Джоузеф Юджийн Стиглиц е американски икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда за икономика през 2001г, и на Медал „Джон Бейтс Кларк“ (1979). Бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Неговата работа представлява отговор на тази на Милтън Фридман (1).

Проблем. Реакция. Решение. Фридман е известен като „десен“ икономист, Стиглиц се продава като „ляв“. Нищо от това не е вярно. Неолиберализмът (пазарният фундаментализъм и монетаризъм на Фридман) и технократският „капитализъм на заинтересованите“, известен също като „хепитализъм“ (щастлив капитализъм) на Стиглиц са схеми за източване на публични средства, реализиране на печалба за най-богатите за сметка на бедните, съхранение на състоянието и властта на елита, създаване на илюзия за социална мобилност, социална отговорност или „свободен пазар“. Зад тях стоят едни и същи хора. Когато единият проект е на път да бъде разобличен или изчерпва възможностите си, се разработва и изпълнява следващият.

Джоузеф Стиглиц e високопоставен критик на неолиберализма (2), притежател на най-престижната награда на Централноевропейски университет „Отворено Общество“, член на Римския клуб (3), на Съвета за външни отношения (4) и на Съвета за 21 век (5), икономически съветник на президента Бил Клинтън. Стиглиц е сред архитектите на капитализма на заинтересованите страни и застъпник за глобална зелена сделка.

Капитализъм на заинтересованите е моделът на контрол, осребряване и приватизиране на природата, тялото и личността на човека, скрити зад „зелената сделка“ и 4-та Индустриална революция, зад приятна реторика, нашепваща красиви слова като инклузивност, социална отговорност и екология. Схемата е популяризирана от Клаус Шваб, председателят на Световния икономически форум и според пропагандата, капитализъм на заинтересованите ще поправи несъвършенствата на неолиберализма, като включи работници, синдикати, правителствени представители и граждански организации в корпоративното управление като заинтересовани страни в публично-частни партньорства. Капитализмът нехае за цената, която плаща природата или обществото за печалбите на бизнеса, тази цена се нарича „отрицателни външни ефекти“. Капитализъм на заинтересованите се наема да поправи тази грешка, безотоговрност на акционерите, като включи природата, обществото и личността в капиталистическите разходи. Тоест като им постави оценка и цена. Като ползи за обществото и планетата се отчитат компании с положително „ESG“ въздействие (екологични, социални и управленски метрики) и „въздействащата инвестиция“ реализира печалба. Тази схема вероятно ще развие „зелен и социално отговорен“ балон, много по-голям от имотния балон, който се спука 2008 година, до финансови пазари за човешки и природен капитал.

През 2009 година Стиглиц оглавява комисия от загрижени и социално отговорни икономисти по поръчка на френския президент Никола Саркози, целта на която е да изработи подходящ индекс за измерване на напредъка на обществото. Според Стиглиц брутният вътршен продукт на една държава не е адекватен показател за щастието и благоденствието на гражданите и имаме нужда от промяна, която включва статистически данни за благополучието на природния и човешкия капитал. Според Стиглиц най-важно е качеството на живота, което се измерва с „устойчивост“ и най-големият проблем към момента е как да осчетоводим устойчивостта?

Тази „устойчивост“ е дефинирана в целите за устойчиво развитие на ООН (ЦУР) от 25 септември 2015г. на среща на върха в Ню Йорк. ООН дефинира 17 цели, които трябва да постигнем до 2030 година. Програмата за устойчиво развитие 2030 е част от програма 21 (дневен ред на 21 век). Световният икономически форум и ООН сключват публично-частно партньорство 2019 година.
За целта на „осчетоводяването“ на „въздействието“ към днешна дата технологичните компании разполагат с множество решения за измерване, запис и оценка на устойчивостта. Голяма част от тях са разработки, базирани на блокчейн регистри и ‘блокчейн счетоводни книги’, в които се записват данните от различни програми за социално или екологично въздействие.

Джоузеф Стиглиц е съпредседател на Института за ново икономическо мислене, елитен мозъчен тръст, финансиран от Джордж Сорос. На снимката по-долу от статията „Папа Франциск се присъединява към Джо Стиглиц и Роб Джонсън в създаването на ново икономическо мислене“ виждаме Стиглиц, Роб Джонсън (президент на института) и папа Франциск, щастливи и нетърпеливи да спасяват човечеството.


От статията: „От основно значение е да се работи върху образованието относно алтернативни системи, които не боготворят парите. Трябва да се опитаме да разработим програми и изследвания, свързани с концепцията за кръгова икономика, която да допринесе за просвещение, осъзнаващо границите на околната среда и учещо да връщаме в нея това, което сме взели“, предложи Стиглиц по време на срещата. „В противен случай човечеството върви към самоубийство“, съгласи се папа Франциск.“

Стиглиц е лидер на Комисията по глобална икономическа трансформация, инициирана от Института за ново икономическо мислене, „след драматичните политически сътресения в индустриализирания свят през 2016 г., влошаване на глобалната бедност и неравенство и неадекватни отговори на публичния и частния сектор на предизвикателствата, които продължават да тормозят световната икономика 10 години след финансовата криза„.

Бележки:

 1.  Неолиберализмът е икономическа и идеологическа доктрина, формулирана от обществото Мон Пелерин. Сред инициаторите за създаване на Мон Перелин е Фридрих Хайек ( австрийски икономист и политически философ), а сред учредителите са Франк Найт, Карл Попър, Лудвиг фон Мизес и Милтън Фридман.
 2. От седемдесет и шестте икономически съветници в предизборния щаб на Роналд Рейгън през 1980 г. двадесет и двама са от Мон Пелерин, което им дава възможност да прокарат неолибералната си програма. Неолиберализмът се налага от Le Cercle (Кръгът на Пине), Вашингтонският консенсус, Билдъргъргската група.
 3.  Римският клуб е основан от (предполагаемия) член на Клуб 1001 Александър Кинг през 1968 г. заедно с втория човек на Фиат Аурелио Печеи и Дейвид Рокфелер. Кинг и Печеи са висши служители на НАТО.
  Аурелио Печеи е и председател на Икономическия комитет на Атлантическия институт, а Александър Кинг е генерален директор по научните въпроси на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
  Римският клуб израства от международна конференция през 1965 г., наречена „Условията на световния ред“, във вила „Сербелони“ в Беладжио, Италия, която е собственост на фондация „Рокфелер“ и която е спонсорирана от фронта на ЦРУ – Конгрес за културна свобода (ККС), с безвъзмездна помощ от фондация „Форд“ и Американската академия за изкуства и науки. Римският клуб формулира посоката и политиката на ООН. През 1972 г. Римският клуб представя първия си доклад – „Границите на растежа“. Въз основа на този доклад формулира програма 21, която днес е представена като „Големия ресет“/4-та индустриална революция/зелената сделка. Във всички случаи означава едно и също нещо.
  Конгресът за културна свобода е антикомунистическа група, основана през 1950 г. и финансирана от фондация Форд и ЦРУ. В разцвета на силите си ККС развива дейност в тридесет и пет държави. Европейският фонд за интелектуална взаимопомощ (Fondation pour une Entraide Intellectuelle Européenne), създаден за подпомагане на интелектуалците в Централна Европа, започва да функционира като филиал на Конгреса за културна свобода. През 1991 г. той се слива с фондация „Отворено общество“, създадена и подкрепяна Джордж Сорос.
 4. Съветът за международни отношения, както и Кралският институт по международни отношения в Лондон, се появяват в резултат на среща, проведена на 30 май 1919 г. в хотел „Маджестик“ в Париж. Сред участниците са Едуард М. Хаус, Харолд Темпърли, Лайънъл Къртис, лорд Юстас Пърси, Хърбърт Хувър, Кристиан Хертер, Пол Варбург и американските историци Джеймс Томсън Шотуел от Колумбийския университет, Арчибалд Кулидж от Харвард и Чарлз Сиймур от Йейл.Официално създадена през 1921 г., тя е една от най-могъщите частни организации с влияние върху външната политика на САЩ. В нея членуват около 4000 души, сред които бивши служители по националната сигурност, професори, бивши членове на ЦРУ, избрани политици и медийни фигури.
 5. Съветът на 21-ви век (Институт Бергрюен) е задкулисен мозъчен тръст, съставен от бивши държавни глави, нобелови лауреати и международни бизнес лидери. Целта му е да следва Г-20, за да препоръчва политически, икономически и финансови промени, с които да се решават проблемите, произтичащи от смяната на властта от доминирана от Запада глобализация към многополюсен свят. Промотират трансхуманизъм, футуризъм, капитализъм на заинтересованите.
  Изложение на мисията (откъси)
  Г-20 възникна на официално правителствено равнище като ембрионална институция на глобалното управление, която отразява радикалните промени, протичащи в геополитиката. На неофициално равнище обаче все още не е създадена подобна глобална организация, която да отразява тези нови реалности и която да може да изгражда глобална мрежа от лични отношения, да се стреми да влияе върху политическите решения и да подпомага формирането на общественото мнение чрез морално убеждаване и гласа на разума и опита.
  До известна степен групи като Билдербергската конференция или Трилатералната комисия са правили това в една по-ранна епоха, но вече са остарели.
  В съвета членуват Джоузеф Стиглиц, Гордън Браун, Франсис Фукуяма, Илон Мъск, Никола Саркози, Ерик Шмид, Пиер Омидиар, Тони Блеър, Алексей Кудрин, Джордж Шулц и още много други „лидери“ и корпоративни партньори.
 6. „Кръгът на Пине“ е създаден през 50-те години на ХХ век от Антоан Пине, Жан Виолет и Ото фон Хабсбург, заедно с германския канцлер Конрад Аденауер за изграждане на обединена Европа, съюзена със Съединените щати. Свързан с Билдербергската група, Рицарите на Малта (Орденът на Малта), Опус Деи и всички водещи световни разузнавателни организации, Le Cercle (Кръгът на Пинe) служи като чадърна организация на Фашисткия интернационал, съставен от множество неонацистки организации по света.

Източници:

Ваня Милева

Билдърбърг >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40