С налагането на онлайн обучение на децата чрез лъжите за смъртоносна пандемия, се разгърна пълната трансформация в образованието, което трябва да обслужва Индустрия 4.0.

Родители и учители се заблуждават, ако мислят, че ще има връщане към традиционно, холистично и присъствено образование с учител и съученици. Зависи от нас дали ще чакаме някой да върне образованието на децата ни или ще се борим да сторим този дар за тях. В първия случай трансформацията ще се състои според визията на архитектите на Индустрия 4.0, които пишат всичките ни системи – от икономическата и финансовата до образователната и здравната. Вярвам, че техните празноглави марионетки на наша територия, както и всички по веригата на просветата, които просто изпълняват инструкции, следват правилата и модата, ще направят всичко възможно децата да бъдат лишени от смислено образование. Голяма ирония има в това, че същите хора щели да учат децата на „критично мислене“, което в света на новото нормално, означава безкритично поглъщане на цялата корпоративна пропаганда и безкомпромисна цензура на всякакъв критичен поглед.

Обучението в електронна среда на мобилни устройства се продава като „инклузивно образование“. Достатъчно е да имаш телефон и си в системата. Но признават, че много хора не разполагат с необходимата техника, така че дигиталната трансформация може да „задълбочи неравенствата“. По същия начин рекламират финтех – финансите с цифрови валути и електронен портфейл на телефона: инклузивни финанси и равенство на половете. Колко много хора ще интегрират във финансовата понци схема на дълг и робство с цифровите валути? Това означава „инклузивни финанси“. Хора, които нямат достъп до кредитиране и банкиране, но лесно ще им бъде инсталиран портфейл за криптовалути и базов доход. Има места по света, където хората нямат достъп до прясна вода, но затова пък им продават смартфоуни за инклузивно образование и финанси. И здравеопазване. И всякакви инклузивни услуги.

Индустрия 4.0 има нужда преди всичко от програмисти (STEM обучение), останалите кадри ще трябва непрекъснато да се преквалифицират, поради автоматизацията на работни места и да учат пропагандата за „устойчиво развитие“. Това се продава на хората като „учене през целия живот“.

Нека да видим какво са ни написали в медията за колониално-корпоративна дезинформация, известна като Дневник:
„В нормална ситуация въвеждането на електронно образование в България щеше да струва няколко десетки милиона лева и да отнеме поне година. Сега се случи за седмица“. Така вицепремиерът Томислав Дончев обобщи накратко една от малкото добри новини в България във времето на извънредно положение и страх от коронавируса COVID-19 – че макар и по неизбежност, по спешност и не по най-добрия начин, образованието у нас безвъзвратно прекрачи в дигиталната ера и вече нищо няма да е както преди.“

Да подчертаем „и вече нищо няма да е както преди“.

Още няколко акцента от статията:

„за учениците – разнообразие на възможностите да усвояват материала и достъпност по всяко време и на всяко място, за родителите – да участват активно в учебния процес, а не просто да помагат на децата си с домашните“.
„За реформатори се смятат учителите, които позволяват и поощряват ползването на мобилни телефони с учебна цел в час“

и още:

„Давам за пример ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив как с подкрепата на общината за около 18 месеца може да се постигне повсеместна дигитализация, на едно училище. Те нямат проблем с организирането на неприсъствени форми на обучение. Там дигиталните технологии във всеки учебен предмет са стандарт, а не изключение и „иновация“, посочва Ангелов.“
„Някои от тях карат учениците да изпращат снимки на попълнени тетрадки например, вместо да се възползват от платформите, в които могат да задават самостоятелна работа и да получават автоматизирано резултатите на децата“.

Дали от децата се очаква да използват въобще тетрадки и химикали?
Не мисля, че веднага ще се премине изцяло към онлайн обучение, вероятно ще се поддържа хибридно – присъствено, онлайн или самодейно (домашно, частно), но независимо от формата, дори да преобладават присъствените дни, децата ще бъдат интегрирани в дигитални образователни системи, ще нахлуят „образователните услуги“: курсове, преквалификации, финансиране и контрол върху образователния процес от корпорации, които ще очакват възръщаемост от инвестициите си, учене през целия живот, игрово и персонализирано образование. За уеднаквяване на способностите и уменията, Европейската комисия предвижда единна „референтна рамка“ и стандартизация на уменията на децата.

