Към Част 1: Украйна и новата голяма игра

Към Част 2: Украйна и новата голяма игра

Алекасндър Дугин и Олена Семеняка, международен секретар на полк „Азов”
Алекасндър Дугин и Олена Семеняка, международен секретар на полк „Азов”

Източник: TheWallWillFall

Автор: Дейвид Ливингстън

Постмодерна демокрация

Свалянето на Янукович предизвика политическа криза в Крим, която първоначално се изрази в демонстрации срещу новото временно украинско правителство. Събитията бързо ескалираха, което доведе до формирането на проруското правителство на Аксьонов в Крим, провеждането на референдум за статута на Крим и обявяването на независимостта на Крим на 16 март 2014 г. Украинската територия на Крим е анексирана от Руската федерация на 18 март 2014 г., като полуостровът понастоящем се управлява като два руски федерални субекта – Република Крим и федерален град Севастопол. Путин приветства анексирането на Крим от Руската федерация, като заявява, че „ги спасява от новите украински лидери, които са идеологически наследници на Бандера, съучастник на Хитлер по време на Втората световна война“[100].

През последните няколко години Русия демонстрира завръщане към настъпателна външна политика чрез успешни военни интервенции в Украйна и Сирия. В Кремъл Александър Дугин представлява „партията на войната“ – разделение в ръководството по отношение на Украйна. Известен като „Распутин на Путин“, Дугин е окултист, повлиян от Алистър Кроули (*), както и от традициите на нацизма и синархизма, и се стреми да създаде „Империя на последните времена“. Дугин смята, че войната между Русия и Украйна е неизбежна, и призовава Путин да започне военна интервенция в източната част на страната. „Украйна като независима държава с определени териториални амбиции – предупреждава той в „Основи на геополитиката“, – представлява огромна опасност за цяла Евразия и без решаването на украинския проблем като цяло е безсмислено да се говори за континентална политика“[101].

Благодарение на Владислав Сурков стартират няколко от политическите проекти на Дугин[102]. По време на първите два президентски мандата на Путин, Сурков е смятан за „сивия кардинал“ на Кремъл и след като ръководи пропагандата си главно чрез контрола върху държавната телевизия. [103] Пьотър Померанцев, яростен критик на Сурков и неговото влияние върху Путин, обвинява Сурков, че е превърнал Русия в „управляема демокрация“, и заедно с друг критик, Павел Ходорковски, нарича Русия „постмодерна диктатура“[104].

Нед Рескинов от ThinkProgress и Адам Къртис в документалния филм на Би Би Си „Хипернормализация“ твърдят, че уникалната смесица от политика и реалност, измислена от Сурков, чиято предишна кариера е била на режисьор в авангарден театър, е започнала да оказва влияние върху страни извън Русия, най-вече върху избирането на Доналд Тръмп[105]. Сурков спонсорира всякакви групи – от неонацистки скинари до либерални групи за защита на човешките права, и дори подкрепя партии, които се противопоставят на президента Путин. Но Сурков не дава да се разбере, че се занимава именно с това. В същото време Сурков пише текстове за рок група на име „Агата Кристи“ и есета за концептуално изкуство. 106 Според Померанцев в редакционна статия за London Review of Books, цитирана от Къртис:

В съвременна Русия, за разлика от стария СССР или днешна Северна Корея, сцената непрекъснато се променя: сутрин страната е диктатура, на обяд – демокрация, на вечеря – олигархия, а зад кулисите се експроприират петролни компании, убиват се журналисти, изсмукват се милиарди. Сурков е в центъра на шоуто, като в един момент финансира националистически скинхедс, а в следващия подкрепя групи за защита на човешките права. Това е стратегия на властта, която се основава на поддържането на всяка възможна опозиция в постоянно объркване, непрестанна промяна на формата, която е неудържима, защото е неопределима.

Стратегията на Сурков е тази, която той нарича нелинейна война, чиято основна цел, според Сурков, не е да се спечели войната, а да се използва конфликтът, за да се създаде постоянно състояние на дестабилизирано възприятие, за да се управлява и контролира конфронтацията.[107] През октомври 2016 г. украинската хакерска група „Киберхунта“ изнася имейли и други документи, за които се твърди, че принадлежат на Владислав Сурков, и които показват пряката роля на Русия в създаването и ръководството на бунтовническото въстание в Източна Украйна през 2014 г. През 2011 г. тогавашният руски президент Дмитрий Медведев преназначава Сурков на длъжността заместник министър-председател по въпросите на икономическата модернизация. На 20 септември 2013 г., след като подава оставка от поста си при Медведев, Путин назначава Сурков за свой помощник в Администрацията на президента, който става личен съветник на Путин по въпросите на отношенията с Абхазия, Южна Осетия и Украйна. На 17 март 2014 г., ден след референдума за статута на Крим, Сурков става едно от първите единадесет лица, които са поставени под изпълнителни санкции на администрацията на Обама.

Дугин се смята за изобретател на анексирането на Крим от Руската федерация от Путин в началото на 2014 г.[108] Според Йоланта Дарчевска „Кримската операция послужи като повод на Русия да демонстрира пред целия свят възможностите и потенциала на информационната война.“[109] Анексирането е отговорът на Русия на Евромайданската революция – вълна от демонстрации и граждански вълнения в Украйна, започнала в нощта на 21 ноември 2013 г. в Киев. Протестите са предизвикани от решението на украинското правителство да преустанови подписването на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, като вместо това избере по-тесни връзки с Русия и Евразийския икономически съюз. Руснаците оправдаха действията си, като правилно твърдяха, че Западът е подкрепил неонацистки елементи в Украйна.

През август 2014 г. Дугин призовава за „геноцид“ на украинците[110]. по време на конфликта Дугин губи и поста си на ръководител на катедрата по социология на международните отношения в Московския държавен университет през 2014 г. в резултат на петиция, подписана от над 10 000 души. Петицията е стартирана, след като Дугин в интервю изразява мнението си за това как да се постъпва с украинците: „Да убиваме, да убиваме, да убиваме. Не трябва да има повече разговори. Като професор аз мисля така.“[111].

