От статия, публикувана в сайта на „Световният бизнес съвет за устойчиво развитие“ от 21 Октомври 2020г, от Мариана Мазукато, разбираме, че:

„Тъй като светът е изправен пред три основни заплахи, а именно предизвиканите от COVID-19 здравна и икономическа кризи, както и продължаващата извънредна климатична ситуация, бизнес светът е в състояние да направи истински положителни промени.

Преместването на ледовете в Арктика, бушуващите горски пожари в западните щати на САЩ и другаде и изтичането на метан в Северно море са предупредителни знаци, че се приближаваме до повратна точка по отношение на изменението на климата, когато защитата на бъдещето на цивилизацията ще изисква драматични намеси.

При „климатичен локдаун“ правителствата ще ограничат използването на частни превозни средства, ще забранят консумацията на червено месо и ще наложат крайни енергоспестяващи мерки, компаниите за изкопаеми горива ще трябва да спрат сондажите. За да избегнем такъв сценарий, трябва да преразгледаме икономическите си структури и да правим капитализъм по различен начин.

Мнозина смятат, че климатичната криза е различна от здравната и икономическата криза, причинени от пандемията. Но трите кризи – и техните решения – са взаимосвързани.“

Имаме само едно решение на всички проблеми и то е да се заключим! Има ли вирус? „Да“. Заключваме се! Има ли бели мечки? „Да“. Грешен отговор. „Не! Те умират.“ Правилно, заключваме се! Има ли глобално затопляне? „И да има, какво?“. Грешен отговор. „Да! Всички ще умрем!“ Заключваме се. Защо им е нужен периодичен локдаун? Все още ли хората мислят, че вирус е способен да наложи планетарен локдаун? Старият ред трябва да бъде разрушен, за да бъде преобразувани обществото, икономиката и човека в „новото нормално“. Затова са нужни заключванията.

Изброените по-долу са сред най-важните организации, корпорации и фондации, налагащи заключванията. Това са организациите, които работят за „Голямото зануляване“ на Клаус Швааб.

Project Syndicate е НПО, което получава финансиране от следните източници: Фондации Отворено общество, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, Фондация MasterCard, Европейска фондация за климата, Европейски център за журналистика, Фондация „Хайнрих Бол“, Фондация „Фридрих Еберт“, Инициатива за дигитални новини на Гугъл, Глобален институт McKinsey, Мрежа за решения за устойчиво развитие.

Световният бизнес съвет за устойчиво развитие (WBCSD) е организация със зашеметяващо корпоративно представителство. Ръководен е от изпълнителните директори на над 200 международни компании. Мрежата, обхващаща около 5000 компании, се обединява от споделен ангажимент да осигури „бизнес лидерство за устойчиво развитие“ в съответните страни и региони. Началото е на Срещата на върха на Земята в Рио де Жанейро през 1992г,  когато стартира Програма 21 и когато Стефан Шмидхайни създава форум, наречен „Бизнес съвет за устойчиво развитие“. Световен бизнес съвет за устойчиво развитие  е учреден през 1995г. след сливане на Бизнес съвета за устойчиво развитие и Световния индустриален съвет по околна среда.

Сред членовете са известни компании като: Дюпон (химически концерн); 3M (американски мултинационален конгломерат, работещ в областта на индустрията, безопасността на работниците, здравеопазването в САЩ и потребителските стоки); Nestlé,  British Petroleum Company, Royal Dutch Shell, Епъл, Блумбърг, БНП Париба, Bayer, Гугъл, Fujitsu, Хонда, Хенкел, Икеа, IBM, Майкрософт, Mitsubishi, Philips, SAP, Walmart.

Световният бизнес съвет за устойчиво развитие се концентрира върху следните широки теми от Програма 21: Умни/Зелени градове, Хора и общество, Храни и ресурси, Финанси/Публично-частни партньорства, Климат/Кръгова икономика.

Сред партньорите на „Световен бизнес съвет за устойчиво развитие“  в съответните области виждаме:

– Международен валутен фонд

– Световен икономически форум

– Световна банка

– Шанхай, Лондонско Сити, Лос Анджелис

– ICLEI („Местни власти за устойчиво развитие“ са глобална мрежа от над 2500 общини и регионални правителства, ангажирани с устойчивото градско развитие. Сред членовете на ICLEI е и община Бургас).

