По-долу представям превод на статия, която представя прехода към електронен идентификатор от гледна точка на официалната пропаганда: колко ще ни улесни за достъп до услуги, как ще могат хора от всички точки на земята да се идентифицират онлайн, как Е-стония е нашият пример за дигиталното ни бъдеще.

Ще забележите и в нашите медии, че пропагандата представя на хората „ползата“ от електронните (блокчейн) идентификатори, като инклузивна (цели се създаването на глобален идентификатор, вашият адрес в интернет), идея, която предпазва от кражба на самоличност или плагиатство (заедно с NFT/Незаменяеми токъни). Колко ще е хубаво всеки навсякъде да може да се идентифицира!

Сякаш на хората това им е първа грижа: „леле, как ще успея да се идентифицирам сигурно и недвусмислено в интернет“. „И за какво са ни тези име и парола в социалните мрежи? Не е ли по-добре да влизаме в профила си с цифровия си идентификатор, свързан с електронен портфейл, централната банка и биометрични данни?“

По стъпките на Естония: Проекти за успешна цифрова идентификация

Необходимостта от улесняване на безопасното и сигурно пътуване е от първостепенно значение, като цифровите идентификатори, които служат като виртуални паспорти и сертификати за ваксини, вероятно ще се превърнат в бъдещето на глобалната проверка на самоличността. Въпреки това всеки амбициозен технологичен напредък е свързан с определен дял от рисковете за сигурността на данните и измамите. От началото на пандемията не само че броят на измамите в световен мащаб продължава да нараства, но и пропуснахме златни възможности да внедрим единни решения (като ваксинационните паспорти на COVID), които да запазят както цифровото, така и физическото ни аз здраво и сигурно.
Всички са нетърпеливи да се върнат към усещането за нормалност – от измъчваните от кабинна треска пътници до фирмите, които копнеят за тълпите от хора преди пандемията. Тъй като организациите разработват свои собствени практики за повторно отваряне, някои митове и предизвикателства, свързани с проверката на цифровата самоличност, трябва да бъдат коригирани. Цифровите паспорти предлагат несравнимо глобално удобство и сигурност, като създават вход към бъдещето на цифровата идентичност. Въпреки това, макар че цифровите лични карти и здравните паспорти представляват нови възможности за широкото приемане на подобрена цифрова идентификация, тези технологии не са лишени от своите капани. Предизвикателствата, свързани с внедряването на тази технология, са огромни, поради което наблюдението на практиките на настоящите лидери в цифровото пространство (като Естония) може да предостави някои така необходими насоки.

Макар и малка, Естония и нейното скромно население от 1,3 млн. души са много по-напред от останалия свят, когато става въпрос за сигурна електронна идентичност. Жителите на страната се шегуват, че единственото нещо, което не можете да направите онлайн, е да се ожените, тъй като Естония наистина е страната на електронното всичко. Тъй като страната се превърна в развъдник на технологични стартъпи, разширяването на технологията за цифрова идентификация остана част от структурата на страната.

Естония остава ненадмината в сферата на приемането на високоразвити национални системи за лични карти. Безпроблемната електронна лична карта функционира по-добре от обикновена физическа или фотографска лична карта, тъй като осигурява достъп до всички държавни услуги. Докато други държави издават национални документи за самоличност, всяко лице, живеещо в Естония, има право на този правителствен цифров документ за самоличност поради масовото му приемане в страната от 2001 г. насам.

Комисията на ЕС планира, че до 2030 г. всички ключови обществени услуги трябва да бъдат достъпни онлайн, а 80 % от гражданите трябва да използват решение за електронна идентификация. За сравнение, 98 % от естонците вече имат цифрова лична карта, а 70 % от населението редовно използват лична карта за обществени услуги, поради което физическите лични карти, паспортите или практиките за идентификация по системата за социално осигуряване на САЩ изглеждат остарели и неумели в защитата срещу измами. Всяка държава, която иска да запази мястото си на масата на цифровите технологии, ще трябва да възприеме напредъка, който Естония направи в областта на електронната идентичност, и да осигури процеси, които да направят приемането на тези услуги възможно най-гладко.

Тъй като бизнесът приема цифровата трансформация, а глобализацията набира скорост, милиарди хора ще се нуждаят от достъп до изцяло цифров свят по-скоро, отколкото си мислим. Издаваните от правителството национални документи за самоличност са най-доброто, с което разполагаме в момента за идентифициране на дадено лице, но те имат своите ограничения, тъй като не всички са създадени еднакво. В зависимост от държавата, която е издала документа за самоличност, хората имат различен достъп до услуги. За да отключим възможностите за повече хора, трябва да създадем сигурна цифрова самоличност, която да може лесно да се проверява. Бъдещето на проверката на самоличността надхвърля простите проверки за автентичност на документи и се крие в биометричните данни, управлявани от изкуствен интелект, и кръстосаното свързване на данни.