На 15 януари 2016 г. Нюланд провежда среща при закрити врата със Сурков. „Фактът, че това беше Сурков, а не [заместник-министърът на външните работи Григорий] Карасин – колегата на Нюланд – е знаково“, казва експертът по външни работи Владимир Фролов. [112] Въпреки че се твърди, че е отговорен за управлението на руската политика по отношение на Украйна, Сурков не е участвал официално в никакви предишни преговори на високо равнище със Съединените щати. Както Държавният департамент на САЩ, така и руското външно министерство не разкриха почти нищо за същността на срещата. Сурков заяви пред репортери, че срещата по същество е била „мозъчна атака“. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че двамата са обсъдили „ситуацията в Източна Украйна и необходимостта от пълно прилагане на споразуменията от Минск“ и са имали за цел да подкрепят продължаващите международни преговори за приключване на кризата. След срещата в петък Кърби заяви, че „[Сурков] е подходящият човек в [руското] правителство, [с когото] да се проведе тази дискусия за изпълнението на Минските споразумения“[113].

 

Орденът на деветте ангела ( 09A )

 

Дугин е и сътрудник на Кери Болтън, международен популяризатор на фашисткия сатанистки Орден на деветте ангела (О9А) на Дейвид Миат, чиято идеология е свързана с неонацистите в Украйна.[114] Според Конъл Монет О9А може би включва до две хиляди членове, което я прави най-голямата сатанистка организация в света. [115] О9А се появява около 1970 г., когато Антон Лонг, според собствения му изложение, е посветен в уиканско (вещерско – бел.ред.) заклинание и по-късно става негов лидер, превръщайки го в сатанистко движение. Лонг е псевдонимът на британския неонацистки активист Дейвид Миат. На шестнайсетгодишна възраст Миат установява контакт с един завет (събрание на вещери – бел.ред.), а по-късно се присъединява към тайни групи в Лондон, практикуващи магията на Златната зора и Алистър Кроули*. През 1968 г. той се присъединява към Британското движение (БД), организация, членуваща в WUNS (Световен съюз на националсоциалистите). По-късно наречено Британско националсоциалистическо движение, Британското движение (БД) е основано от съоснователя на Световен съюз на националсоциалистите Колин Джордан, за когото Миат става бодигард. Миат е впечатлен от трудовете на Джордан за националсоциализма и също така е запознат от Джордан с трудовете на Савитри Деви [116].

От 70-те до 90-те години на ХХ в. той е свързан с паравоенни и неонацистки организации като Колона 88 и Combat 18. Колона 88 е основана от бившия майор Йън Соутър Кларънс с помощта на Службите за сигурност[117]. тъй като осмата буква от азбуката е 8, 88 означава код за „Хайл Хитлер“. Произходът на Колона 88 е датиран още през 1945 г. Джери Гейбъл твърди, че Колин Джордан е посветен в това тайно общество на деветнадесетгодишна възраст[118]. Според поне два доклада, Колона 88, е свързана с Гладио. Според един от докладите Кларънс „помага за създаването на Колона 88 през 60-те години на ХХ в. като британска секция на Гладио.“[119] Колона 88 е свързана и с Лигата на Свети Георги, създадена около 1974 г. като политически клуб от одринците Кийт Томпсън и Майк Грифин като отцепник от Партията на действието, основана от Осуалд Мозли. Приемайки емблемата на Стрелковия кръст, Лигата се стреми да установи връзки със съмишленици в Европа, като Vlaamse Militanten Orde в Белгия и Партия за правата на националните държави в САЩ [120]. Според Клайв Блум германските връзки на Кларънс го приближават и с палестинските терористи в Ливан и последвалите нападения в Западна Германия, сред които е и бомбеният атентат на Октоберфест в Мюнхен през 1980 г.[121]

Съобщава се, че O9A е близка с редица високопоставени фигури от крайната десница и има общи членове с неонацистки терористични групи, които черпят значително влияние от бюлетина „Siege“ на члена на Американската нацистка партия Джеймс Мейсън – бюлетин на Националсоциалистическия фронт за освобождение от средата на 80-те години на ХХ век. През 1968 г., когато е на 16 години, Мейсън планира да убие директора и други членове на персонала в гимназията си, но следвайки съвета на Уилям Лутър Пиърс, той напуска училище и започва работа в централата на Американската нацистка партия във Вирджиния. След убийството на Джордж Линкълн Рокуел през 1967 г. Мейсън се присъединява към Националсоциалистическата партия на белите хора и Националсоциалистическия фронт за освобождение (NSLF) на Джоузеф Томази. Първоначално името е използвано от студентската група на NSWPP (American Nazi Party/Американска нацистка партия), чийто най-известен член е Дейвид Дюк. Томаси често се оказва в противоречие с наследника на Рокуел, Мат Коел, лидер на Световния съюз на националсоциалистите (WUNS). Коел се противопоставя на радикалните възгледи на Томази, както и на личните му навици, които включват пушене на марихуана и дълга коса. Това води до изключването на Томази от Американската нацистка партия през 1973 г.[122].

През 1982 г., заедно с Чарлс Менсън, Мейсън основава Universal Order (Универсален ред) – организация, която насърчава терора с придобиване на известност, подобна на тази, постигната от семейство Менсън[123]. „Обсада“ става официалното издание на тази нова група, която отдава почит на Адолф Хитлер, Джоузеф Томази, Чарлз Менсън и Савитри Деви. [124] На страниците на „Siege“ Мейсън настоява за саботажи, масови убийства и убийства на високопоставени лица, за да се дестабилизира и унищожи сегашното общество, разглеждано като система, поддържаща еврейския и мултикултурния Нов световен ред. Мейсън също така започва да приветства въоръжените нападения на комунисти, както и на чернокожи и други революционни расови националисти, които са често срещани през 70-те и 80-те години на ХХ век[125].

Акселерационизъм

Членове на Националното действие, свързано с O9A
Членове на Националното действие, свързано с O9A

Известно е, че десните екстремисти и неонацистите говорят за „ускоряване“ на расовия конфликт чрез насилствени средства като убийства, атентати, терористични атаки и срив на обществото, за да се постигне създаването на бяла етническа държава. [126] Като вдъхновение за тази расистка разновидност на акселерационизма се посочва информационният бюлетин „Siege“ на члена на Американската нацистка партия и Националния фронт за социалистическо освобождение и сътрудник на Чарлз Менсън – Джеймс Мейсън[127]. Хаштагът #ReadSiege става популярен в „алтернативно-дясната“ социална медия, особено като групи и инфлуенсъри, свързани с неофашисткия и неонацисткия уеб форум Iron March (Железен Марш), популяризират текста[128].

