Програма на „Агенцията за противодействие на оръжията за масово поразяване на САЩ“ (DTRA) в Република Грузия. Снимка: Министерство на вътрешните работи на Грузия

Макар че САЩ планират да увеличат военното си присъствие в Източна Европа, за да „защитят съюзниците си от Русия“, класифицирани документи показват какво на практика представлява американската „защита“.

Пентагонът е провел биологични експерименти, с потенциално смъртоносен изход, върху 4400 войници в Украйна и 1000 войници в Грузия. Според изтеклите документи, всички смъртни случаи на доброволци трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа (в Украйна) и 48 часа (в Грузия).

Двете страни се считат за най-лоялните партньори на САЩ в региона, като на тяхна територия се изпълняват редица програми на Пентагона. Една от тях е програмата за „Биологично участие“ на „Агенцията за противодействие на оръжията за масово поразяване“ (DTRA) на стойност 2,5 млрд. долара, която включва изследвания на биологични агенти, смъртоносни вируси и бактерии, устойчиви на антибиотици, които на практика се експериментират върху местното население.

Проект GG-21: „Всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат незабавно докладвани“

Пентагонът стартира 5-годишен проект с възможно удължаване до още 3 години, под кодовото име GG-21: „Пренасяни от членестоноги и зоонозни инфекции сред военнослужещите в Грузия“. Според описанието на проекта ще бъдат взети кръвни проби от 1000 новобранци по време на  медицински преглед в грузинската военна болница, разположена в град Гори.

Пробите ще бъдат изследвани за антитела срещу четиринадесет патогена:

 • Бацилус антрацис (Антракс)
 • Бруцела (Бруцелоза)
 • Крим-Конго (хеморагична треска)
 • Coxiella burnetii (Ку-треска)
 • Францисела туларензис
 • Хантавируси
 • Видове рикетсии
 • Вирус на TBE
 • Род бактерии Бартонела
 • Род бактерии Борелия
 • Бактерии Ерлихия
 • Бактерии Лептоспира
 • Салмонела тифи
 • Западнонилски вирус (Западнонилска треска)

Количеството на взетата кръв ще бъде 10 ml. Пробите ще се съхраняват за неопределено време в NCDC (Грузински национален център за контрол на заболяванията и обществено здраве, Изследователски център Ричард Лугар) или USAMRU-G (Специално подразделение на армията на САЩ), а аликвоти могат да бъдат изпратени в централата на WRAIR (Изследователски институт на американската армия „Уолтър Рийд“) в САЩ за бъдещи научни изследвания. Изследователският институт на армията „Уолтър Рийд“ (Walter Reed Army Institute of Research – WRAIR) е най-голямата структура за биомедицински изследвания, управлявана от Министерството на отбраната на САЩ. Резултатите от изследването на кръвта няма да бъдат предоставени на участниците в изследването.

Подобна процедура не може да причини смърт. Въпреки това, според доклада за проекта, „всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат незабавно докладвани (обикновено в рамките на 48 часа от уведомяването на главния изследовател)“ на Военната болница в Джорджия и на Воненния изследователски институт „Уолтър Рийд“.

Според доклада за проекта GG-21 „всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат незабавно докладвани“ на грузинската военна болница и на WRAIR, САЩ.

 

Кръвните проби на войниците ще бъдат съхранявани и допълнително изследвани в Центъра Лугар, медицински комплекс на стойност 180 млн. долара, финансиран от Пентагона в грузинската столица Тбилиси.

Центърът „Лугар“ стана печално известен през последните години със спорните си дейности, лабораторни инциденти и скандалите около програмата за борба с хепатит С на американския фармацевтичен гигант „Гилеад“ в Грузия, която доведе до смъртта на най-малко 248 пациенти. В повечето случаи причината за смъртта е посочена като „неизвестна“, показват вътрешни документи.

Грузинският проект GG-21 е финансиран от Агенцията за намаляване на риска в областта на отбраната на САЩ и изпълняван от американски военни учени от специално подразделение на американската армия с кодово име USAMRU-G, които работят в Център Лугар. Те са получили дипломатически имунитет в Грузия, за да изследват бактерии, вируси и токсини, без да бъдат дипломати. Това звено е подчинено на Изследователския институт на армията „Уолтър Рийд“ (WRAIR).

Центърът „Лугар“ е биолаборатория в столицата на Грузия Тбилиси, финансирана от Пентагона със 180 милиона долара.

