И отново за нас българите. Един от най-толерантните народи, но винаги към другите. Това разбира се не е лошо. Но към самите нас, винаги сме били най-лоши. Загубили сме вярата на дедите си, а с това е намаляла и силата на духа ни. Отдавна вече приемаме вярванията на чужди народи със собствена мисия, които за разлика от нашето отношение към тях, никога не са били толерантни към нас. Все сме гледали към чуждия интерес, а чуждите винаги са гледали собствения и разбира се, как биха могли да ни използват за неговото осъществяване.

Между всичко това, се намесва и една много неприятна тенденция, която наблюдавам сред така наречените „умни хора“. Сякаш задълбали прекален много в буквите, пропускат без да искат или нарочно, което е по-лошо, да четат между редовете. Това се случва, дори и с хора изучили основните закони на логиката, закона за непротиворечието (principium contradictionis), закона за изключеното трето (tertium non datur) и закона за тъждеството (principium identitatis). Или може би това не случайно. Трябва да се запитаме, дали те не са от онези, които често стават инструмент на чуждо влияние и воля, на чужда идеология.

Все повече такива публикации се появяват в това виртуално пространство, а и извън него. На хора, които се водят българи по паспорт, но по дух не са. Които се възползват от образованието или положението си в обществото, или и от двете, за да очернят и да работят срещу българската идея, самочувствието, историята и традициите на този народ. Любим герой за пример им е Бай Ганьо, но са забравили оправдателното слово на Алеко към него, както и порицанието на Дънов, защото има българинът сила, която всички всячески се опитват да смажат. Та, продължават да изказват от време на време тези интелигенти мнения по този въпрос и с всяка дума нанасят повече вреда отколкото добро. Уж патриотично, но в крайна сметка, се оказва точно обратното. Всъщност обиждат България и българите, винаги някак си косвено, между другото или направо директно.

Лошото е, че много хора им се връзват и прекланят глава пред тези чуждопоклонници. Защото не е нужно, да ни се повтаря непрекъснато колко сме зле и сме тъпи. Това е ясно за всички. Знаем си кривиците, но не правим нищо за изправянето им. Едни от най-честите изказвания и мнения, които чувам напоследък, са че: няма вече България; няма такова нещо като общество; не се занимавай с глупости; гледай себе си; нищо не можеш да промениш; и т.н. Все такива „позитивни“ мисли. А в същото време, пишем хвалебствени слова за великите личности като Раковски, Левски, Ботев, Бенковски и т.н., а не взимаме пример от тях. Говорим за техният пример, но не го практикуваме.

 Ами ако и те мислеха така, като нас днес?

Росен Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40