Произведенията на Мейсън са преиздавани и популяризирани от форума Железен Марш и неговата разклонена дивизия Атомвафен, която има връзки с О9А.[129] Железен Марш, е основната организационна платформа на транснационална неофашистка акселераторска терористична мрежа, чиято идеология се основава до голяма степен на Евола. [130] „Железният поход“ започва да съществува като „Международна федерация на третото позициониране“ (Третият път – бел.ред., ITPF) през 2010 г.[131] Форумът е основан от Александър Славрос, узбекски имигрант в Русия, чието истинско име е Алишер Мухитдинов, за когото се смята, че живее в район „близо до Кремъл“. „[132] Славрос твърди в директно съобщение на „Железния март“, че Александър Дугин някога го е вербувал за Глобалния революционен алианс (ГРА), който изповядва апокалиптична визия, че човечеството е на прага на края на „капитализма, ресурсите, обществото, нациите, народите, знанието, прогреса“, за което обвинява „глобалния западноцентристки свят“ и „управляващата класа на глобализма“[133].

Дивизията „Атомвафен“ (на немски език „Атомвафен“ означава „ядрено оръжие“), известна също като Националсоциалистически орден, е международна дясноекстремистка и неонацистка терористична мрежа. Създадена през 2015 г. и базирана в южната част на Съединените щати, оттогава групата разширява дейността си в цялата страна, както и в Обединеното кралство, Канада, Германия, балтийските държави и други европейски страни. Включена е в списъка с групи на омразата на Southern Poverty Law Center (SPLC), а също така е определена като терористична организация от множество правителства, включително от Обединеното кралство и Канада.

Членовете на „Атомвафен“, както и на много други подобни групи, се интересуват от Базата (The Base), основана от Риналдо Назаро, който се описва като „бивш офицер от полевото разузнаване на ЦРУ“[134]. докладите разкриват, че Назаро е американец, който се е преместил в Русия от Ню Йорк в края на 2010 г., и че някога е бил на договор в Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на отбраната и САЩ. Специалните сили на САЩ.“[135] Би Би Си съобщава, че Назаро е  анализатор на ФБР и изпълнител на Пентагона.“[136] Vice News научи, че Назаро е изпълнител на Пентагона, който е работил с Командването за специални операции (SOCOM), сред групата, която през 2014 г. е информирала офицери от специалните сили за военните цели и усилията за борба с тероризма в Близкия изток.

„[Извърших] няколко обиколки в Ирак и Афганистан в продължение на пет години“, заявява Назаро през 2019 г.[137] Според американски правоприлагащи и разузнавателни източници обаче Назаро „работи за Русия и ръководи жестока неонацистка, бяла супремасистка организация, която ръководи терористични атаки на територията на САЩ от Санкт Петербург, Русия“[138].

Крайнодясната личност Матю Хаймбах, друг почитател на Дугин, използва форумите на Железен марш, за да набира членове на Традиционалистката работническа партия, която участва в митинга „Обединете десницата“. Преди да бъде закрита през 2017 г., Iron March е свързана с няколко акта на неонацистки тероризъм и агресивни войнствени групи като Северно съпротивително движение, Национално действие, Полкът Азов, CasaPound и гръцката „Златна зора“, която има връзки с Дугин. Освен с „Азов“, „Атомвафен“ има връзки и с Орденът на деветте ангела (O9А). Атомвафен разпространява списанието Musta Kivi и продава книгите на Ордена на деветте ангела O9A и Кери Болтън. Дивизията на Атомвафен във Финландия „Сийтоинска ескадра“ (AWDSS) е създадена, след като финландското правителство забранява Северното движение за съпротива (NRM) през 2019 г., след като членовете на подземната група приемат акселерационизма и окултизма[140]. представители на Suomen Vastarintaliike („Финландско движение за съпротива“), финландския клон на Северно движение за съпротива (NRM), посещават Джеймс Мейсън в САЩ през 2019 г.[141]

Форумът „Железен марш“ и дивизията „Атомвафен„, която от 2017 г. насам е свързана с осем убийства в САЩ и няколко насилствени престъпления от омраза, включително нападения, изнасилвания и множество случаи на отвличане и изтезания[142]. Преходът на мрежата от активизъм към тероризъм – обяснява Н. П. Ъпчърч – е улеснен от въвеждането на практики на насилствена ритуална инициация, почерпена от писанията на Ордена на деветте ангела, която спомага за приучаването на членовете към насилие, както и за създаването на чувство за споделена принадлежност към войнстващ елит. „[143] От 2010 г. насам политическата идеология и религиозният светоглед на Ордена на деветте ангела (О9А), оказват все по-голямо влияние върху войнстващите неофашистки и неонацистки бунтовнически групи, свързани с десните екстремистки и  супремасистки международни мрежи, най-вече форума „Железен марш„[144].

O9A насърчава своите членове да приемат „дълбоки вътрешни роли“ в анархистки, неонацистки и ислямистки групи, за да разрушат съвременното западно общество[145]. Според Ъпчърч най-вероятно чрез влиянието на Райън Флеминг Железен Марш се запознава с идеологията на O9A. Впоследствие Флеминг става член на Национално действие. В началото на 2021 г. Флеминг, който преди това е бил осъден за сексуално насилие над деца, е вкаран в затвора за контакти с деца без надзор[146]. Дивизията Атомвафен е тясно свързана с американския филиал на Ордена на деветте ангела (О9А) „Tempel ov Blood“. Национално действие е близка с филиала на O9A „Drakon Covenant“ в Обединеното кралство. „Antipodean Resistance“ в Австралия е доближена на Черния орден на Кери Болтън и с Temple of THEM. От 2010 г. до 2019 г. Хаакон Форвалд, ръководител на норвежкия клон на Северното движение за съпротива (NRM), е привърженик на скандинавското течение на О9А, известно под различни наименования: Мизантропски луциферически орден, Храм на черната светлина и Течение[147].

Дневникът на чата на Железния марш, публикуван впоследствие от ProPublica, разкрива, че има около двадесет клетки на Атомвафен в Съединените щати, а също така показва, че членовете възхваляват атентатора от Оклахома Сити Тимъти Маквей, стрелеца от църквата в Чарлстън Дилън Руф и норвежкия масов убиец и расист Андерс Беринг Брайвик. [148] Брентън Харисън Тарант, извършителят на масовото убийство в джамията в Крайстчърч, при което по време на петъчната молитва на 15 март 2019 г. загинаха 51 души, а 49 бяха ранени, прегръща десния акселерационизъм в раздел от манифеста си, озаглавен „Дестабилизация и акселерационизъм: тактика“. Тарант твърди, че е автор на манифест от 74 страници, озаглавен „Великата замяна“, препратка към конспиративните теории за „Великата замяна“ и „белия геноцид“. Вдъхновен от Тарант и подобни акселерационистки идеи, Джон Тимоти Ърнест е отговорен за пожара в джамията „Дар-ул-Аркам“ в Ескондидо, Калифорния, през март 2019 г. На 27 април, преди да бъде идентифициран като заподозрян, Ърнест влиза в близката синагога Chabad of Poway и открива огън, като убива един човек и ранява трима други. „Подкрепям стрелеца от Крайстчърч и неговия манифест“, пише Крусиус, преди да извърши стрелбата в Walmart в Ел Пасо, при която загиват 23 души, а други 23 са ранени. „Испанската общност не беше моя цел, преди да прочета „Великата замяна“[149].

