Въвеждането на проследима цифрова валута е приоритетно заради санкциите

Цифровата рубла ще осигури и прозрачност на условията на платежните услуги, тъй като ще позволи проследяване на целевото изразходване на средства от гражданите, отбелязват представители на "Промсвязьбанк", "Сбербанк" и Руска стандартна банка."

Цифровата рубла ще осигури и прозрачност на условията на платежните услуги, тъй като ще позволи проследяване на целевото изразходване на средства от гражданите, отбелязват представители на „Промсвязьбанк“, „Сбербанк“ и Руска стандартна банка.“Позовавайки се на налаганите от Запада санкции, в сряда Банката на Русия обяви, че ускорява въвеждането на своята цифрова валута на Централната банка (CBDC). Първият етап от тестването на цифровата рубла започна през януари и първоначално трябваше да приключи през 2024 г. Съгласно новопубликуваната пътна карта вторият етап – в който програмируемият и проследяем цифров токън ще бъде интегриран в малък мащаб в операции с „реални пари“ – сега е планиран да започне през април 2023 г. Ведомости (руският вестник Уолстрийт Джърнъл) разполага с подробна информация:

„Виждайки темпото, с което вървим сега, предполагаме, че от април следващата година ще можем да започнем пилотен проект с реални клиенти и реални операции“, заяви първият заместник-председател на Централната банка Олга Скоробогатова на среща на регулатора с банкери. […]

В края на тази година регулаторът ще изпрати документите за регламентиране на цифровата рубла в Комитета на Държавната дума по въпросите на финансовия пазар, за да може през април 2023 г. да започне вторият етап на проект, каза Скоробогатова.

Създаването на прототип на платформата на цифровата рубла беше завършено през декември 2021 г. В първия пилотен етап участват 12 банки: Ак Барс, Алфа-банк , Дом.РФ , ВТБ , Газпромбанк , Тинкофф банк , Промсвязбанк (ПСБ), Росбанк , Сбербанк , СКБ-банк , Союз и ТКБ. Тестването на платформата за цифрова рубла започна през януари 2022 г., като на първия етап се предвижда издаване на цифрова рубла, откриване на цифрови портфейли от банки и граждани, както и преводи C2C (между физически лица) и преводи C2B (от физически лица към бизнеса – плащане от физически лица за стоки и услуги). Още на 15 февруари ПСБ и ВТБ бяха първите, които успешно преведоха цифрови рубли между своите клиенти. На 18 февруари ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина съобщи, че в момента пет кредитни институции тестват системата, а останалите ще се свържат, когато нагласят ИТ структурите си. […]

За второто тримесечие на 2023 г. регулаторът планира да разработи и протоколи за оперативна съвместимост на цифровата рубла с националните цифрови валути на други държави, по-специално на Евразийския икономически съюз и ОНД. Разработването на такива протоколи ще даде възможност за извършване на трансгранични плащания и ще отвори втори канал за комуникация между банките в допълнение към Системата за предаване на финансови съобщения на Централната банка, а също така ще даде възможност за заобикаляне на SWIFT при такива операции.

/Войната в Украйна значително ускори смяната на финансовата система от доларовия монетарен и финансов ред към електронни валути на централните банки, както Без Лого предупреди – бел.ред./

Нова финансова инфраструктура, която ще бъде свободна от западната намеса: много яко. Но наистина ли е толкова хубаво? Отново Ведомости:

Цифровата рубла ще осигури и прозрачност на условията на платежните услуги, тъй като ще позволи проследяване на целевото изразходване на средства от гражданите, отбелязват представители на Промсвязьбанк, Сбербанк и Руска стандартна банка. […]

Консултантът по блокчейн и изследовател на криптовалутите Денис Смирнов се отнася критично към идеята на Централната банка: „За хората въвеждането на цифровата рубла е реализация на най-ужасните сценарии, описани от писателите фантасти в антиутопиите“. Според експерта с появата на цифровата рубла в сферата на личните финанси ще се възцари абсолютна прозрачност, което означава, че ще бъде атакувано човешкото право на личен живот.

О. Добре.

Като златната рубла, която не се осъществи, само че по-добре.
Като златната рубла, която не се осъществи, само че по-добре.

През декември вашият скромен кореспондент от Москва предупреди, че Банката на Русия е замислила всякакви хитрости. След това, на 18 февруари, написах в блога си статия за това как Русия използва заплахата от западни санкции като претекст, за да ускори въвеждането на цифровата рубла.

Между другото: несъмнено CBDC ще направят трансграничните транзакции по-удобни и по-малко неприятни за Русия (поне когато прави бизнес с приятелски държави).

Но дали това оправдава финансовата система с нулева поверителност и тотално централизиран контрол, която се създава? Интересен въпрос.

Превземането на Русия от централната банка

Русия ще приеме CBDCs, като се позовава на необходимостта да се предпази от западните санкции. Както и да е.

Западът ще приеме CBDC, като се позове на необходимостта да се пребори с финансирането на вътрешния тероризъм или с плащанията на Patreon на хора с неодобрени идеи, или с каквото и да било друго. Това няма значение.

Няма да има значение какви ще бъдат оправданията. Предпоставките ще са различни, но системата ще е абсолютно същата. А системата ще е гадна за всички.

Това е нещо като руския „Макдоналдс“ след санкциите: това е буквално „Макдоналдс“, но с друго име.

 

Нещата са такива, каквито са.

Източник: Russia fast-tracks CBDC: Digital ruble to be used in „real operations“ in 2023

/Това, което виждат хората е, че Русия и Китай воюват с долара и според множество митове в обществото, краят на доларовата система е краят на „глобализма“. Краят на доларовия финансов и монетарен ред, възприет на Бретън-Удската конференция в края на Втората световна война, може да бъде краят на Американската хегемония, но не и на „глобализма“. Напротив, доларът ограничава възможностите например на МВФ, на централните банки, на глобалната финансова система и има фундаментален структурен проблем, известен като Дилема на Трифин. Поради тази причина доларовата система вече е изиграла своята роля и сме пред прага на нов „Бретън-Удс момент“, както заяви директорът на МВФ, Кристалина Георгиева още октомври, 2020г. Русия и Китай са инструмент в смяната на финансовата система, но не и идеолозите или архитектите на тази историческа промяна. Русия и Китай точно толкова ще „преборят долара“, колкото „левите“ се пребориха с „капитализма“ – бел.ред./

 

Превод за Без Лого: Ваня Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40