Ще си позволя кратък коментар на днешното, както казват медиите „историческо събитие“, а именно гласуването за членството на Македония в ЕС в българското Народно събрание. Но този коментар ще е от различна гледна точка, да кажем геополитическа. От историческа гледна точка, „историческото събитие“ е национално предателство.

Ако някой е очаквал, че България ще устои на натиска на „външните фактори“, значи не е наясно, първо, с международната обстановка в момента (най-общо) и второ, с манталитета, морала и политическият капацитет на българския „политически елит“.

Но, нека излезем от клишетата и политическата коректност. Европейският съюз няма да ни реши проблемите с Македония. Македонският политически елит е антибългарски до мозъка на костите и членството му в европейски, световен или галактически съюз, няма да промени нищо.

В следващите няколко реда ще се опитам да ви изложа теза, според която и българските и македонските елити, се намират в дълбока заблуда, меко казано. Разбира се, многоуважаемите либерални анализатори и фейсбук тролове ще се присмеят и ще кажат „това е невъзможно“. Видяхме покрай „пандемията“, че разликата между „невъзможно“ и реалност, може да бъде и няколко месеца. Ще видим.

Евроатлантическият фактор преследва съвсем конкретни, краткосрочни цели, с включването на Македония в своята сфера на влияние. А именно, обкръжаване отвсякъде на про-руския анклав на Балканите (Сърбия). Поставяне на транспортните коридори между Черно и Адриатическо море под западен контрол. Милитаризиране на Балканите с оглед на противопоставянето с Русия в района на Черно море.

Каквото и да ни разказва Пропагандата, Европейският съюз не може да си позволи да планира дългосрочно, тъй като е заплашен от разпад. Да, разпад. И не защото Путин ще го нападне за да унищожи уникалните евро-ценности, а заради съвкупност от кризи, социални, икономически, политически конфликти и центробежни процеси, които европейският естаблишмънт не може да контролира!

Другото „слънце“ на българо-македонския политически небосклон, НАТО, също не го чака нищо добро. И не само заради промененото световно геополитическо статукво, войната в Украйна и експанзивното икономическо и военно развитие на Китай.

Да вземем само две страни, САЩ, водещата сила в НАТО и Турция, с втората по численост армия в Блока.

Ултралибералите, които в момента контролират Белия Дом, няма да векуват там. Първото, което им предстои е катастрофално поражение на частичните избори за Конгрес и Сенат след четири месеца, а след две години и загуба на президентските избори. Единствената въпросителна за следващите президентски избори в САЩ, е кой от републиканските лидери ще спечели номинацията на партията, Тръмп или Рон Де Сантис. Доналд Тръмп неколкократно се е изказвал срещу НАТО, последно преди няколко седмици. След само две години, съвсем реална е ситуация, при която тази част от американските елити, които са представлявани от републиканската партия, да реши да „изтегли“ САЩ от европейските дела, за да си решават тежките вътрешни проблеми и концентрират сили на тихоокенаския театър на действия срещу Китай. Защото самите САЩ са разтърсени от кризи и трупани с десетилетия проблеми и противоречия. Тогава НАТО ще стане второстепенна, ако не и третостепенна организация в международните отношения, колкото и да не им се вярва на българските или македонските евроатлантически политмажоретки…

Турция много умело, още от сега, се позиционира в новия многополюсен свят и то с претенция за самостоятелна роля. В Турция също зачестяват антинатовските изказвания. Основно от страна на съюзниците на Ердоган от Партията на националистическото действие (MHP), но не само. Друго, не по-малко важно, анализатори казват, че в момента, вероятността за война между Турция и Гърция не е била по-висока! Представяте ли си, военен конфликт между две натовски държави, какъв удар ще е за този блок?

Новата роля на Турция е опасна и за България, но това е друга тема.

Българските политици, с много малки изключения, стават и лягат скандирайки „ЕС и НАТО“. Македония се присъедини към едната организация и бърза за другата.

Можем да кажем на македонците, че си „купуват фабрика на 8 септември“.

Да приемем, че ЕС няма да се разпадне и Македония стане негов пълноправен член. Това ще е краят на Македония. Защо? По три причини, съвсем накратко. Първо, влизат мултинационалните корпорации и ликвидират земеделието и свързаната с него преработвателна промишленост, това е почти цялата македонска икономика. Второ, също като нас и македонците ще платят „кръвен данък“ – най-качествените млади хора ще емигрират на Запад и няма да се върнат никога. Трето, демографската експанзия на албанското население, само след броени години ще превърне македонците в малцинство и няма европроцедура, регламент и т.н, които да спрат албанският фактор да стане доминиращ. В разговори с обикновени македонци съм им казвал, че с „ветото“ България не се противопоставя, а спасява Македония.

България се намира в демографска, социално-икономическа и културна катастрофа и само радикална смяна на посоката на събитията, може да ни отклони от траурното шествие към историческия екарисаж.

Българи и македонски българи нямат бъдеще в евро-атлантическите структури. България и Македония може да продължат да съществуват под някаква политическа форма, но не и народа. За Западните държави е важна стратегически нашата територия, с излаз на море и в центъра на Балканите. Но за тях българският народ е вражеско население, за чиято съдба не дават пет цента.

Още Гоце Делчев е казал, че Великите сили и съседите на България, никога няма да позволят присъединяването на Македония към България. Но, това не значи, че националният ни идеал е мъртъв, той може да се осъществи под друга форма. Един народ в две държави – държави – България и Македония – свободни и независими, които имат нормални икономически и културни отношения по между си. Това ще е едно чудесно историческо събитие.

Веселин Николов

24.06.2022г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40