с неолиберализма и  „капитализма на бедствията“, в пореден опит да очерни автентичната опозиция на корпоративния и финансов елит и техния технократски план, написа опровергаваща статия за „конспиративната теория“ за „Големият ресет“.

Наоми започва с признанието, че е объркана от конспиративния възел около Големия рестарт на Световния икономически форум (СИФ), а „анти-ваксърите“ и „конспиролозите“ я притесняват в по-голяма степен (изглежда) отколкото тузарите от Давос, чийто програми са „нищо повече от старчески памперси за неолиберализма“. След което продължава с множество остроумни фокуси, обясняващи защо това, което изглежда, не е това, което е. Не, не, зад СЗО, моделите със страховити предсказания и идеите за локдауна не стоят големите пари на основните звезди на СИФ и Римския клуб. Единственото, което е нужно да се открият е интернет и браузър, а това е непосилна задача за локдаун ентусиастите…

Множество ковид тоталитари, които никога не са чували за това що е технокрация и считат човешките права за измислица на ЦРУ от Студената война или буржоазна глезотия, моментално забиха влажен поглед в умелите акробатики на Наоми, с които показва несъстоятелността в безобидните фантазии на Клаус Шваб. След статията „Конспиративно смути „Голям рестарт” спокойно можем да заметем под килима СИФ и да си продължим с псевдонауката и произволните пандемични мерки, които по случайност напълно отговарят на плановете на Давос за дигиталната икономика. Какво прекрасно съвпадение. Цифрова икономика, онлайн образование, здравни паспорти, нужни за id2020, полицейска държава, масовото шпиониране и събиране на биометрични данни, изведнъж бяха признати като единствените възможни медицински и научно издържани анти-вирусни действия.

Коя е най-разпространената теория сред левите, която им помага да съхранят своето тунелно зрение и морално превъзходство във всяка ситуация? Дори когато правят всичко възможно да сведат себе си и децата си до подчовеци, до „бети“ и „гами“ (Прекрасният нов свят, А. Хъксли) в глобалната технократска машина за контрол и управление на живия свят. Дори когато доносничат срещу ближния и демонстрират чувствителност на командир от СС към жертвите на мерките. Или когато напълно игнорират липсата на свободна обществена дискусия, безкрайните грешки в моделите и предсказанията за смъртността от вируса или очевидното несъответствие между заплахата и реакцията. Когато си затварят очите за въвеждането на здравни паспорти, обвързани с отнемане на права за неваксинираните и с електронен идентификатор, който ще осигури на всеки землянин номер и аватар в Прекрасния нов цифров ред, за да бъде по-лесно превърнат в структура от данни и удобен за обработка от алгоритми.

Тази теория е следната: капитализмът е виновен за всичко. Теорията съществува и във вариант ‘Тръмп е виновен за всичко“, както и „пазарът е виновен за всичко“. От теорията „капитализмът е виновен за всичко“ следват няколко удобни за капиталистите и за Наоми и компания, следствия. Първо: те никога не са виновни. Системата е такава, че капиталистите винаги искат да печелят и по този начин моментално се прекъсва всеки анализ, дали не говорим за престъпност, лична отговорност или за нещо по-особено от обичайните пазарни и експлоататорски отношения. С теорията „капитализмът е виновен за всичко“ се поставя максималната дълбочина, до която ни е позволено да разследваме и да разбираме дадено събитие. Рамките на кръгозора са предварително очертани и ако се опитаме да надзърнем отвъд тривиалния прочит, попадаме в забранената територия на „анти-ваксърите“, „крайно-десните“ и „плоскоземците“. Защо? Питаме се защо? Така ни предпазват от зловредни влияния и криви пътища или предпазват някой друг от нас и от разкрития?

Капитализмът е обяснението за това защо има милиони и милиони хора потънали в крайна бедност  и безпътица от престъплението срещу човечеството, наречено „локдаун“: „Ако не бяха капиталистите толкова алчни и раздаваха пари на хората да си седят вкъщи, това нямаше да се случи. Локдаун не е престъпление срещу човечеството, това е една естествена мярка“. Или: „Капитализмът е виновен, че малки и средни предприятия фалираха, това не е умишлено“. Така ни предпазват от фалшиви интерпретации или предпазват престъпниците от нас? Днес съществуват твърде много институции, медии, активисти, интелектуалци, журналисти, политици, които се стараят всячески да ни предпазват от грешни пътища и неправилни заключения. Което буди известни съмнения в мотивите.