– We Mean Business („Имаме предвид бизнес“ e коалиция, представляваща 1340 корпорации с около 24.8 трилиона пазарна капитализации https://www.wemeanbusinesscoalition.org/partners/)

– World Green Building Council (организация с нестопанска цел и глобална мрежа от национални съвети за зелено строителство с представителства в над 70 държави по света, които колективно имат 49 000 членове – 25 000 компании и 24 000 индивидуални членове)

– New Urban Mobility Alliance (глобален алианс, който канализира технологични пробиви в градския транспорт, за да създаде „щастливи градове“, където устойчивата и справедлива мобилност е „новото нормално“)

– Обединени интелигентни градове (инициатива на ООН и индустриални партньори. Основни области са градската мобилност, устойчивото жилище, чистата енергия, управлението на отпадъците и информационни и комуникационни технологии)

– The Climate Group („Група за климата“ е НПО, което работи в световен мащаб с офиси в Обединеното кралство, САЩ и Индия, действа като секретариат на Коалиция Under2, съюз на държавни и регионални правителства по целия свят, които се ангажират да намалят своите емисии на парникови газове до нулеви нулеви нива до 2050г. Към 2017г. Коалиция Under2 обединява над 205 правителства от 43 държави, представляващи 1,3 милиарда души и почти 40% от световната икономика. Бизнес инициативите на организацията „RE100“, „EP100“ и „EV100“, които са част от коалицията We Mean Business, имат за цел да увеличат корпоративното търсене на възобновяема енергия, енергийна производителност и електрически транспорт, ускорявайки прехода към икономика с нулеви емисии, като същевременно помагат на водещите фирми да намалят въглеродните емисии, да бъдат по-устойчиви и да увеличат печалбите).

– Circular IQ (ИТ решение, което прави кръговите покупки достъпни и лесни. Софтуерът насърчава внедряването на критерии, които произхождат от множество водещи програми за устойчивост, като Cradle to Cradle, Банка данни за опасни вещества и US EPA. Платформата рационализира събирането на данни от цялата верига на доставки. Тези данни генерират информация за кръговите показатели и стимулират вземането на информирани решения.)

– PACE (Платформа за ускоряване на кръговата икономика).

– Global Battery Alliance – „Кръговата и отговорна верига за стойността на батериите е един от основните двигатели за реализиране на целта от Парижкото споразумение от 2 ° C в секторите на транспорта и енергетиката, определяща курс към постигане на целта от 1,5 ° C, ако бъде допълнена с други технологии и съвместни усилия.“ според собствения им сайт. „До 2030 г. батериите биха могли да позволят 30% от необходимото намаляване на въглеродните емисии в транспортния и енергийния сектор, да осигурят достъп до електричество на 600 милиона души, както и да създадат 10 милиона безопасни и устойчиви работни места по целия свят. За да реализира този потенциал, веригата за стойност на батериите ще трябва да се разшири 19 пъти през следващото десетилетие.“

– Transport Decarbonisation Alliance – „коалиция на желаещите“ да декарбонизират транспорта

 – Европейска комисия

– Фондация Бил и Мелинда Гейтс

– Група за водни ресурси за 2030г. (публично-частно партньорство на гражданското общество, организирано от Групата на Световната банка. „Партньорството подкрепя сътрудничеството на национално ниво, предназначено да обедини различни групи с общ интерес в устойчивото управление на водните ресурси.“)

– C40 Cities  (C40 Cities Climate Leadership Group е група от 97 града по света, която представлява една дванадесета от световното население и една четвърт от световната икономика)

– Организацията по прехрана и земеделие на ООН

– Global Business Initiative on Human Rights (Глобална бизнес инициатива за насърчаване на корпоративното зачитане на правата на човека),

– IPIECA (Международна асоциация за опазване на околната среда в петролната индустрия)

– UNEP (Програмата на ООН за околната среда, отговаря за координирането на отговорите на екологичните проблеми в системата на ООН. Създадена от Морис Стронг, първият му директор, след Конференцията на ООН за човешката среда в Стокхолм през юни 1972г.), UN-DESA (Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН (UN DESA) е част от секретариата на Организацията на обединените нации. Подкрепя международното сътрудничество за насърчаване на устойчивото развитие за всички, като се основава на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и 17-те цели за устойчиво развитие (ЦУР), приети от Общото събрание на ООН на 25 септември 2015 г.)

– Блек Рок

 – Алианц

–  Mercer

– Natural Capital Coalition

– Social & Human Capital Coalition

– Йейлски център за бизнес и околна среда, Йейлско училище по горско стопанство и екологични изследвания, Училище по мениджмънт в Йейл.

Ваня Милева

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Business_Council_for_Sustainable_Development

https://www.wbcsd.org/Overview/Our-members

https://www.wbcsd.org/Overview/Panorama/Articles/Avoiding-a-climate-lockdown

https://www.wbcsd.org/

https://mediabiasfactcheck.com/project-syndicate/

2 thoughts on “Следващата вълна – климатичен локдаун”
  1. Ваня Милева, ожени се за мен! Ако това сама си го разбрала, ти си гении, тоест, нормален човек.
    А и като гледам, няма кой друг да те чуе, така че какво ще кажеш за сватба?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40