Естония е пионер и тестова площадка за супер-свързания, без поверителност и независимост цифров свят, в който обществата бяха хвърлени, благодарение на ‘мерките срещу коронавирус’, които нямат нищо общо с ‘коронавирус’ и всичко общо с Индустрия 4.0 (Четвърта индустриална революция) (1).

В Е-стония цифровият Ви живот е неделим от физическото Ви съществуване. Всички граждани притежават смарт-карта (2), на която е записан цифровият им идентификатор, заедно с криптирани документи и пин код. Картата служи за:

„Чипът на картата носи вградени файлове и използвайки 384-битово криптиране на публичен ключ ECC, той може да се използва като окончателно доказателство за идентификация в електронна среда.

Ето някои примери за това как се използва редовно в Естония:

   – легална лична карта за пътуване за естонски граждани, пътуващи в рамките на ЕС

   – национална здравноосигурителна карта

   – доказателство за самоличност при влизане в банкови сметки

   – за цифрови подписи

   – за i-гласуване (интернет гласуване – (3))

   – за проверка на медицински досиета, подаване на данъчни искове и др.

   – да използвате електронни рецепти

Благодарение на личната карта Естония разполага с една от най-модерните системи за цифров подпис в света. “ (4)

Е-стония има е-правителство, като фирма или частно лице може да стане е-гражданин.

Ключът към нашето дигитално съществуване е успехът на въвеждането на дигитални идентичности, свързани с нашето физическо аз с биометрични данни. Електронната идентичност (има различни решения – смарткарта, имплант, приложение на телефона, електронен портфейл заедно с различни, обикновено блокчейн (5), имплементации) е в центъра на Индустрия 4.0 и сливането на нашето биологично, физическо и дигитално съществуване.

На 9.03.2021г, Европейската комисия  посочва своите цели в така нареченото ‘цифрово десетилетие’ (6):

технологично грамотно население и висококвалифицирани дигитални професионалисти

сигурни и мащабни цифрови инфраструктури ‘Гигабит за всички, 5G навсякъде’

дигитална трансформация на бизнеса ‘75% от компаниите в ЕС използват Облачни услуги, изкуствен интелект, големи данни’

дигитализация на обществените услуги

основни обществени услуги: 100% онлайн

електронно здравеопазване: 100% от гражданите имат достъп до медицински досиета

дигитална идентичност: 80% граждани използват цифров идентификатор

Нека хората да си представят 100% онлайн обществени услуги, 75% дигитализация на бизнеса и електронна самоличност, свързана със здравни паспорти, където липсва QR код за ваксинация, защото човекът е решил, че не желае да се ваксинира срещу някое специално заболяване с коефициент на смъртност от инфекция – 0.15%.

Ще има ли достъп до кварталния магазин? Не, защото може би е фалирал.

Ще има ли достъп до големите вериги? Не, защото искат доказателство за ваксинация.

Може да поръча онлайн на сайт, в който се идентифицира с глобалния си цифров идентификатор, зад който стои електронното му досие, лични данни, ваксини, адрес за доставка и т.н. Може би уебсайтът и той ще откаже достъп? Иначе личните ви данни са напълно защитени за хакери, просто всеки може да бъде задължен от марионетната държавна власт да Ви иска лични данни и правата Ви да са условни.

От епидемиологична гледна точка разлика между ваксинирани и неваксинирани няма. Ваксинирани лица предават и се заразяват с коронавирус, както виждаме се случва в Израел или която и да е държава с масова ваксинация. (7)

Налага се заключението, че здравните/зелените паспорти бяха наложени за експедитиране на въвеждането на цифрови идентификатори и е-здравеопазване, а не от здравни съображения.

Как стигаме до подобни абсурдни изводи?

Дори да не знаете какво е ID2020 (8), ето един пример от Африка от Юли, 2020г.

Африка ще се превърне в полигон за тестване на системата за записване и плащане на ваксини „Trust Stamp“ (9) (10)

Платформа за биометрична цифрова идентичност, която „се развива така, както и вие се развивате“ се въвежда в „отдалечени общности с ниски доходи“ в Западна Африка благодарение на публично-частно партньорство между подкрепяния от Бил Гейтс алианс за ваксини GAVI, Mastercard и задвижваната от изкуствен интелект компания за удостоверяване на самоличността Trust Stamp.

Програмата, която стартира за първи път в края на 2018г., предвижда интегриране на платформата за дигитална идентичност на Trust Stamp в „Wellness Pass“ на GAVI-Mastercard – дигитален запис на ваксинациите и система за идентификация, която е свързана и със системата на Mastercard „click-to-play“, задвижвана от нейната технология за изкуствен интелект и машинно обучение, наречена NuData. Mastercard, освен че изповядва ангажимента си да насърчава „централизираното водене на регистър на детските имунизации“, се описва и като лидер към „Свят отвъд парите в брой“, а партньорството и с GAVI бележи нов подход към свързването на биометрична цифрова система за идентификация, регистър на ваксинациите и система за разплащане в една цялостна платформа.