Преди да опиша богатите партньори на Наоми Клайн, две думи за това какво е „Големият ресет“. Големият рестарт е прекръстената „Програма 21“ на Римския клуб, разписана в целите за устойчиво развитие (ЦУР) на ООН в сътрудничество със Световния икономически форум. ЦУР на ООН покриват всичко – от насилие срещу жени, здраве, бедност до „зелената сделка“ на Джо Байдън. Част от тях, като равноправието между половете и справянето с бедността, отварят пазари за инвестиции в социално въздействие (impact investing), друга част са предпоставка за свръх-регулация и изисквания за „зелено“ земеделие и икономика, но които ще издържат само големи компании, трети като „здраве“ са пазари за ваксини. Но основното във всички цели и привидни  решения е цифровата икономика. Микромениджмънт чрез Изкуствен интелект (ИИ) на ресурси и хора, монопол на световната икономика и преход към ниска икономическа активност и масова бедност за огромната част от населението. Така че Наоми е права – не е нито ново, нито е много скрито, но не можеше да се разгърне без специално събитие, без здравна или климатична криза – от там и шоковата доктрина. Знаехме какво е Големият ресет преди да го видим с очите си, когато започнаха първите „заключвания“. Но без инсценирана криза, хората много по-трудно биха приели, че са излишните в цифровата, нисковъглеродна, но не и зелена икономика, изобличена от филма на Майкъл Мур – „Планетата на хората“, разобличена от Кори Морнингстар в подробни и точни разследвания. „Несъществените бизнеси'“ на пандемията са онези, чийто работни места първо ще бъдат автоматизирани, а хората ще бъдат превърнати в суровина за данни и социални инвестиции. Прекъсване на свободното движение на гражданите изисква подходящ претекст и отговаря на плановете на елита за регионализация и феодализация на света. Онлайн образованието позволява децата да бъдат възпитани в корпоративните и трансхуманистични ценности на ООН, а профилирането на учениците – професионално и поведенческо – да започне от най-ранна възраст в блокчейн регистри и електронни автобиографии. Не климат, вирус или липсата на демокрация могат да сложат край на неолиберализма, а нестабилната финансова система. Поредният грамаден балон започна да се пука през 2019 година, затова ни е нужен „ресет“, „ресет“, който гарантира устойчивостта на вече формираните класи и касти в света, съхранява целостта на корпоративния и финансов естаблишмънт и изпреварва неизбежния колапс на финансовата система. Електронните валути правят възможно извличането на пълна информация за потреблението и поведението на обществото, което от своя страна осигурява контрол върху отделния човек и неограничени възможности за социално инженерство и микромениджмънт от изкуствен интелект на производство, потребление и поведение. Преходът към електронни, централно контролирани валути би бил проблемен, без да речем една глобална здравна криза, която скрива трансформацията.

Наоми Клайн е журналист в Intercept. Главен финансист на Intercept е Пиер Омидияр, основател на eBay, донор на „проверителите на информация“ – „факт чекъри“, които се борят срещу „конспирации, фейк нюз, реч на омразата и анти-ваксъри“. Активизмът на Омидияр, както и статията на Наоми Клайн, са насочени срещу обикновените хора и са в подкрепа на цензурата, която Давоският елит и техните още по-елитни партньори упражняват в интернет пространството. Пиер Омидияр е основател на водещия световен „независим проверител на факти“ Poynter, който получава основното си финансиране от Facebooк, Google News Initiative, Open Society Foundations, Andrew W. Mellon Foundation, Charles Koch Foundation, National Endowment for Democracy.

„Омидияр Груп“ е клиент на Frontier Design Group. Други клиенти включват мозъчния тръст на Съвета за външни отношения (CFR) и Силите за специални операции на армията на САЩ.

Frontier Design Group рекламира Omidyar Group на второ място в портфолиото си. Frontier Design Group анализира възможността за милитаризиране на USAID (Агенция за международни отношения към Държавния Департамент). Разработва предложения за екипи за „Бързо експедиционно развитие“. Тези екипи ще бъдат обединени със специални сили на САЩ, ФБР и Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) извън типичните зони на действие на USAID.

Омидияр финансира пропагандния филм за „Белите каски“ – „Last Men in Aleppo“. („Белите каски“ са псевдохуманитарна организация действаща в Сирия, финансирана от Запад и свързана с радикални джихадистки групировки. „Белите каски“ са автори на фалшивите клипове за химически атаки на сирийската армия).

В Украйна, Филипините и Зимбабве, Омидияр си партнира с Държавния департамент на САЩ и NED (Национална фондация за демокрация) и финансира младежи „активисти“, журналисти и бизнеси, за създаване на политическа нестабилност, подобно на това, което прави Отворено общество.