Полкът Азов

В средата на февруари 2022 г., когато напрежението между САЩ и Русия заради Украйна нараства, западните медии, включително Би Би Си, MSNBC и ABC News, широко разгласяват снимки на 79-годишната украинка Валентина Константиновска, която се учи да борави с АК-47 и е описана като „баба с пистолет“, без да отбелязват, че обучението ѝ е проведено от дясноекстремистката и неонацистка милиция „Батальон Азов“. [150] Още през 2015 г. Конгресът приема законопроект за разходите, с който се отделя икономическа и военна подкрепа за Украйна на стойност стотици милиони долари, която е специално изменена, за да позволи тази подкрепа да потече към полк „Азов“. 151] Батальон „Азов“ е сформиран през 2014 г. по време на сблъсъците в Одеса и вижда първия си боен опит при отвоюването на Мариупол от силите на проруските сепаратисти. След това „Азов“ е включен в Националната гвардия на Украйна – част от въоръжените сили, на които САЩ вече са предоставили 2,5 млрд. долара, за да подпомогнат борбата срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна [152]. Това става въпреки факта, че бившият командир на „Азов“ веднъж заяви, че „историческата мисия“ на Украйна е да „поведе Белите раси по света в последен кръстоносен поход за тяхното оцеляване“ в „кръстоносен поход срещу водените от семитите подчовеци“[153].

Както съобщава Джон Пилджър във в. „Гардиън“: „Подобно на руините на Ирак и Афганистан, Украйна е превърната в увеселителен парк на ЦРУ – ръководена лично от директора (бившия – бел.ред.) на ЦРУ Джон Бренън в Киев, с десетки „специални части“ от ЦРУ и ФБР, които създават „структура за сигурност“, наблюдаваща жестоките атаки срещу онези, които се противопоставят на февруарския преврат. „[154] Според неотдавнашен доклад на Yahoo! News, от 2015 г. насам, според петима бивши служители на разузнаването и националната сигурност, запознати с операцията, ЦРУ съблюдава тайна програма за интензивно обучение в неразкрит обект в южната част на Съединените щати на елитните украински сили за специални операции и други служители на разузнаването. Тайната програма, ръководена от паравоенни, работещи за сухопътния отдел на ЦРУ – сега официално известен като Ground Department – е създадена от администрацията на Обама след нахлуването и анексирането на Крим от Русия през 2014 г., разширена е при администрацията на Тръмп и е допълнително увеличена от администрацията на Байдън [155].

При неотдавнашното гласуване в ООН относно „борбата с възхвалата на нацизма, неонацизма и други практики, които допринасят за подхранването на съвременните форми на расизъм“, единствените две държави, които гласуваха против, бяха САЩ и Украйна.“[156] Към „Азов“ постъпват американски оръжия, те са заснети да се срещат с военни представители на НАТО и САЩ, а членове на милицията говорят за сътрудничеството си с американски инструктори. [157] През 2015 г. The Daily Beast публикува интервю на журналистите Уил Каткарт и Джоузеф Епщайн, в което член на батальон „Азов“ говори за „опита на неговия батальон с американските инструктори и американските доброволци доста ласкаво, като дори споменава американските доброволци инженери и медици, които и в момента им помагат“[158].

През 2018 г. в писмено изявление на ФБР се твърди, че Азов „се смята, че е участвал в обучението и радикализирането на базирани в Съединените щати организации за превъзходство на бялата раса“. Сред тях са членове на бялото супремасистко движение Rise Above Movement (RAM) от Южна Калифорния, преследвано за планирани нападения срещу контрапротестиращи на крайно десни събития, включително на митинга на алт-десните Unite the Right в Шарлотсвил[159]. Макар че извършителят на клането в джамията в Крайстчърч може и да не е пътувал до Украйна, както твърди, той все пак се е вдъхновил от крайнодясното движение там и е носил символ, използван от членовете на Азов, докато извършва нападението[160].

Politico съобщава, че проникването на чуждестранни групи в американското движение на белите супремасисти е особено тревожно за редица експерти в областта на правоприлагането, които твърдят, че администрацията на Байдън не използва най-мощния инструмент, с който разполага, за да даде възможност на правоприлагащите органи да наблюдават по-отблизо такива групи: чуждестранните групи на белите супремасисти могат да бъдат обявени за чуждестранни терористични организации и да предоставят „материална подкрепа“, което е определено като федерално престъпление. [161] На 5 януари 2021 г. се съобщава, че Байдън ще номинира Виктория Нюланд за заместник държавен секретар по политическите въпроси под ръководството на Антъни Блинкен, бивш служител на СНС, който оказва влияние при формулирането на отговора на администрацията на Обама на анексирането на Крим от Русия през 2014 г.[162]

 

Бележки:

* Алистър Кроули е небезизвестният кръстник на сатанизма през ХХ век, наричан някога от британската преса „най-злият човек на света“.
Кроули и неговият колега британският агент Джордж Силвърстър Виерек имат общ познат в лицето на члена на обществото „Тул“ (окултното общество, от където произлизат множество високопоставени нацисти в Хитлеристка Германия) генерал Ерих Лудендорф. Около 1925 г. Кроули и Лудендорф се срещат и обсъждат „нордическата теология“, включително окултното значение на свастиката. Според записките на Кроули Лудендорф „почти сигурно е получил [свастиката] от нас. Лично аз я предложих на Лудендорф през 25 или 26 г.“ Кроули е известен и с това, че през 1933 г. в статия за Sunday Dispatch пише: „Преди Хитлер, бях аз“. Кроули също така вярва, че „Моята борба“ на Хитлер е вдъхновен от неговата собствена „Книга на закона“.

