Един коментар на последното издание на предаването Панорама по БНТ, петък, 23 септември.

Като цяло, посредствен дебат, въртящ се около дребнотемия и лични нападки. С неадекватното си поведение изпъкнаха Асен Василев от ПП, не само заради очакването му скоро да настъпи 22 век и Надежда Йорданова от ДБ, която за пореден път ни показа и доказа, колко кухи и елементарни са тезите, посланията и визията на смятащата се за елит на нацията „градска десница“. Стойнев от БСП демонстрира нагледно защо партията му ще получи 5-7% на предстоящите избори. Добро впечатление направиха само Костадин Костадинов от Възраждане и Любомир Карамански от ИТН.

Но това, което ми спря вниманието и искам да коментирам е бележката на Тома Биков от ГЕРБ, че неговата партия „Е от правилната страна на историята“. На Тома Биков му се получават саркастичните коментари и реплики в пленарна зала, което не е особено трудно при нивото на опонентите, но на какво се дължи убеждението му, че партия ГЕРБ е правилно позиционирана исторически? Биков смята Евроатлантическите фактори за непоклатими и непобедими, а „ориентацията“ към техните „ценности“ за индулгенция за политическа надежност и … оцеляване.

Три десетилетия Западните фактори управляват България чрез посредник – бившата партийна номенклатура (най общо казано, всички партии), която в ролята на туземна аристокрация и срещу процент от награбеното предаваше и продаваше Родината и Народа, спазвайки зададените от победителите в Студената война геополитически и идеологически рамки.

Терминалната криза на световната капиталистическа система, търсенето на изход от нея и изострянето на противоречията между геополитическите фактори, превърна България в прифронтова държава в ключов регион на Света. Това доведе съответно до вътрешнополитически сътресения – Евроатлантическите фактори (най-вече САЩ, но не само), премахнаха „старите“ посредници, на които нямаха пълно доверие и поеха страната на „ръчно управление“, чрез „нови политически проекти“, като „Продължаваме Промяната“.

Това е на г-н Биков, ГЕРБ и останалите партии болката – молба към „началниците“ отново да се доверят на „посредниците“ и евентуалната следизборна „евроатлантическа коалиция“ между „стари и нови“.

Историческата далновидност на българските политици не може да прехвърли и две седмици, за да предвидят възможна радикална промяна на ситуацията в Украйна след референдумите – в две посоки – ескалация на конфликта или „подвиване на опашка“ от страна на Запада? Не им минава през ум, че дори при „началниците“ нещата могат да се обърнат само след два месеца – частичните избори в САЩ – и тогава нашите да се окажат в ролята на Бай Ганьо и компания, които трябваше да си пренаписват петицията, като разбраха, че Стамболов е паднал…Вариант с импийчмънт на президента Байдън в момента се коментира в Съединените щати като напълно възможен. Другият им любимец, Зеленски, е много възможно в близко бъдеще да се окаже разследван за корупция, именно в САЩ.

Както се вижда, нашенските политици не могат два месеца напред да хвърлят поглед, какво остава за десетилетие или две. Още до 2030г. (ако не започне, разбира се, Световна война), икономиките на Китай и Индия ще изпреварят тази на САЩ. Това са прогнози на авторитетни институции, публикували сме данните им в предишни публикации. Пак според тези прогнози, единствената европейска държава в десетката на световната икономика ще е Германия, десета и далеч назад от азиатските гиганти.

Българският елит е от грешната страна на историята, не за пръв път. По същият начин,  по който днес почитат „евроатлантизма“, вярваха в Кайзера и непобедимата германска сила, във Фюрера и „Хилядагодишния Райх“ и в „Светлото комунистическо бъдеще“, към което ни водеха склеротиците от Политбюро в Кремъл…

Историческите решения на българските политически елити през 20 век ни доведоха до Три Национални катастрофи. „Преходът“ е Четвъртата национална катастрофа. Ако продължаващата агония на България в орбитата на „евроатлантизма“, която се изразява в демографска катастрофа, културна катастрофа и перманентна социално-икономическа криза, стигне и до пряка намеса в мащабен военен конфликт, това ще е Пета и Последна национална катастрофа.

„Говорещите глави“ от телевизори и соцмрежи тръбят и преповтарят, че „няма алтернатива“. Не трябва да им се вярва. Не можем да позволим повече да им вярваме, защото въпросът за нас, като народ, е на живот и смърт. Ще ни бъде или не. Колкото до „правилната страна на историята“ – нашето географско местоположение е било и продължава да бъде „проклятие“ – но може да бъде и предимство, коз, който да се изиграе правилно, за да се съхраним като нация в този сложен свят, който се очертава на хоризонта. Но като начало – „Елитите на Прехода“ трябва да бъдат изхвърлени на „Бунището на историята“!

Веселин Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40