Навлизаме в нова сфера на глобалната идентичност, която е по-сигурна и по-трудна за дублиране от всякога, предлагайки по-силна алтернатива за проверка на онлайн трансакциите, предотвратяване на измами и в крайна сметка позволяваща движение без ограничения по света. В съчетание с постоянната проверка на „познай своя клиент“ (KYC) (удостоверяване на автентичността при всяка транзакция) общностите ще разполагат с многобройни начини за достъп до ефективна идентификация в реално време, където и когато това е най-важно.

Тъй като светът се опитва да се отърси от хватката на пандемията и цифровите идентификатори стават все по-разпространени, гражданите на света трябва да бъдат бдителни по отношение на новите заплахи за сигурността, които се появиха. Индустрията за предотвратяване на измами вече е завинаги променена, тъй като тази промяна в практиките за цифрова идентификация продължава да се утвърждава. За да се балансират предизвикателствата на издаваните от правителството документи за самоличност с предимствата на глобалните цифрови идентичности, други държави трябва да последват примера на Естония в създаването на успешна цифрова идентификация. Като се съсредоточи върху установяването на еднакви инфраструктурни стандарти за всички държави (еврото предоставя идеален проект за това как може да се направи това), ЕС може да даде възможност за истинска промяна на пазара на идентичността. Надеждата за единна, глобална идентичност може да изглежда като замък във въздуха, но това е стъпка, която трябва да предприемем, за да гарантираме сигурността за всички.“

От Forbes разбираме, че в САЩ „Тихо се разгръща национален пропуск за ваксини – и червените щати се качват на борда“:

„Докато вариантът „омикрон“ отслабва хватката си над света, авиолиниите продължават да изискват от пътниците да представят доказателство за ваксинация. И все по-често хартиената ваксинационна карта на CDC не е достатъчна.

Макар че правителството на Съединените щати не е издало федерален цифров паспорт за ваксина, все пак се е появил национален стандарт. Към днешна дата 21 щата, окръг Колумбия и Пуерто Рико предлагат достъп до здравната карта SMART – проверимо цифрово доказателство за ваксинация, разработено в рамките на Инициативата за ваксинационни удостоверения (Vaccination Credential Initiative – VCI) – глобална коалиция от публични и частни заинтересовани страни, включваща Microsoft, Salesforce, Oracle, клиниката Mayo и други здравни и технологични специалисти.

Съвсем скоро поне още четири щата ще започнат да предоставят достъп до здравните карти SMART. „Наблюдаваме забележителен ръст на щатите, които официално са стартирали публични портали, където хората могат да получат проверими удостоверения за ваксинация под формата на SMART здравни карти с QR код“, казва Брайън Андерсън, съосновател на VCI и главен лекар по цифрово здравеопазване в MITRE.“

А какво ще се случи, ако хакери ни свалят сайта, бизнеса или електронното правителство? Загубите, тревогите и човешката цена ще са огромни. Това е светът на цифровите услуги, цифровата икономика и цифровия живот. Взаимосвързан, уязвим от гледна точка на сигурност, сривове и грешки, но се продава като нашето неизменно бъдеще.

Мрежовата сигурност, „борбата с фалшивите новини“, тоест цензурата и контролът върху информацията в интернет, „проследяването на злонамерени играчи“, киберпрестъпници и конспиролози, които скоро ще се окаже, че са всъщност обикновеният човек, са от първостепенна важност. С руската военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна, изглежда, че започна киберпандемията, разигравана с Киберполигон (1) вече няколко поредни години.

Произволни новини от последните дни:

25 февруари: „Производителят на чипове Nvidia разследва потенциална кибератака“

16 февруари: „Кибератаката в Украйна е най-голямата по рода си в историята на страната, твърди официално лице“

25 февруари, Англия: „Извънредно: Националната здравна служба е поставена под тревога за кибератаки след руското нахлуване в Украйна“

25 февруари: „Ответна реакция на Путин: „Анонимните“ обявяват кибервойна на Русия в опит да спрат инвазията“

24 февруари: „Русия, Украйна и опасността от глобална кибервойна“

 

Ваня Милева

1) Миналата година Световният икономически форум си партнира с руското правителство и световните банки, за да проведе симулация на кибератака, насочена към финансовата индустрия – реално събитие, което би проправило пътя към „рестартиране“ на световната икономика. Симулацията, наречена „Киберполигон“, може да е била нещо повече от типично упражнение за планиране и има сходство с финансираната от Световния икономически форум симулация на пандемия „Събитие 201“, която за кратко предшестваше кризата Ковид-19.

One thought on “Кибер-пандемия”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40