 

[1] “Biden to tap more Obama vets to fill key national security roles.” Politico. Retrieved from https://www.salon.com/2021/01/19/who-is-victoria-nuland-a-really-bad-idea-as-a-key-player-in-bidens-foreign-policy-team/

[2] Medea Benjamin, Nicolas J.S. Davies & Marcy Winograd. “That would be great to help glue this thing and to have the U.N. help glue it,” she said. “And you know, fuck the EU.” Salon (January 19, 2021). Retrieved from https://www.salon.com/2021/01/19/who-is-victoria-nuland-a-really-bad-idea-as-a-key-player-in-bidens-foreign-policy-team/

[3] “Victoria Nuland.” Brookings Institution. Retrieved from https://www.brookings.edu/author/victoria-nuland/

[4] Orysia Lutsevych. “Agents of the Russian World Proxy Groups in the Contested Neighbourhood.” Russia and Eurasia Programme (Chatham House, April 2016).

[5] David Ignatius. “Innocence Abroad: The New World of Spyless Coups.” The Washington Post (September 22, 1991). Retrieved from https://www.washingtonpost.com/archive/opinions/1991/09/22/innocence-abroad-the-new-world-of-spyless-coups/92bb989a-de6e-4bb8-99b9-462c76b59a16/

[6] Ronald R. Krebs & James Ron. “Democracies Need a Little Help From Their Friends.” Foreign Policy (June 7, 2018); Robert W. Merry. “Why Do Some Foreign Countries Hate American NGOs So Much?” The Atlantic (April 2, 2012).

[7] Robert W. Merry. “Why Do Some Foreign Countries Hate American NGOs So Much?” The Atlantic (April 2, 2012).

[8] Robert W. Merry. “Why Do Some Foreign Countries Hate American NGOs So Much?” The Atlantic (April 2, 2012).

[9] Ibid.

[10] Andrew Wilson. “Ukraine’s Orange Revolution, NGOs and the Role of the West.” Cambridge Review of International Affairs. 19(1), March 2006.

[11] Robert Pee. “Political Warfare Old and New: The State and Private Groups in the Formation of the National Endowment for Democracy.” 49th Parallel: Myth & Legacy, Issue 22, Autumn 2008.

[12] Kerric Harvey. Encyclopedia of Social Media and Politics (Thousand Oaks, CA: SAGE Publications, 2013).

[13] Nicolas Guilhot. “A network of influential friendships: The foundation pour une entraide intellectuelle europeenne and east-west culturial dialogue.” Minerva, 44 (2006), pp. 379-409.

[14] Nicolas Guilhot. “Reforming the World: George Soros, Global Capitalism and the Philanthropic Management of the Social Sciences.” Critical Sociology. 33, 3 (May 2007), pp. 447–477. doi:10.1163/156916307X188988.

[15] Evgenii Mikolaichuk, ‘Amerikanskie den’gi na ukrainskoi krovi’ [American money on Ukrainian blood], Vremia.ua (February 1, 2014). Retrieved from

http://vremia.ua/rubrics/zakulisa/5321.php.

[16] See Rukspert statistics, ‘Podderzhka Evromaidana amerikantsami’ [American support of Euromaidan]. Retrieved from

http://ruxpert.ru/Поддержка_Евромайдана_американцами; Cited in Orysia Lutsevych. “Agents of the Russian World Proxy Groups in the Contested Neighbourhood.” Russia and Eurasia Programme (Chatham House, April 2016).

[17] David Livingstone. Ordo ab Chao. Volume Three, Chapter 22: The Cold War.

[18] David Livingstone. Ordo ab Chao. Volume Four, Chapter 6: The Fascist International.

[19] David Livingstone. Ordo ab Chao. Volume Four, Chapter 23: Operation Gladio.

[20] Fernando López. The Feathers of Condor: Transnational State Terrorism, Exiles and Civilian Anticommunism in South America (Cambridge Scholars Publishing, 2016), p. 309.

[21] A. E.Kahn & M. Sayers. The Great Conspiracy: The Secret War Against Soviet Russia. 1st ed (Boston: Little, Brown and Co., 1946).

[22] David Livingstone. Ordo ab Chao, Volume Four, Chapter 7: Red Scare.

[23] Bob Fitrakis. “Reverend Moon: Cult leader, CIA asset, and Bush family friend is dead.” Free Press (September 4, 2102).

[24] Bellant. Old Nazis, the New Right and the Republican Party, p. 71.

[25] І.К. Патриляк. Військова діяльність ОУН(Б) у 1940—1942 роках. – Університет імені Шевченко \Ін-т історії України НАН України Київ, (2004).

[26] Christine Kulke. “Lwów.” In Geoffrey P. Megargee (ed.). Encyclopedia of Camps and Ghettos, 1933–1945. Ghettos in German-Occupied Eastern Europe. II, part A (The United States Holocaust Memorial Museum, 2012), p. 802.

[27] Ilyushyn I.I. Dzyobak & I.K. Patrylyak et al. та інші Організація українських націоналістів і Українська повстанська армія (“The Organization of the Ukrainian Nationalists and the Ukrainian Insurgent Army”). Institute of History of Ukraine (Kiev: National Academy of Sciences of Ukraine, 2004), p. 63.

[28] John-Paul Himka. “The Lviv Pogrom of 1941: The Germans, Ukrainian Nationalists, and the Carnival Crowd.” Canadian Slavonic Papers. 53, 2–4 (2011), pp. 209–243.

[29] Statiev Alexander. The Soviet Counterinsurgency in the Western Borderlands (Cambridge University Press, 2010) p. 69.

[30] Mikhail Baranovskiy & Dmitry Mintz. Tango of Death. a True Story of Holocaust Survivors: Historical Book for Adults and Teens (Independently Published, 2020).

[31] D.Vyedeneyev; O. Lysenko (2009). “Завдання підривної діяльності проти Червоної армії обговорювалося на нараді під Берліном у квітні того ж року (1944) між керівником таємних операцій вермахту О.Скорцені й лідерами українських націоналістів С.бандерою та Я.Стецьком».” Ukrainian Historical Magazine. 3: 137.

[32] Per Anders Rudling. “The Return of the Ukrainian Far Right: The Case of VO Svoboda.” Wodak and Richardson. Analysing Fascist Discourse: European Fascism in Talk and Text (New York: Routledge, 2013). pp. 229–35.

[33] Paul H. Rosenberg and Foreign Policy In Focus. “Seven Decades of Nazi Collaboration: America’s Dirty Little Ukraine Secret.” The Nation (March 28, 2014).

[34] Audrey Panevin. “America’s Dark History of Supporting Ukrainian Fascists and War Criminals.” Slavyangrad.org (Aug 10, 2015). Retrieved from https://slavyangrad.org/2015/08/10/americas-dark-history-of-supporting-ukrainian-fascists-and-war-criminals/

[35] Christopher Simpson. Blowback: America’s Recruitment of Nazis and Its Destructive Impact on Our Domestic and Foreign Policy (New York: Weidenfeld & Nicolson, 1988), p. 163.

[36] Ibid., p. 166.

[37] Audrey Panevin. “America’s Dark History of Supporting Ukrainian Fascists and War Criminals.” Slavyangrad.org (Aug 10, 2015). Retrieved from https://slavyangrad.org/2015/08/10/americas-dark-history-of-supporting-ukrainian-fascists-and-war-criminals/

[38] Cristian Salazar & Randy Herschaft. “Revealed: How the CIA protected Nazi murderers.” The Independent (December 12, 2010).

[39] John Simkin. “American Security Council.” Spartacus Educational. Retrieved from https://spartacus-educational.com/JFKamericansc.htm

[40] Bellant. The Coors Connection, p. xviii.

[41] Martin A. Lee. The Beast Reawakens, (London: Warner Books, 1998), p. 314; Tamir Bar-On. Where Have All The Fascists Gone? (Routledge, 2016), p. 303.

[42] Bellant. The Coors Connection, p. 2.

[43] Ibid., p. 2.

[44] Bellant. Old Nazis, the New Right and the Republican Party, p. 75.

[45] Ibid., p. 73.

[46] Ibid., p. 6.

[47] Ibid., p. 3.

[48] Ibid., p. 11.

[49] Marshall, Dale Scott & Hunter. The Iran-Contra Connection, p. 49.

[50] Christie. Stefano Delle Chiaie, p. 42.

[51] Bellant. Old Nazis, the New Right and the Republican Party, p. 45.

[52] David Miller. The JFK Conspiracy (iUniverse, 2002), p. 40.

[53] Brussell. “The Nazi Connection to the John F. Kennedy Assassination.”

[54] Peter Dale Scott. Deep Politics and the Death of JFK (University of California Press, 1993), p. 216.

[55] Wayne Madsen. “Ukraine and Latin America: Same neocon cabal behind political disruption.” Intrepid Report (March 24, 2014).

[56] Yeadon & Hawkins. Nazi Hydra in America, p. 161.

[57] “Knights of Darkness: The Sovereign Military Order of Malta,” Covert Action Bulletin (Winter 1986) Number 25.

[58] “Western Goals Foundation,” Interhemispheric Resource Center: GroupWatch Profiles (January 02, 1989) [http://www.rightweb.irc-online.org/articles/display/Western_Goals_Foundation]

[59] Peter Jesserer Smith. “Catholics Bid Farewell to Pro-Life Lion Howard Phillips.” National Catholic Register (May 6, 2013).

[60] Bellant. The Coors Connection, p. 50.

[61] Jim Hougan. Secret Agenda: Watergate, Deep Throat and the CIA (New York: Random House, 1984). p. 120.

[62] Trento. Prelude to Terror, p. 172.

[63] “The Qaddafi connection.” New York Times (June 14, 1981).

[64] Trento. Prelude to Terror, p. 226.

[65] Peter Dale Scott. Deep Politics and the Death of JFK (University of California Press, 1996) p. 238.

[66] DeCamp. The Franklin Coverup, p. 179.

[67] John de Camp. “The Franklin Coverup,” (AWT, Inc, 1996) p. 179.

[68] Peter Dale Scott. “How a Deep State Plot Sank Jimmy Carter.” Who What Why (November 2, 2014).

[69] Lee Norrgard & Joe Rosenbloom III. “The Cold Warriors,” Common Cause Magazine, Jul/Aug 1985; “American Security Council.” Right Web (accessed January 24, 2004).

[70] Marshall, Dale Scott & Hunter. The Iran-Contra Connection, p. 61.

[71] Ronald Reagan. Peace Through Strength Campaign Commercial 1980.

[72] Paul Gottfried. “Consensus Historian.”

[73] Amanda Spake. “Time To Talk Back To Your TV Set,” Mother Jones, (June 1981).

[74] Lee Norrgard & Joe Rosenbloom III, “The Cold Warriors,” Common Cause Magazine, (Jul/Aug 1985).

[75] Bellant. The Coors Connection, pp. 16-17.

[76] Bellant. Old Nazis, the New Right and the Republican Party, p. 45.

[77] Ibid., p. 24.

[78] Lee Edwards. “How Star Wars Went from Fantasy to Fact.” Newsweek (December 19, 2015).

[79] Teacher. Rogue Agents.

[80] Ibid., pp. 472-475.

[81] Ibid., p. 100.

[82] Thomas Bodenheimer & Robert Gould. Rollback!: Right-wing Power in U.S. Foreign Policy (Boston, MA: South End Press, 1989), p. 135.

[83] Bellant. Old Nazis, the New Right and the Republican Party, p. 69.

[84] Peter Dale Scott. Deep Politics and the Death of JFK (University of California Press, 1993), p. 216.

[85] Bruce Bartlett. “The Other Election.” National Review (October 27, 2004).

[86] Bellant. Old Nazis, the New Right and the Republican Party, p. 77.

[87] Mark Rachkevych. “Even as private citizen, Kateryna Yushchenko finds criticism remains.” KyivPost (May 6, 2010).

[88] Alexander Gabuyev. “Eastern Roots For Western Duo Staring Down Moscow.” Kommersant (March 9, 2014).

[89] Hannah Levintova. “Russian Activist Alleges New Link Between the Kremlin and Paul Manafort.” Mother Jones (February 8, 2018).

[90] Max Blumenthal. “Is the US backing neo-Nazis in Ukraine?” Salon (February 25, 2014).

[91] Alexander Gabuyev. “Eastern Roots For Western Duo Staring Down Moscow.” Kommersant (March 9, 2014).

