Автор: д-р Пиърс Робинсън

Източник: PANDA (Pandemics Data & Analytics)

Когато през март 2020г, Ковид-19 за пръв път се появи в новините, написах статия за независимата медия OffGuardian, в която предупредих за сериозните опасности, пред които може да сме изправени. Не ставаше дума за Ковид-19 и каквато и да е заплаха, а за възможността, могъщи фактори да се опитат да се възползват от кризата, за да реализират политически и икономически цели.
Като направих сравнение с 11 септември, отбелязах, че ситуации, когато обществеността е обзета от страх, създават условия, подходящи за манипулация, по-специално чрез пропаганда. В случая с 11 септември общественият страх от тероризъм доведе до глобална „война срещу тероризма“, докато, както вече знаем от документите, президентът на САЩ Джордж Буш и британският министър-председател Тони Блеър обсъждаха започването на серия от „войни за смяна на режима“ през седмиците след 11 септември. Блеър пише на Буш: „Ако свалянето на Саддам е главна цел, много по-лесно е това да стане с мълчаливото съгласие на Сирия и Иран, отколкото да се ударят и трите наведнъж“. Тези войни бяха свързани не толкова с борбата с „ислямския фундаменталистки тероризъм“, колкото с осъществяването на геополитически аспирации за „смяна на режима“. Накратко, 11 септември и страхът от тероризъм бяха пропагандирани, за да се мобилизира подкрепа за по-широки геополитически цели. Повече от 20 години по-късно ние все още живеем с последиците от тези войни за „смяната на режими“.

Две години след началото на ковид-19 за мнозина стана ясно, че това е събитие, свързано с високо ниво на пропаганда, под чието прикритие се прокарват политически и икономически цели. Например, вече знаем, че в Обединеното кралство е използвана поведенческа психология за повишаване на нивото на страх, с цел принуждаване на населението да се подчини на заключването и останалите мерки. Много хора са притискани да приемат серия от инжекции в замяна на обещания за права и свободи. Вече знаем също така, че пропагандните дейности са включвали клеветнически кампании срещу учени дисиденти и поне в един голям случай са били инициирани от високопоставени служители: През есента на 2020г, Антъни Фаучи, главен медицински съветник президента на САЩ и директорът на Националния институт по здравеопазване Франсис Колинс обсъждат необходимостта от бързото ликвидиране на Декларацията от Грейт Барингтън, чиито автори се застъпиха за алтернативен отговор на ковид-19, насочен към защита на високорискови групи и избягване на разрушителните локдаун мерки. Колинс пише в електронно писмо, че това „предложение на тримата маргинални епидемиолози … изглежда се радва на голямо внимание … Необходими са бързи и унищожителни публикации за подкопаване на неговите предпоставки“. Вместо цивилизован и солиден научен дебат, последва клеветническа кампания. За мнозина вече става ясно, че политиките на заключване и масова ваксинация, точно тези политики, които се насърчават въз основа на широко разпространения страх от вируса, са дълбоко проблематични. Голяма част от учените и медицинските специалисти вече ясно и многократно предупреждават правителствата и гражданите, че домашният арест е вреден и неефективен, докато масовото инжектиране на населението може да причини повече вреда, отколкото полза.

Що се отнася до напредъка на политическите и икономическите програми, някои анализатори твърдят, че големите икономически и политически събития вървят ръка за ръка с ковид-19. Сред тях са стремежът към цифрови валути на централните банки (CBDC) в контекста на голяма предстояща криза на финансовите пазари, чието начало възникна през есента на 2019г, и политико-икономическият проект, формулиран от Световния икономически форум (СИФ) и множество лидери, известен като „Голямото пренастройване„. По отношение на политико-икономическия проект, СИФ изигра ключова роля в популяризирането на конкретни идеи за Четвъртата индустриална революция (4ИР) и „цифровизираното общество“ (например „интелигентните градове“). Книгата COVID-19: Голямото пренастройване“ беше публикувана през юли 2020 г., а авторът Клаус Шваб заяви, че: „Пандемията представлява рядка, но тясна възможност за размисъл, преосмисляне и пренастройване на нашия свят, за да се създаде по-здравословно, по-справедливо и по-проспериращо бъдеще“. Той също така смята, че четвъртата индустриална революция ще доведе до „сливане на нашата физическа, цифрова и биологична идентичност“. Очевидно е, че СИФ като организационна сила има значителен обхват. През 2017 г. Шваб се похвали:

„Когато споменавам имена като г-жа Меркел, дори Владимир Путин и т.н., всички те са били млади глобални лидери на Световния икономически форум. Но това, с което много се гордеем сега, е младото поколение като министър-председателя Трюдо, президента на Аржентина и т.н. Така че ние проникваме в кабинетите.  Вчера бях на прием на министър-председателя Трюдо и знам, че половината от този кабинет или дори повече от половината са нашите млади глобални лидери на Световния икономически форум …. това е вярно в Аржентина, а сега е вярно и във Франция, където президентът е млад глобален лидер.“

Що се отнася до икономическите събития, вече е установено, че голямата криза на репо пазарите през есента на 2019г, е била последвана от планиране на високо равнище, насочено към опити за разрешаване на предстояща финансова криза с по-големи мащаби от банковата криза от 2008г. Изглежда, че един от отговорите е стремежа към контрол върху валутите чрез централните банки (Central Bank Digital Currency, CBDC, електронни валути на централните банки, ЦВЦБ). Така например генералният директор на Банката за международни разплащания (БМР) Агустин Карстенс заяви през октомври 2020г, че

„Възнамеряваме да установим еквивалент на парите в брой и ще имаме огромна разлика, защото например при кеша не знаем кой използва една банкнота от 100 долара… Основната разлика със ЦВЦБ е, че централната банка ще има абсолютен контрол върху правилата и разпоредбите, които ще определят използването на този еквивалент, а също така ще разполагаме с технологията, за да ги наложим.“

Неотдавнашен и красноречив пример за тази власт, която може да бъде упражнена от правителствата във финансовата сфера, беше опитът на канадското правителство да потисне протестите на шофьорите на камиони срещу ковид мерките чрез запор на банкови сметки.

Тези политически и икономически програми имат сериозни потенциални последици за нашите общества и вероятно водят до дълбока и силно проблематична концентрация на власт и ограничаване на демокрацията. Едно от основателните опасения е, че ставаме свидетели на стремеж към система за социален кредит от китайски тип, при която интегрирането на личните данни и парите чрез цифрова идентичност позволява отнемането на активи от страна на властите, а в по-широк план, безпрецедентни нива на контрол върху живота на хората.

Със сигурност е ясно, че либералните демокрации преживяват сериозни ограничения на гражданските свободи и свободата на словото – доказателство са неотдавнашните събития в Канада – и постоянна икономическа и политическа криза. Ясно и емпирично доказуемо е, че обществото е подложено на принудителни и агресивни опити за ограничаване на неговата автономия, включително ограничаване на движението, правото на протест, свободата на работа и участие в обществените дела. От все по-голям брой хора се изисква да си поставят инжекции на редовни интервали, за да могат да участват в обществения живот. Това развитие е съпроводено от често открито агресивни и дискриминационни изявления на основните политически лидери по отношение на хората, които се противопоставят на инжекциите. Заплахата за гражданските свободи и демокрацията е безпрецедентна.

Въпреки това съпротивата беше значителна. Миналата седмица бяхме свидетели на разгръщане на дискусиите относно ефикасността на заключванията и разумността на задължителните инжекции. Само преди две седмици американският подкаст гигант на Джо Роугън излъчи дискусия за СИФ, докато водещото развлекателно шоу Saturday Night Live (SNL) пусна комедиен скеч, осмиващ маниите на средната класа по отношение на маските и ваксините. Друг популярен гигант в YouTube, Ръсел Бранд, многократно е излъчвал дебати, в които поставя под въпрос множество аспекти на реакцията на ковид-19, както и подчертава измамите и манипулациите, на които са били подложени хората през последните две години. В основата на този вид масовизиране на несъгласието стоят постоянните и широко разпространени протести срещу ограниченията на ковид-19 и множеството добре организирани групи и движения, които се противопоставят на различните политики, свързани с ковид.

Войната в Украйна обаче драматично и дълбоко измести фокуса на основното политическо и медийно внимание. В научната литература е добре известно, че военните ситуации са съпроводени с огромни нива на пропаганда и цензура, засилени емоции и относителна лекота, с която властите могат да диктуват контурите на обществения и политическия дебат. Това със сигурност изглежда е вярно във връзка с руската инвазия в Украйна. Но каквито и да са правата и грешките на този конкретен конфликт, съществува съвсем реална опасност той да бъде използван от властите, за да се отклони вниманието от многобройните проблеми, които изплуваха по отношение на ковид-19. Това е изключително обезпокоително за всеки, който иска да разбере действията на властите по време на пандемията, корупцията и опасностите, на които бяхме свидетели във връзка с мРНК ваксините, както и да потърси отговорност.

Но също така, което е може би по-важно, бойната треска може да послужи и като ново средство за отклоняване на вниманието от основните политически и икономически програми, за които някои анализатори ни предупреждават. Всъщност войната в Украйна има значителен потенциал да послужи като ново благоприятно събитие, улесняващо стремежа към ограничаване на свободите и разгръщането на програмите, за които например Световният икономически форум говори от две години насам. Разсеяната и уплашена от войната общественост ще бъде лесна за манипулиране, докато се въвеждат политики като цифрова идентификация, задължителни инжекции и цифрови валути на централните банки. Всъщност настоящият стремеж към разширяване на правомощията на Световната здравна организация (СЗО) е ясен пример за опасностите от по-нататъшната централизация на властта: Под прикритието на готовността за реагиране на пандемии, целта е СЗО да принуди държавите да прилагат ограничителни мерки, каквито наблюдавахме през последните две години. На 3 март 2022 г. Съветът на Европейския съюз обяви, че ще започнат преговори по отношение на това ново законодателство. Възможността за глобален режим на биологична сигурност, който радикално лишава от права автономността на местно и общностно ниво, трябва да бъде сериозно тревожна за всички нас.

Не можем да си позволим да продължаваме да се мятаме от една силно пропагандирана криза в друга и да позволяваме емоциите ни да бъдат овладявани от онези, които притежават политическа и икономическа власт. През последните две години много хора се просветиха по въпроси като пропагандата, пристрастността на основните медии, както и за нивата на корупция или конфликти на интереси, които съществуват както в националните, така и в световните институции. Важно е тези поуки да се запазят във фокуса на вниманието и да не бъдат замъглени от събитията в Украйна. Сега е моментът за спокойна и рационална оценка на събитията, които преживяваме, и повече от всякога за решителна ангажираност с разширяване на общественото разбиране на програмите, които според мнозина стоят в основата на ковид-19.

Това включва необходимостта да се анализират пропагандата и манипулацията, на които населението беше подложено през последните две години, както и все по-дискредитираните политически действия, включващи локдаунии масови ваксинации. Още по-важно е, че критичното разглеждане и осъзнаване на концентрацията на власт и загубата на демокрация, присъщи на разработки като цифровите идентификатори и цифровите валути на централните банки, както и тяхната взаимовръзка с политическите визии относно 4ИР и цифровизираното общество, са по-важни от всякога. Именно тези процеси представляват най-сериозната и съществена заплаха за хората, като потенциално могат да доведат до ерата на това, което някои описват като глобален тоталитаризъм. И накрая, трябва да се следи как кризата в Украйна може да се отрази и да даде възможност за развитие на политическите и икономическите процеси, които вече са напреднали по време на пандемията.

Повече от всякога трябва да намерим сили и увереност в себе си, за да се противопоставим на тези, които контролират политическата и икономическата власт. Без съмнение се намираме в критичен момент от нашата история. Хората трябва да останат фокусирани върху голямата картина.

Превод за Без лого: Ваня Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40