Декември 2021. Година и 9 месеца от началото на Ковид кризата, а обществото ни е по-разделено от всякога. Как допуснахме да се стигне дотук? И можем ли да направим нещо, за да променим хода на събитията?

За 2 години светът направи толкова рязък завой, че е трудно да си представим как някога бихме могли да си върнем „нормалността“ такава, каквато беше преди 2020г. Когато погледнем на нещата ретроспективно виждаме яркия контраст между действителността сега и тази от преди 2 години. В хода на нещата обаче промените сами по себе си не изглеждат толкова фрапантни. Как се получава това противоречие?

Инкрементализъм. В това се крие тайната да накараш обществото да приеме неща, които, представени в техния цялостен вид, биха били немислими. Както е написал преди десетки години Милтън Майер в неговата книга „Те мислеха, че са свободни: Германците 33-45г.“ – шокиращият повод, който ще обедини всички ни, никога няма да дойде. Стъпка „В“ не е толкова по-лоша от Стъпка „Б“, и, ако не сте отстоявали своето, казвайки категорично „НЕ“ на  Стъпка „Б“, защо бихте го сторили на Стъпка „В“? И така към стъпка „Г“. Дистопията, която ни чака след 2, 5, 10 години, ще бъде предшествана от хиляди незначителни стъпчици, всяка една от които малко по-рестриктивна, малко по-опресивна от предишната. Повод, който да ни накара да кажем „ДОСТАТЪЧНО!“ няма – и никога няма да има.

Но, както и да е. С този кратък текст искам да апелирам към всички да не допускаме да бъдем разделяни. Пределно ясно ми е, че в основата на ожесточената поляризация в обществото ни стоят коренно различните ни виждания по въпроса с пандемията. Затова, нека опитаме да оставим различията си настрана и да насочим енергията си към едно конкретно явление, срещу което бихме могли да се обединим – Зеленият сертификат.

Дори да не виждате нищо нередно в него, дори и да смятате, че сегашните му изисквания са резонни и нямате проблем с придобиването и съответно използването му, ви моля за момент да се абстрахирате от установените си мнения и нагласи и да помислите върху това, как бихте се почувствали при едно евентуално въвеждане на ново изискване, което не намирате за правилно? Ще има ли кой да ви защити? Ще има ли кой да застане редом с вас в протеста ви за справедливост? Не, защото прецедентът е поставен и въпреки, че е поставен в ущърб на онези, с които не сте съгласни (в случая неваксинираните), то е въпрос на време и вие да се окажете в същата позиция. Дотогава обаче ще сме нагазили твърде дълбоко в „новата нормалност“, за да има каквито и да е надежди за промяна.

Ако колективно не се обединим и не кажем ‚достатъчно‘, ще дойде момент, в който Зеленият сертификат ще започне да обхваща много по-широк спектър от свободи и граждански права. Виждаме, че идва момент, в който валидността на сертификата ще зависи от това, дали притежателят му има поставена бустерна доза, след това 4-та, 5-та и 6-та…

Ако сте от тези хора, които нямат проблем с поставянето на ваксина колкото пъти е необходимо, то ви моля да не разчитате наивно, че инфраструктурата, механизмите, технологията и условията, правещи възможно използването на сертификата, ще бъдат захвърлени в кофата веднага щом приключим с пандемията. Не. Сегашният вариант е просто входна точка и инструмент за нормализиране на новата социална динамика и новия начин на функциониране на обществото, а в недалечно бъдеще на сертификата ще се намерят и други, много по-дистопични приложения. Дори да не ви е грижа за евентуалните последици, които всичко това ще доведе за Вас лично, се замислете, дали това е светът, който искате да съградите за децата си? Свят, в който свободите, някога притежавани по подразбиране, са превърнати в привилегии, раздавани по усмотрение на властта.

В този смисъл, ваксинацията срещу Ковид е просто еднo зъбно колело в двигателя на „новата нормалност“. Залогът е далеч по-голям, а именно – нашият начин на живот като цяло, и в частност нашето тяло, правата върху което, веднъж доброволно предоставени, няма да се ограничат само до принудата за ваксинация срещу Ковид.

Въпреки различията и  огромните несъответствия, помежду ни несъмнено стои фундаменталното, като че ли невидимо действие на сертификата, а именно сегрегацията и разбиването на обществото на малки враждуващи групички, което може да бъде в ущърб единствено на нас – обикновените хора. Ваксинирани или не, всички можем заедно да се противопоставим срещу общата заплаха в лицето на набиращия инерция тоталитаризъм.

Християн Цветанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40