Дипломатически автомобил с регистрационна табела на посолството на САЩ в Тбилиси на паркинга на центъра „Лугар“. Американските учени, работещи в лабораторията на Пентагона в Грузия, карат дипломатически автомобили, тъй като са получили дипломатически имунитет. Снимки: Диляна Гайтанджиева

 

Документите, получени от регистъра на федералните договори на САЩ, показват, че USAMRU-G разширява дейността си към други съюзници на Съединените щати в региона и „създава експедиционни способности“ в Грузия, Украйна, България, Румъния, Полша, Латвия и на други места в бъдеще. Следващият проект на USAMRU-G, включващ биологични тестове върху войници, трябва да започне през март тази година във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Проект UP-8: “Смъртните случаи на участниците в изследването трябва да бъдат докладвани до 24 часа”

Агенцията за противодействие на оръжията за масово поразяване на САЩ (DTRA) финансира и друг подобен проект, в Украйна, наречен UP-8: “Разпространението на вируса на хеморагичната треска Крим-Конго и хантавирусите в Украйна и потенциалната нужда от диференциална диагноза при пациенти с подозирана лептоспироза (остра инфекциозна болест).“ Проектът стартира през 2017 г. и е продължен няколко пъти до 2020 г., личи от документите.

Според описанието на проекта, кръвни проби е трябвало да бъдат взети от 4400 войници в добро здраве – от Лвов, Харков, Одеса и Киев. Четири хиляди от тези проби е трябвало да бъда изследвани за антитела от хантавируси, а 400 от тях – за наличие на такива от вируса, причиняващ Крим-Конго (CCHF). Резултатите от кръвните проби не е трябвало да бъдат достъпни за субектите на изследването.

Няма информация за това, какви допълнителни процедури са били извършвани, освен, че „сериозни случаи, включително смърт, трябва да бъдат докладвани до 24 часа. Всички случаи на смърт, за които се подозира или се знае, че са свързани с целите на проучването, следва да бъдат отнесени до вниманието на биоетичните комисии на САЩ и Украйна.“

Кръвни проби от 4 хил. украински войници е следвало да бъдат тествани за хентавируси, a други 400 – за вируса на Крим-Конго (CCHF), според документите на проекта на DTRA в Украйна – UP-8.

От докумените на проект UP-8: „Сериозни инциденти, включително случаи на смърт следва да бъдат докладвани до 24 часа. Всички случаи на смърт, за които се подозира или се знае, че са свързани с целите на проучването, следва да бъдат отнесени до вниманието на биоетичните комисии на САЩ и Украйна Източник: ukr-leaks.org

 

Според информация, получена от Федералния регистър на подизпълнителите на САЩ, Агенцията за противодействие на оръжията за масово поразяване на САЩ (DTRA) е изразходвала 80 милиона долара за биологически опити в Украйна към 30 юли 2020 г. Подизпълнител на програмата е американската компания Black &Veatch Special Projects Corp.

Друг подизпълнител на DTRA в Украйна е фирмата CH2M Hill – също американска компания. Тя е получила 22,8 милиона долара в периода 2020-2023 за реновацията и оборудването на две биолаборатории: Държавния научно-изследователски институт за лабораторна диагностика и ветеринарно-санитарна експертиза (Kyiv ILD) и Регионалната диагностична лаборатория на Украинската служба за защита на потребителите и безопасност на храните (Odesa RDL).

Служителите на американската армия са освободени от отговорност при смъртни случаи и нараняване на местното население

Дейността на „Агенцията за противодействие на оръжията за масово поразяване на САЩ“ (DTRA) в Украйна и Грузия се регулира от специални двустранни споразумения. Според техните условия, двете страни поемат ангажимент да не предявяват никакви претенции към правителството на САЩ, американските военнослужещи, подизпълнители на изследователските проекти и служители на тези подизпълнители, за всякакви щети, смърт или наранявания, произтичащи от дейностите, предвидени в споразумението. Ако учени, работещи по проектите на DTRA предизвикат смърт или наранявания, няма да им бъде търсена отговорност.

На всичкото отгоре, претенции от трети страни (напр. роднини) относно случаи на смърт или нараняване в Украйна, вследствие от действие или бездействие на американски служители, работещи по споразумението, следва да бъдат предявявани не на американската, а на украинската страна.

Диляна Гайтанджиева

24 януари 2022г. 

Източник: Сайт на Диляна Гайтанджиева – Dilyana.bg

Превод от английски: екип на Без лого

Последвайте телеграм канала на Диляна Гайтанджиева: https://t.me/armswatch

One thought on “Документи разкриват биологични експерименти на САЩ в Украйна и Грузия”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40