[92] Medea Benjamin, Nicolas J.S. Davies & Marcy Winograd. “That would be great to help glue this thing and to have the U.N. help glue it,” she said. “And you know, fuck the EU.” Salon (January 19, 2021). Retrieved from https://www.salon.com/2021/01/19/who-is-victoria-nuland-a-really-bad-idea-as-a-key-player-in-bidens-foreign-policy-team/

[93] Josh Rogin. “State Dept Official Caught on Tape: ‘Fuck the EU’.” The Daily Beast (February 6, 2014). Retrieved from https://www.thedailybeast.com/state-dept-official-caught-on-tape-fuck-the-eu

[94] Medea Benjamin, Nicolas J.S. Davies & Marcy Winograd. “That would be great to help glue this thing and to have the U.N. help glue it,” she said. “And you know, fuck the EU.” Salon (January 19, 2021). Retrieved from https://www.salon.com/2021/01/19/who-is-victoria-nuland-a-really-bad-idea-as-a-key-player-in-bidens-foreign-policy-team/

[95] “Ukraine’s revolution and the far right.” BBC (March 7, 2014).

[96] “A ghost of World War II history haunts Ukraine’s standoff with Russia.” Washington Post (25 March 2014)

[97] Blumenthal. “Is the US backing neo-Nazis in Ukraine?”

[98] Lally Weymouth. “Interview with Ukrainian presidential candidate Petro Poroshenko.” Washington Post (April 25, 2014). Retrieved from https://www.washingtonpost.com/opinions/interview-with-ukrainian-presidential-candidate-petro-poroshenko/2014/04/25/74c73a48-cbbd-11e3-93eb-6c0037dde2ad_story.html

[99] “Ukraine ratifies EU association agreement.” Deutsche Welle (November 16, 2014). Retrieved from http://www.dw.de/ukraine-ratifies-eu-association-agreement/a-17925681

[100] “Ukraine’s revolution and the far right.” BBC (March 7, 2014).

[101] Aleksandr Dugin. Osnovy geopolitiki: Geopoliticheskoe budushchee Rossii (Moscow: Arktogeya, 1997), p. 348.

[102] Charles Clover. Black Wind, White Snow: The Rise of Russia’s New Nationalism (Yale University Press, 2016).

[103] Anna Nemtsova. “Eli Lake: Is This the Mastermind Behind Russia’s Crimea Grab?” The Daily Beast (March 19, 2014).

[104] “Russia: A Postmodern Dictatorship? With Pavel Khodorkovsky & Peter Pomerantsev.” Legatum Institute, (October 14, 2013).

[105] Charles Clover in Moscow. “Kremlin loses its need for a ‘grey cardinal’” Financial Times (May 13, 2013).

[106] Adam Curtis. “The Years of Stagnation and the Poodles of Power.” BBC.co.uk (January 18, 2012).

[107] Tim Hains. “BBC’s Adam Curtis On The “Contradictory Vaudeville” Of Post-Modern Politics.” RealClear Politics (December 31, 2014).

[108] Dina Newman. “Russian nationalist thinker Dugin sees war with Ukraine.” BBC News (July 10, 2014).

[109] Jolanta Darczewska. “The Anatomy of Russian Information Warfare: The Crimean Aperation, A Case Study.” Point of View Number 42, (Centre for Eastern Studies: Warsaw, May 2014).

[110] Sam Jones, Kerin Hope & Courtney Weaver. “Alarm bells ring over Syriza’s Russian links”. Financial Times (28 January 2015).

[111] “В России собирают подписи за увольнение профессора МГУ, призвавшего убивать украинцев”. Ukrainian Independent Information Agency. 15 July 2014.

[112] Matthew Bodner. “Russia Pushing for An Endgame in Ukraine.” Moscow Times (January 21, 2016).

[113] Ibid.

[114] Nick Land. “Occult Xenosystems.” Xenosystems (October 11, 2020). Retrieved from http://www.xenosystems.net/occult-xenosystems/

[115] C. Monette. Mysticism in the 21st Century, p. 87; cited in Massimo Introvigne. Satanism: A Social History (Leiden and Boston: Brill, 2016), p. 357.

[116] Goodrick-Clarke. Black Sun, p. 217.

[117] Clive Bloom. Violent London: 2000 Years of Riots, Rebels and Revolts (London: Palgrave Macmillan, 2010), p. 388.

[118] Gerry Gable. “The Far Right in Contemporary Britain.” In Luciano Cheles, Ronnie Ferguson, Michalina Ferguson, Neo-Fascism in Europe (Longman, 1991), p. 247.

[119] Martin Durham. Women and Fascism. (Taylor & Francis, 1998), p.63.

[120] R. Hill & A. Bell. The Other Face of Terror- Inside Europe’s Neo-Nazi Network (London: Collins, 1988), pp. 195–6.

[121] Clive Bloom. Violent London: 2000 Years of Riots, Rebels and Revolts (London: Palgrave Macmillan, 2010), p. 388.

[122] Goodrick-Clarke. Black Sun, p. 18.

[123] “James Mason.” Southern Poverty Law Center. Retrieved from https://web.archive.org/web/20190617183023/https://www.splcenter.org/fighting-hate/extremist-files/individual/james-mason

[124] Nicholas Goodrick-Clarke. Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism, and the Politics of Identity, p. 19.

[125] “James Mason.” Southern Poverty Law Center. Retrieved from https://web.archive.org/web/20190617183023/https://www.splcenter.org/fighting-hate/extremist-files/individual/james-mason

[126] H. E. Upchurch. “The Iron March Forum and the Evolution of the ‘Skull Mask’ Neo-Fascist Network.” CTC Sentinel, 14, 10 (December 22, 2021), pp. 27–37.

[127] H. E. Upchurch. “The Iron March Forum and the Evolution of the ‘Skull Mask’ Neo-Fascist Network.” CTC Sentinel, 14, 10 (December 22, 2021), pp. 27–37; Nicholas Goodrick-Clarke. Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism, and the Politics of Identity, p. 19.

[128] Ibid.

[129] A.C. Thompson, Ali Winston & Jake Hanrahan. “California Murder Suspect Said to Have Trained With Extremist Hate Group.” ProPublica (January 26, 2018).

[130] Alexander Reid Ross & Emmi Bevensee. “Confronting the Rise of Eco-Fascism Means Grappling with Complex Systems.” Center for Analysis of the Radical Right (July 2020), p. 16.

[131] H. E. Upchurch. “The Iron March Forum and the Evolution of the ‘Skull Mask’ Neo-Fascist Network.” CTC Sentinel, 14, 10 (December 22, 2021), pp. 27–37; Nicholas Goodrick-Clarke. Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism, and the Politics of Identity, p. 29.

[132] James Bacigalupo, Robin Maria Valeri & Kevin Borgeson. Cyberhate: The Far Right in the Digital Age (Rowman & Littlefield, Jan 15, 2022), p. 113.