Омидияр е един от най-активните милиардери лобисти в полза на глобален електронен идентификатор.

Омидияр е член на институт Berggruen, известен и като Съвет за 21 век. Сред колегите му в мрежата на института са Тони Блеър, Карл Билд (съпредседател на CFR в Европа), Гордън Браун (специален пратеник на ООН за глобалното образование), Mohamed A. El-Erian (Алианц), Jack Dorsey (изпълнителен директор на Туитър), Christiana Figueres (бивш секретар на ООН за климата), Франсис Фукуяма (член на CFR, на National Endowment for democracy и на корпорация RAND), Алексей Кудрин, Илон Мъск, Кондолиза Райс, Никола Саркози, Ерик Шмид, Герхард Шрьодер, Джордж Шулц, Джоузеф Стиглиц и още много.

Може би Наоми Клайн би могла да ни обясни защо не докладва за дейността и идеите на института и дали намира Ерик Шмид, Герхард Шрьодер, Джордж Шулц, Джоузеф Стиглиц или Омидияр за маргинали?

Акценти за Berggruen са бъдещето на човека, бъдещето на капитализма и бъдещето на демокрацията, които може да намерите под меню Work на сайта им. Въведението в „Бъдещето на човека“ изглежда така:

„Програмата „Трансформации на човека“ е замислена като философско и художествено изследване на многобройните начини, по които изкуственият интелект и биотехнологиите оспорват нашите утвърдени схващания за това какво означава да бъдеш човек. Чрез поставянето на философи и художници в ключови изследователски сайтове за насърчаване на диалога с технолозите, целта на програмата е да направи AI и Biotech видими като необичайно мощни експериментални полета за преформулиране на нашия речник, в който мислим и гледаме на себе си.“

Джоузеф Стиглиц и Джефри Сакс са икономически съветници на Бърни Сандърс и идеолози на „Зелената сделка“. Сложната мрежа от НПО, корпорации и Грета Тунберг, която е  рекламно лице на „Зелената сделка“, е описана от Кори Морнингстар. Учудващо, но мерките срещу климата съвпадат съвсем случайно с мерките срещу Ковид. Цифрова икономика,  климатични локдауни (следващото шоу в програмата), здравни паспорти и електронен идентификатор, полицейска държава, целите за устойчиво развитие на ООН, по-малко пътуване и зелена енергия, разобличена от Майкъл Мур като измама.

Наоми Клайн е в борда на директорите на 350.org, финансирана от фамилията Рокфелер неправителствена организация и лоби за „зелена енергия“. Рокфелер е фамилия, превърнала се в най-богатия и влиятелен субект в САЩ благодарение на бизнеса с петрол, а днес наред с „маргинали“ като Блек Рок, Голдман Сакс и Световната банка, са начело в борбата с климатичните промени. 350.org получава финансиране и от фондациите Tides, Parks, Oak, European Climate Foundation, Sierra Club, ClimateWorks, Open Society Foundation, National Endowment for Democracy.

Ваня Милева

Готови ли сте за климатични локдауни?

https://spectator.us/topic/ready-climate-lockdowns-environment/?fbclid=IwAR3By7Zr-cJFD4tlWgER4gwKKcNzFOKulMMH-ZfkonQeoIlS7e48o2YYrfs

Източници:

https://financialpost.com/opinion/rockefellers-behind-scruffy-little-outfit

https://www.globalresearch.ca/greta-thunberg-big-biz-climate-charade/5690434

https://www.mintpressnews.com/pierre-omidyar-funding-of-pro-regime-change-networks-and-partnerships-with-cia-cutouts/255337/

https://www.poynter.org/major-funders/

https://omidyar.com/responsible-technology/

https://omidyar.com/digital-identity-and-privacy/

https://www.sandersinstitute.org/about/fellow/sachs

http://www.wrongkindofgreen.org/

https://www.epw.senate.gov/public/_cache/files/6ce8dd13-e4ab-4b31-9485-6d2b8a6f6b00/chainofenvironmentalcommand.pdf

4 thoughts on “Зелена каша от Наоми Клайн”
  1. Бихте ли дали източнци за твърдението, че „Блек Рок, Голдман Сакс и Световната банка, са НАЧЕЛО в борбата с климатичните промени“? Или това е иронично и искате да кажете, че са шампиони по пране в зелено, но не и по борба с еко-катастрофите, за което са първостепенни отговорници?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40