Броят на религиозните училища във Великобритания расте. Около 7000 училища, тоест едно на всеки три, сега е с религиозна ориентация. И докато коалиционното правителство проправя пътя на образование, основано на вярата, видният атеист и еволюционен биолог професор Ричард Докинс казва „Стига!“. В този страстно обоснован филм Докинс ни призовава да преосмислим последствията от верското обучение, което според него подмамва родителите и индоктринира и разделя децата.

Във филма е показана остра размяна на реплики с бившия министър на образованието Чарлз Кларк, църковния настоятел преп. Джанина Ейнсуърт и председателя на Асоциацията на мюсюлманските училища д-р Мохамед Мукадам. Включени са и разговори с детски психолози и ключови играчи във верското обучение, както и с родители и ученици. Докинс споделя и личната си история на родител. Той настоява правителството да спре да финансира нови верски училища и призовава обществото да зачита правото на детето свободно да избира в какво да вярва.

http://www.dokumentalni.com/?p=3107

One thought on “Нашествието на религиозните училища

 1. Прожекция на филма + дискусия на 30 юли, сряда, в Социален център “Аделанте” http://sc-adelante.org/religiya-v-uchilishtata-zaplaha-faith-school-menace-projektsiya/

  Смятам че е важно да се прави разлика между духовност и религия, а също и във всяка религия има универсални духовни елементи, свързващи я с една отворена и универсална духовност и по този въпрос можете да прочетете някой, който го е казал хубаво:

  Пета точка “Религия или духовност” от първа глава на книгата “Нова Земя” на Екхарт Толе http://nel-anel.blogspot.fr/2013/11/blog-post_6961.html

  (Други връзки от същия автор: Как да гледаме на глобалните предизвикателства, неща като климатичните промени, от гледна точка на осъзнатостта? http://bulgaria.indymedia.org/article/42195)

  Освен това може да се отчете също и това, че материализмът също е един вид религия; по въпроса можете да видите между другото следните три статии:

  “Нашата наука е все още в стадия на детството”
  http://bulgaria.indymedia.org/article/42102
  Интервю с английския биолог Рупърт Шелдрейк

  Грандиозното обединение – Насим Харамейн
  http://bulgaria.indymedia.org/article/42108

  Жан Пиер Гарниер Малет – ТЕОРИЯ НА РАЗГЪВАНЕТО
  http://bulgaria.indymedia.org/article/42123

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *