На 25 април Kit Knightly от Off-Guardian публикува статия, озаглавена „5 знака, че СЪЗДАВАТ продоволствена криза„, в която изброява многобройните предсказания на корпоративните медии, че ето, този път продоволствената криза е точно зад ъгъла, но които не се материализират. Според Knightly обаче, този път кризата е напът да бъде реализирана.

Kit Knightly пише:
„Това, което е наистина странно, е, че въпреки почти постоянното си зараждане, недостигът на храна никога не изглежда всъщност да пристига и винаги нещо ново бива обвинявано.

Още през 2012 г. „учените“ прогнозираха, че изменението на климата и липсата на чиста вода ще създадат „недостиг на храна“, който „ще превърне света във вегетарианци до 2050 г.“.

През 2019 г. „експертите“ на ООН предупредиха, че „изменението на климата заплашва доставките на храна в света“.
По-късно същата година Обединеното кралство беше предупредено, че може да очаква недостиг на храна в резултат на „хаоса след Брекзит“.

В началото на март 2020 г. супермаркетите вече „предупреждаваха“, че правителството е било твърде бавно да действа срещу огнището на коронавирус и може да им свършат запасите от храна. (което не се случи).

Месец по-късно, през април 2020 г., когато „пандемията“ беше на по-малко от три месеца, „служебните лица“ предупредиха, че Covid ще създаде глобална продоволствена криза. Три месеца по-късно тя прерасна в „най-тежката продоволствена криза от 50 години“.

През лятото на 2021 г. британската преса прогнозира „най-големият недостиг на храна след Втората световна война“ и „постоянни прекъсвания на електрозахранването“, защото нямало достатъчно на шофьори на камиони, за което бяха обвинени еднакво върху Covid и Brexit (нито недостигът, нито прекъсванията на тока наистина се материализираха).

До септември 2021 г. на Обединеното кралство беше казано, че скокът на цената на газа ще доведе до недостиг на замразени храни, а само месец по-късно, че може да се наложи да делим месо на дажби преди Коледа поради газовата криза. (Никога не е имало нужда от порциони)

През януари 2022 г. Австралия видя „празни рафтове на супермаркетите“, за които беше обвинен варианта „Омикрон“, който осакатявал продоволствените вериги, докато в САЩ за същите празни рафтове беше обвинено лошото зимно време.

Преминавайки към пролетта на 2022 г., продоволствената криза все още е напът… само че сега е заради войната в Украйна, или политиката на Китай за „Нулев Ковид“, или избухването на птичи грип.

Ще ви бъде простено да си помислите, че – тъй като продоволствената криза винаги се очаква, но никога не идва и за нея винаги се обвинява текущото нещо – че тя всъщност не съществува. Че това не е нищо друго освен психологическа операция, предназначена да разпространява паника и да даде на доставчиците извинение да вдигнат цените си в отговор на фалшивия „недостиг“, създаден от пресата.

Има обаче индикации, че това може да се промени.“

 

Кит изрежда петте симптома на проектирана криза.

„1. Войната в Украйна и западните санкции

Добре документирано е, че „специалната операция“ на Русия в Украйна доведе до повишаване на цените на петрола, газа и пшеницата. Отчасти поради смущенията на място, но най-вече поради западните санкции.

Русия е най-големият износител на пшеница (след Китай и Индия– бел.ред.) и други зърнени култури в света, а тези продукти се използват не само за производство на храна за хората, но и като фураж за животните. Следователно бойкотирането на руската пшеница от западните държави може да доведе до повишаване на цените на огромно разнообразие от хранителни продукти.“

 

Най-важният акцент от първа точка според мен е наблюдението, че:

„Не беше необходимо да се стига до тази война, тя можеше да бъде предотвратена (и все още може да бъде спряна) с едно просто споразумение за украински неутралитет. Като комбинирате това с мащабния характер на антируските санкции – без аналог в най-новата история – можете да разсъждавате, че хаосът на място и съпътстващото го повишаване на цените на храните е част от целенасочена политика, обслужваща програмата на Голямото пренастройване.“

 

Забележително е усърдието на проукраинската политкоректна фракция да обслужва Големия ресет и НАТО (унищожили вече десетки държави с лъжите и агресивната си имперска политика) в контекста на конфликта в Украйна. Не желае дипломатическо решение на проблема, не желае да чуе за исканията на руската страна, изпраща оръжия, голяма част от които свършват при нацистките отряди, докато собствените им сънародници обедняват все повече и повече, а позьорите, съчувстващи на нацистките батальони, изискват налагането на безпрецедентни „санкции“ на самите себе си и народите си. Тази позиция говори за окончателното скъсване с всякакво подобие на обективна реалност. Видяхме привържениците й открито да героизират главорези, нацисти и садисти, като в същото време изглежда, че наистина вярват, че Владимир Путин е по-лош от Хитлер и утре ще ги нападне. Психотичните симптоми на тази част от човечеството са по-тежки от демонстрираните по време на „пандемията“, затова не изключвам възможността да ни доведат до (много по-унищожителна) Трета световна война.