[133] Alex Newhouse. “The Threat Is the Network: The Multi-Node Structure of Neo-Fascist Accelerationism.” CTC Sentinel (June 2021), p. 18.

[134] Bacigalupo, Maria Valeri & Borgeson. Cyberhate, p. 113.

[135] Alex Newhouse. “The Threat Is the Network: The Multi-Node Structure of Neo-Fascist Accelerationism.” CTC Sentinel (June 2021), p. 21.

[136] Daniel De Simone & Ali Winston. “Neo-Nazi militant group grooms teenagers.” BBC News (June 22, 2020). Retrieved from https://www.bbc.com/news/uk-53128169

[137] Ben Mach & Mark Lamoureux. “Neo-Nazi Terror Leader Said to Have Worked With U.S. Special Forces.” Vice News (September 24, 2020). Retrieved from https://www.vice.com/en/article/k7qdzv/neo-nazi-terror-leader-said-to-have-worked-with-us-special-forces

[138] Bacigalupo, Maria Valeri & Borgeson. Cyberhate, p. 113.

[139] Newhouse. “The Threat Is the Network,” p. 18.

[140] Daniel Sallamaa & Tommi Kotonen. “The case against the Nordic Resistance Movement in Finland: an overview and some explanations.” RightNow! (Nov 2, 2020). Retrieved from https://www.sv.uio.no/c-rex/english/news-and-events/right-now/2020/the-case-against-the-nordic-resistance-movement.html

[141] “Uusnatsiryhmä Ukonvasama järjestää natsitapahtuman Aurassa viikonloppuna.” Varisverkosto. Retrieved from https://varisverkosto.com/2020/06/uusnatsiryhma-ukonvasama-jarjestaa-natsitapahtuman-aurassa-viikonloppuna

[142] A.C. Thompson, Ali Winston & Jake Hanrahan. “California Murder Suspect Said to Have Trained With Extremist Hate Group.” ProPublica (January 26, 2018).

[143] Alexander Reid Ross & Emmi Bevensee. “Confronting the Rise of Eco-Fascism Means Grappling with Complex Systems.” Center for Analysis of the Radical Right (July 2020), p. 16.

[144] Upchurch. “The Iron March Forum and the Evolution of the ‘Skull Mask’ Neo-Fascist Network.”

[145] Jacob C.Senholt. “Secret Identities in the Sinister Tradition: Political Esotericism and the Convergence of Radical Islam, Satanism, and National Socialism in the Order of Nine Angles.” In The Devil’s Party: Satanism in Modernity. (eds.) Faxneld and Jesper Aagaard Peterse (Oxford: Oxford University Press, 2013), p. 269; Connell Monette. Mysticism in the 21st Century (Wilsonville, Oregon: Sirius Academic Press, 2013), p. 96.

[146] Upchurch. “The Iron March Forum and the Evolution of the ‘Skull Mask’ Neo-Fascist Network,” pp. 32.

[147] Ibid., pp. 32–33.

[148] A.C. Thompson, Ali Winston & Jake Hanrahan. “Inside Atomwaffen as it celebrates a member for allegedly killing a gay Jewish college student” ProPublica (February 23, 2018).

[149] Beauchamp. “Accelerationism.”

[150] John McEvoy. “Western Media Fall in Lockstep for Neo-Nazi Publicity Stunt in Ukraine.” FAIR (February 23, 2022). Retrieved from https://fair.org/home/western-media-fall-in-lockstep-for-neo-nazi-publicity-stunt-in-ukraine/

[151] James Carden. “Congress Has Removed a Ban on Funding Neo-Nazis From Its Year-End Spending Bill.” The Nation (January 14, 2016). Retrieved from https://www.thenation.com/article/archive/congress-has-removed-a-ban-on-funding-neo-nazis-from-its-year-end-spending-bill/

[152] James Carden. “Congress Has Removed a Ban on Funding Neo-Nazis From Its Year-End Spending Bill.” The Nation (January 14, 2016). Retrieved from https://www.thenation.com/article/archive/congress-has-removed-a-ban-on-funding-neo-nazis-from-its-year-end-spending-bill/

[153] Branko Marcetic. The CIA May Be Breeding Nazi Terror in Ukraine. Jacobin (January 15, 2022). Retrieved from https://jacobinmag.com/2022/01/cia-neo-nazi-training-ukraine-russia-putin-biden-nato

[154] John Pilger. “In Ukraine, the US is dragging us towards war with Russia.” The Guardian (May 13, 2014). Retrieved from https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/13/ukraine-us-war-russia-john-pilger

[155] Zach Dorfman. “CIA-trained Ukrainian paramilitaries may take central role if Russia invades.” Yahoo News (January 13, 2022). Retrieved from https://www.yahoo.com/news/cia-trained-ukrainian-paramilitaries-may-take-central-role-if-russia-invades-185258008.html

[156] Bryce Greene. “What You Should Really Know About Ukraine.” FAIR (January 28, 2022). https://fair.org/home/what-you-should-really-know-about-ukraine/

[157] Branko Marcetic. The CIA May Be Breeding Nazi Terror in Ukraine. Jacobin (January 15, 2022). Retrieved from https://jacobinmag.com/2022/01/cia-neo-nazi-training-ukraine-russia-putin-biden-nato

[158] James Carden. “Congress Has Removed a Ban on Funding Neo-Nazis From Its Year-End Spending Bill.” The Nation (January 14, 2016). Retrieved from https://www.thenation.com/article/archive/congress-has-removed-a-ban-on-funding-neo-nazis-from-its-year-end-spending-bill/

[159] Branko Marcetic. The CIA May Be Breeding Nazi Terror in Ukraine. Jacobin (January 15, 2022). Retrieved from https://jacobinmag.com/2022/01/cia-neo-nazi-training-ukraine-russia-putin-biden-nato

[160] Branko Marcetic. The CIA May Be Breeding Nazi Terror in Ukraine. Jacobin (January 15, 2022). Retrieved from https://jacobinmag.com/2022/01/cia-neo-nazi-training-ukraine-russia-putin-biden-nato

[161] Suzanne Smalley. “Is Biden Ignoring a Key Tool to Combat Violent Extremists?” Politico (February 7, 2022). Retrieved from https://www.politico.com/news/magazine/2022/02/07/is-biden-ignoring-tool-combat-violent-extremists-00005674

[162] “Biden to tap more Obama vets to fill key national security roles.” Politico. Retrieved from https://www.salon.com/2021/01/19/who-is-victoria-nuland-a-really-bad-idea-as-a-key-player-in-bidens-foreign-policy-team/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40