Познавате поне един от тях, нали?

От … АйТиТаТа.

Ще ги отличите по профилните снимки в социалната мрежа с внимателно подбрани рамки, които подчертават благия, но неотстъпчив Укор, който се впива право в сърцето Ви на технически неграмотен антинаучен антиваксър, обида за човешката еволюция и почти чувате заветните думи:

„Не се излагай. Файвджи е вредно, колкото рутерчето ти вкъщи.“

Шах.

А колко Ви се иска да попитате АйТиТо за интернет на нещата, 5G, Матрицата и зелените паспорти, но поглеждате профилната му рамка, на която е изписано „Остани вкъщи, спаси живот“ и осъзнавате, че ще намерите повече разбиране в групите на Демократична България и „Аз вярвам на Кирил Петков“.

Как да подходите?

За нас е изключително удоволствие да Ви представим новия ни наръчник „АйТиТа for Dummies“!

Първа глава: Първи стъпки

Ако сте жена, може директно да попитате „какво е 5G?“. Той не очаква от Вас да знаете за какво говорите по принцип и с радост ще Ви вземе под крилото на компетенциите си, за да Ви разкаже за широкочестотните ленти и бъдещето на комуникациите.

Може да изберете конкретен технически въпрос. Например:  „как ще съвместяват 3-та и 4-та генерация с 5G?“.

Да разгледаме един възможен отговор на субекта.

                – Това е ново поколение мрежа, много бърза, позволява голям трафик и обмен на данни. Ще свържем всичко с всичко, устройства, хора, животни…

Тук може да пропуснете техническите подробности. Не е нужно да се правите, че разбирате за какво Ви говори АйТиТо, важното е да проявявате интерес. Кимайте с глава и задавайте уточняващи въпроси, като „мога да ли изпържа гълъб на антената?“ и „защо не?“, както и „а, ако преди това му оскубя перушината?“. За целите ни е нужно да стигне до:

                – Приятел, представи си зашеметяващото сливане на нови технологични пробиви в широкообхватни области като изкуствен интелект, роботика, интернет на нещата, автономни превозни средства, 3D принтиране, нанотехнологии, биотехнологии, материалознание, съхранение на енергия и квантови изчисления, за да назовем само някои от тях. Много от тези иновации са в зародиш, но вече достигат до преломен момент в развитието си, тъй като се надграждат и усилват взаимно в сливането на технологии във физическия, цифровия и биологичния свят.

В този момент трябва да прекъснeте АйТиТо с думите:

                – Звучиш като Клаус Шваб от Световния икономически форум, който издаде книга 2020г, озаглавена „Ковид-19: Голямото зануляване“ и заяви, че „Четвъртата индустриална революция ще доведе до сливане на нашата физическа, цифрова и биологична идентичност.“

Втора Глава: Съспенс

Субектът Ви претегля наум. Името Клаус Шваб звучи като име на визионер, интелигентен събеседник от класата на АйТиТо, но ковид-19 в заглавието на книгата подсказва, че Шваб вероятно е герой в крайнодясна конспирация за рептили, в която самолети ни пръскат с коронавируси. В този момент трябва да действате, за да материализирате квантовото състояние на АйТиТо в благоприятна за Вас стойност. Използвайте по ваша преценка и според ситуацията следните изрази: „Джавистите са като антиваксърите“, „Трагедията на България са Бай Ганьовците“ или „Кирил Петков е интелигентен човек и трябва да му бъде даден шанс“. Ако не се получи, може да импровизирате, например „Трагедията на България са джавистите“.

Трета Глава: Конспирология за АйТиТа

Субектът, провокиран от нашето невинно споменаване на Четвърта индустриална революция и пандемията от Ковид-19 в общ контекст, разказва за вижданията си по повод на предприетите мерки:

                – Виж сега, начинът да се справим с пандемията, е да работим отдалечено, да учим онлайн, да ни следят с камери с лицево разпознаване и да носим устройства за локализация, за да се гарантира спазването на изолация и всички други произволни правила. Мисля също, че не трябва никога повече да се свързваме с човешко същество. Нищо не губим така или иначе. Просто за всеки случай. Технологиите могат да посредничат във всеки контакт. Трябва да влезем в 21 век. А като е имало чума, да не е имало объркани протестиращи, които си мислят, че международен кабал им нарушава правата?

Тук трябва да се пошегувате:

                –  „Програмистите чак сега разбраха, че начинът им на живот се казва карантина“.

Четвърта Глава: Семената на съмнението

АйТиТо възприема шегата Ви като иронична случайност. В света на АйТиТо всичко са щастливи случайности, както когато софтуерът въобще работи. Всякакъв намек за умишлено търсен ефект от пандемичните мерки, може да Ви етикира като крайнодесен конспиративен антинаучен антиваксър, но на този етап, това е без значение. Много внимателно подскажете на АйТиТо, че може би вицът трябва да се приема буквално.

Ваня Милева, АйТи

One thought on “АйТиТаТа и Четвърта индустриална революция”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40