Друго, което ми прави впечатление обаче е, че броят на изследователите, активистите и журналистите, които отразяват ролята на войната в Голямото нулиране, е още по-оскъден от времето на „ковид пандемията“. Една не малка част решиха, че Русия по някакъв начин ще ни помага в „борбата с новия световен ред“ и „глобалистите“. Виждаме, че тези надежди и пожелателно мислене са обратното на това, което се случва. Конфликтът, предизвикан от Запада, но така или иначе Русия не ни помага, ускори Голямото нулиране. Затова мисля, че посоката, в която тръгна част от анти-НАТО-вската съпротива („анти-глобалистката“), според която „Путин има план за справяне с дълбоката държава“ е меко казано вредна.

Тоест не само, че няма кой дори да отрази торнадото от бедствия и престъпления срещу човечеството, но и някои с желание изместват вниманието към съмнителни спасители и напразни надежди.

 

Статията продължава с:

„2. Увеличаване на цената на петрола

Повишаването на цената на петрола има естествен и очевиден косвен ефект върху всеки индустриален сектор – най-вече върху транспорта, логистиката и селското стопанство. Въпреки опасенията за криза на цената на живота, предупрежденията за недостиг на храна и статута на Русия като най-големия износител на нефт и газ в света, западните държави и техните съюзници полагат почти нулеви усилия за намаляване на цената на нефта.

Високата цена на петрола вече накара руската рубла да се върне към предвоенната си сила и въпреки това Саудитска Арабия увеличава цените си, а не наводнява пазара, за да намали цената, както направи през 2014/15 г.

Поддържането на висока цена на петрола е умишлено политическо решение, което показва, че кризата с разходите за живот – и произтичащият от нея недостиг на храна – се създават целенасочено.

 

3. Птичи грип

Пресата твърди, че е налице голяма епидемия от птичи грип. Както публикувахме миналата седмица, динамиката на „птичия грип“ изглежда е идентична с ковид. Птиците се тестват за вируса с помощта на PCR тестове и са убивани, ако са тестовете са „положителни“, а тези умъртвявания след това се етикетират „смъртни случаи от птичи грип“. Този процес вече е унищожил поне 27 милиона домашни птици само в САЩ, най-големият износител на пиле и яйца в света. Франция, Канада и Обединеното кралство също унищожиха милиони птици. Птичият грип вече (твърди се) е причинил скачането на цената на пилешкото и яйцата. (Нещо странично, но потенциално важно, е нов доклад, който предупреждава, че прасетата могат да предават „супербактерии“ на хората, така че прасетата също може да са за кланицата скоро)

 

4. Обединеното кралство и САЩ плащат на фермерите, за да спрат да се занимават със земеделие

Още през май миналата година администрацията на Байдън започна да притиска фермерите да добавят земеделски земи към „програмата за опазване на резервите“ – федерално финансирана програма, за която се твърди, че е насочена към опазване на околната среда. По същество програмата плаща на земеделските стопани да не се занимават със земеделие. Много странно политическо решение, като се има предвид широко прогнозирания недостиг на храна.

План на щатско ниво в Калифорния предвижда да се плаща на фермерите да отглеждат по-малко, този път в името на пестенето на вода.

Интересно е, че в Обединеното кралство се провежда подобна програма по (отново предполагаемо) напълно различни причини. От февруари тази година британското правителство изплаща еднократни суми в размер до 100 000 паунда на всички фермери, които искат да се оттеглят от земеделието. Отново странна политика в период на геополитически размирици, които оказват влияние върху доставките на храни.

 

5. Недостиг на изкуствени торове

Русия и Беларус са два от най-големите износители на торове и свързани с тях продукти в света, като дялът им възлиза на около 10 млрд. долара. Така че войната в Украйна (и санкциите) вече нанасят тежък удар върху пазара на торове, като през март цените достигнаха нови исторически върхове.

Китай, третият по големина износител на торове в света, има самоналожена забрана за износ на продукта от миналото лято, уж в опит да запази ниски цените на хранителните продукти в страната.

Като се има предвид това, е много странно, че американската Union Pacific Railway изведнъж наложи ограничение на броя на доставките на торове, като уведоми гиганта CF Industries, че ще трябва да намали използването на вагони с до 20%.

В своя публичен отговор CF Industries заяви:

Не само, че торовете ще бъдат забавени от тези ограничения на превоза, но и допълнителните торове, необходими за завършване на пролетните приложения, може да не успеят да достигнат до фермерите. С налагането на това произволно ограничение само на шепа превозвачи Union Pacific застрашава реколтата на фермерите и увеличава цената на храните за потребителите.

 

Бонус: Пожари в заводи за преработка на храни

Това е бонус знак, а не официален признак за умишлената криза, поради множеството неизвестни в този случай.

В най-странната и ефимерна история в списъка изглежда, че през последните шест месеца е имало множество пожари в заводи за преработка на храни в Съединените щати. От август 2021 г. насам в предприятия за преработка на храни в цялата страна са избухнали най-малко 16 големи пожара.

През септември миналата година изгоря месопреработвателно предприятие в Небраска, което засегна 5% от доставките на говеждо месо в страната. През март тази година пожар затвори завод за замразени храни на Nestle в Арканзас, а голям обект за преработка на картофи в Белфаст, Мейн, беше почти изравнен със земята от огромен пожар.“

 

Нека и аз да добавя няколко знакови събития. Преди няколко дни Индия (вторият производител в света на пшеница след Китай) реши да спре износа на пшеница… по случайност.

В съчетание с това, Китай складира над 50-60% от световните запаси от пшеница и царевица (докато населението й гладува).

 

Ваня Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40