Българската образователна система е крайно неефективна за нуждите на интелектуалното израстване на хората в съвременното общество.

На Запад, когато образованието спира да бъде привилегия на аристократите и най-заслужилите и будни сред ниските класи, и се масовизира, това на пръв поглед издигане на света до нови висоти, разкрива съвсем скоро и своите отвратителни черти.

Нивото на образованието пада значително, а в училища и университети се вклинява духът на утилитаризма. Тези първи стъпки на прохождащата в сферата на образованието „маса“ са посрещнати от медийните магнати, които виждат в този процес шанс да забогатеят, тъй като научените да четат хора ще бъдат отлична клиентела за тях. Създава се жълтата преса, а смея да твърдя, след като е създадена веднъж, тя се превръща в хегемон и диктува общественото мнение, а жълтият цвят става най-използвания от вестникарската мастилница.

За властници и диктатори вестниците, радиото, телевизията, а сега и интернет, стават най-мощното средство за пропаганда, което светът някога е виждал. Това става в демокрациите на Запад, макар да се създават агенции като Работническата образователна асоциация и Британската радиоразпръсквателна компания, които бдят над образованието, както и лекториите на университетите в много страни. Процесите се пренасят и в „извъндемократичния“ свят, но там положението с качеството на образованието и свободата на медиите е още по-лошо.

От тук нататък, обаче хората ще бъдат изкарани от летаргичния си сън, в който те са били далеч от Левиатана на Образователната система и Медиите, но са спели спокойно в своя малък свободен свят. Те ще се събуждат и заспиват с телевизора и както сега е модерно ще броят умрелите от смърт, а нищожна част от тях и от Вирус 19 – по-лош от смъртта.

Гьобелс – този медиен революционер, вдигна средствата за пропаганда до такива висоти, включвайки и изключвайки в злокобните си планове всички хора, които сметне за подходящи или неподходящи. Тази медийна революция и естествения медиен подбор, берат плодовете си и в момента, когато Вирус 19 шества по всички телевизори, а от тях през домовете на хората, стоящи мирно и маскирани до неузнаваемост.

Голямата българска писателка Вера Мутафчиева каза преди години, че за да се справят с това положение българите, трябва да изминат няколко поколения след комунистическия режим.

За съжаление повече от 30 години след него, полуобразованите българчета, излюпени от университетите не могат да свържат 2 и 2 в този зъл свят. Те сформират кръгове на интелигенти и искат да се присламчат към някоя власт, но в повечето случаи остават с празни ръце, залостени между труда и капитала и няма кой да се ползва от услугите им. Дисквалифицираната интелигенция иска да клади революции и се опитва да говори от името на народа. Но Александър Пушкин предупреждава:

„Рекли безумци: „Свободата

не съществува на земята! „

Повярвал е народът в тях

и в празните им шумни речи,

че няма справедливост вече,

че всичко вятър е и прах.“

п.п. Колко прав е бил поетът. Българската интелигенция, като всяка интелигенция е само това – вятър и прах.

Петър Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40