„Само малък процент от първоначално съществуващите данни се съдържат в хеша“, заявява главният изпълнителен директор на Trust Stamp Гарет Генер. „Това, което имате, е нещо по-безопасно за съхранение, защото не може да бъде използвано за пряка идентификация. Никой не би ви разпознал в тази огромна бъркотия от числа.“ Резултатът, според Генър, е „необратима система за нелична информация“, която „защитава неприкосновеността на личния живот, намалява потенциала за злоупотреба и позволява ефективно включване, когато няма друга форма на правен запис“.

В неотдавнашно съобщение за пресата Генер обясни също така, че уникалният „хеш“ може да се „развива“, тъй като всеки път, когато на детето или лицето се поставя ваксина, се създава нов хеш с актуализирана здравна информация. Алгоритмите на изкуствения интелект на Trust Stamp могат точно да определят дали различните „хешове“ принадлежат на едно и също лице, което означава, че „хешът се развива с течение на времето, точно както вие се развивате“, каза Генер.

Trust Stamp също споделя тази пазарно ориентирана визия за своята система за цифрова идентичност, тъй като компанията заяви, че търси нови възможности за комерсиализация на своята технология Evergreen Hash, по-специално в системите на затворите. Разговорите с частни и публични затворнически системи разкриха интерес към използването на технологията на Trust Stamp за осигуряване на идентификация на лица, които са предсрочно освободени, „без да ги карат да плащат за скъпи гривни за глезена, които следят всяка тяхна стъпка“, тъй като платформата на Trust Stamp очевидно ще осигури същата функция, но по „безконтактен“ и по-евтин начин.

Интересът на Trust Stamp да предоставя технологията си както на реакцията на COVID-19, така и на правоприлагащите органи, е част от нарастваща тенденция, при която множество компании, предоставящи цифрови решения на COVID-19, предлагат същите решения и на затворническите системи и полицейските органи за целите на наблюдението и „прогнозната полицейска дейност“.

Ваня Милева

1) https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F_4.0

2) https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0

3) Гласуването в Интернет или i-Voting е система, която позволява на избирателите да гласуват от всеки компютър, свързан с интернет, навсякъде по света. Напълно несвързано с електронните системи за гласуване, използвани другаде, които включват скъпи и проблемни машини, естонското решение е просто, елегантно и сигурно. https://e-estonia.com/solutions/e-governance/i-voting/

4) https://e-estonia.com/solutions/e-identity/id-card/

5) https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%87%D0%B5%D0%B9%D0%BD

6) https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/europes-digital-decade-digital-targets-2030_en

7) https://glasove.com/categories/novini/news/imunitett-sled-boleduvane-e-po-efikasen-sreshchu-delta-ot-tozi-pri-vaksinite?fbclid=IwAR3wm178x3-w_lDdoVtXl0Ydi6Sm1_wKt1PbVaPUIoWaQ3XmzjbkVZDwVec

8) ID2020 е публично-частен консорциум в услуга на Целта на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. за предоставяне на правна идентичност на всички хора. Основатели са Gavi (ваксионационен алианс), Майкрософт, Фондация Рокфелер, Accenture, Ideo.org и сред партньорите на ID2020 са Mastercard, Facebook и други, които може да разгледате тук – https://id2020.org/alliance#partners

9) https://www.biometricupdate.com/202007/trust-stamp-integrating-biometric-hash-solution-with-mastercard-on-childrens-vaccine-record-system

10) https://www.mintpressnews.com/africa-trust-stamp-covid-19-vaccine-record-payment-system/269346/

11) Цифрова идентичност: https://www.digital.bg/koy-shte-pritezhava-cifrovata-ni-identichnost-article872221.html

4 thoughts on “Цифрова идентичност – цифрово робство”
  1. […] Ключово е въвеждането на  „електронна идентичност“, което се случва в момента чрез „здравните паспорти“ и за което информирахме в статията „Цифрова идентичност – цифрово робство“. Цифрова идентичност – цифрово робство | Без Лого (bezlogo.c… […]

  2. […] Изглежда този въпрос е много популярен – мажоритарни избори и референдуми. Аз имам своите съмнения за това, че всичко е опит на глобалния фашизъм, на глобалните „публично-частни партньорства“ да върнат „доверието в системата“ с участие на гражданите във взимането на решения. Проблемът е, че пряката демокрация в електронен вид изисква цифрова самоличност с биометрични данни, иначе няма да можем да се идентифицираме нееднозначно и гласуването няма да е валидно. А както знаем, цифровата самоличност е пътят към дигиталния концлагер. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40