Какво още предвиждат? Геймификация на учебния процес. Според ПодМоста, някакъв сайт на обещаващи млади хора, които се опитват да ни вкарат в 21 век, геймърското образование има незаслужено лоша слава:
„Въпреки лошата си слава на разсейващ фактор, видеоигрите осезаемо навлизат в образованието, както и при презентациите, които стават все по-интерактивни, за разлика от традиционните слайдове в PowerPoint. Навремето ангажирахме вниманието на съучениците си с въпроси и скромни опити за викторини, днес просто кликваме на смартфоните си и играем Kahoot!.“.

Намерих ги в групата Образование 4.0.

Още за бъдещето на образованието от Блумбърг:
„Идеята е да се създаде децентрализирана онлайн платформа, която подкрепя трансфера и координацията на информация между ключовите заинтересовани страни в образователната система – обучители, обучаващи се, държавата и бизнеса. Това се извършва в два аспекта – единият е намирането и организирането на възможности за образование, а другият е по линия на разпознаването на придобитите знания и умения в края на образователния процес.
„Когато завършиш един курс или програма, без значение от коя точка на света, тази информация влиза в твоя образователен и кариерен паспорт, който се валидира върху блокчейн. Такъв паспорт е необходим, защото в глобалната икономика всичко е толкова динамично, че да загубиш месеци в това някой да проверява какви са знанията и уменията ти вече не е ефективно и не работи“, каза Даскалов.
Освен съкращаването на времето, друга полза от платформата е създаването на нови възможности за корпоративно обучение. Очаква се проектът да заработи през юни.“

Обърнете внимание на „паспорта“, това е цифровото досие, нашата цифрова самоличност, която в момента се опитват да вкарат със зелените паспорти. Тя ще се развие до цялостен цигитален аватар, цифрово копие на блокчейн с нашите умения и квалификации, ваксини, биометрични данни, банкови сметки и цифров портфейл, шофьорска книжка и интернет история.
Архитектурата на Индустрия 4.0 със социалния си рейтинг, изкуствен интелект и автоматизация на всички системи много прилича на игра с герои (на децата също ще бъдат изградени дигитални аватари, след налагането на цифрова самоличност). И разбира се, всичко това твърде много напомня за Матрицата. За съжаление сравнението на света днес с Матрицата не е само абстракция. Най-вълнуващо ще бъде, когато си имплантираме чипове с цифовата ни самоличност по примера на шведите. Дори няма да има нужда да ни пробиват главите със странни кабели, за да ни свържат към Метавселената на Фейсбук. Но твърде много се размечтахме.

Да разгледаме идеите на Световния икономически форум:
„При това внезапно отдръпване от класната стая в много части на света някои се питат дали приемането на онлайн обучението ще продължи и след пандемията и как тази промяна ще се отрази на световния образователен пазар.
Дори преди COVID-19 вече се наблюдаваше висок ръст и приемане на образователните технологии, като през 2019 г. глобалните инвестиции в образователни технологии достигнаха 18,66 млрд. щатски долара, а общият пазар на онлайн образованието се очаква да достигне 350 млрд. долара до 2025 г. Независимо дали става въпрос за езикови приложения, виртуални уроци, инструменти за видеоконференции или софтуер за онлайн обучение, след COVID-19 се наблюдава значителен ръст в използването.
Докато някои смятат, че непланираното и бързо преминаване към онлайн обучение – без обучение, с недостатъчна честотна лента и слаба подготовка – ще доведе до лошо потребителско преживяване, което не е благоприятно за устойчив растеж, други смятат, че ще се появи нов хибриден модел на обучение със значителни ползи. „Вярвам, че интегрирането на информационните технологии в образованието ще се ускори още повече и че онлайн образованието в крайна сметка ще се превърне в неразделен компонент на училищното образование„, казва Уан Тао, вицепрезидент на Tencent Cloud и вицепрезидент на Tencent Education.

Ваня Милева

One thought on “Учене през целия живот в Индустрия 4.0”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40